≫ 

Strankama koje polože jemstvo na raspolaganju po 20 miliona dinara za izbornu kampanju

Ministarstvo finansija objavilo depozitni račun za parlamentarne, odnosno predsedničke izbore

  • 0
Panorama Beograda, novac, dinari, plata Foto-montaža: Marko Jovanović, Shutterstock

Nakon što je RIK podvukao crtu i "zatvorio" izborne liste sada je poznato na koliko novca mogu da računaju one stranke koje su navele da će koristiti javna sredstva za kampanju.

Ministarstvo finansija objavilo je juče depozitni račun za parlamentarne, odnosno predsedničke izbore na koji stranke treba da polože izborno jemstvo kako bi dobili sredstva iz državne kase za izbornu kampanju, a poznato je i koliko novca je strankama pojedinačno na raspolaganju.

Kada je reč o učesnicima parlamentarnih izbora 3. aprila 2022. godine, koji su dali izjavu da će koristiti sredstva iz javnih izvora za pokriće troškova kampanje, imaće pravo, prema računici Ministarstva finansija, da koriste po 21.706.588 dinara. Za prošle parlamentarne izbore 2020. godine stranke su dobile po 18 miliona dinara, ali je tada bila proglašena 21 lista, a sada ih je 18.

Iznos sredstava iz javnih izvora, koji se dodeljuje predlagačima kandidata za izbor predsednika Republike koji su takođe dali izjavu da će koristiti sredstva iz javnih izvora za pokriće troškova izborne kampanje, utvrđen je u visini od 46.126.500 dinara. Izbornu trku za šefa države "trči" osam kandidata.

Predsedništvo, Andrićev venac,  Aleksandar Vučić, Mlios Jovanović, Boško Obradović, Branka Stemanković, Biljana Stojković, Miša Vacić, Milica Đurđević Stamenkovski  kandidati Foto: Nikola Tomić, Tanjug/Sava Radovanović/Andrija Vukelić, Youtube/DJB - Suverenisti/Demokratska stranka Srbije/Televizija Šabac

Kako je ranije rečeno Telegrafu.rs u Ministarstvu finansija stranke koje izađu na predsedničke i parlamentarne izbore imaju pravo da koriste po 922.530.000 dinara, što je 0,07 odsto ukupnih poreskih prihoda budžeta, a taj procenat je definisan u Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti.

Kampanja se, inače, finansira kako iz privatnih tako i iz javnih izvora.

Javna sredstva u visini od 40 odsto raspoređuju se u jednakim iznosima podnosiocima proglašenih izbornih lista koji su prilikom podnošenja izborne liste dali izjavu da će koristiti sredstava iz javnih izvora za pokriće troškova izborne kampanje, a preostali novac se dodeljuje podnosiocima izbornih lista koje su osvojile mandate, srazmerno broju osvojenih mandata.

Pravo da koriste novac iz državne kase imaće one partije koje polože izborno jemstvo (bankarske garancije, novac, nekretnine).

Ukoliko ne osvoje najmanje po jedan odsto glasova na parlamentarnim i predsedničkim izborima, odnosno 0,2 procenta za manjinske stranke, moraće da vrate sredstva.

Kada je reč o privatnim izvorima, Zakon o finansiranju političkih aktivnosti kaže da maksimalna vrednost godišnje donacije nekog pojednica za finansiranje izborne kampanje iznosi najviše 10 prosečnih mesečnih zarada, dok je u slučaju pravnih lica taj iznos najviše 30 prosečnih mesečnih zarada.

Video: Ovako izgleda štampanje izbornih listića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA