≫ 

Opozicija se vratila u političke rovove: Političko-medijski eliksir za vlast

Mnogima smeta što je Đilas "stisnuo petlju" i otišao na razgovor - ocenjuje Dejan Vuk Stanković

  • 8
Predsedništvo Srbije, Dragan Đilas, Aleksandar Vučić, Boris Tadić, Dobrica Veselinović. Zoran Lutovac, Vladeta Janković, Vuk jeremić, Zdravko Ponoš Foto: Nikola Tomić, Tanjug/Dragan Kujundžić, ATA Images

U Srbiji je do sada bila praksa da se o ujedinjenju opozicije i međusobnim odnosima lidera uglavnom govori pre izbora, a da je najvažnije postizborno pitanje, koje stranke će formirati vladu i ko će biti premijer. Posle nedavno održanih izbora 3. aprila, danas se više govori o odnosima u opoziciji, a gotovo nema ni reči o eventualnim kadrovskim rešenjima u Nemanjinoj 11.

Jedan od razloga je i susret predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića sa liderom Stranke slobode i pravde Draganom Đilasom, na čiju je inicijativu  i došlo do sastanka na Andrićevom vencu. Dok analitičari ocenjuju da je reč o dobrom iskoraku ka smirivanju tenzija u društvu, Đilasa, s druge strane, opozicione kolege žestoko kritikuju.

Opozicione kolege kritikuju Đilasa zbog razgovora sa Vučićem

- Moram da kažem dok još nije kasno - odlazak kod Vučića je izuzetno štetan korak, sa nesagledivim posledicama - napisao je lider Narodne stranke Vuk Jeremić na Tviteru uoči odlaska Đilasa kod Vučića, a danas je na konferenciji za novinare bio i jasniji:

Ako Vučić pozitivno odgovori na zahtev za ponavljanje izbora (koje je izneo Đilas), time je defakto kreirana tehnička koalicija SNS i SSP, Narodna neće biti deo te koalicije - rekao je Jeremić.

Izborni štab Ujedinjeni za pobedu Srbije Foto: Nikola Tomić

On je naveo da je neprimereno prejudicirati rezultate dok ne budu objavljeni, i dok ne bude konstituisana skupština Beograda.

- Prema našim informacijama, konstutivnom sednicom skupštine će predsedavati Vladeta Janković, kao najstariji odbornik, i mislim da bi bilo dobro da on dobije priliku da razgovara sa svim odborničkim grupama - rekao je Jeremić.

Janković, koji je bio kandidat ujedinjenje opozicije za gradonačelnika Beograda, deli mišljenje da Đilas nije trebalo da razgovara sa Vučićem.

Mišljenja je da je razgovor predsednika Stranke slobode i pravde sa Vučićem velika greška, ali da zbog toga, kako je rekao, Đilasov opozicioni legitimitet nikako ne treba dovoditi u pitanje.

On je rekao Đilasu zamera što se nije konsultovao sa koalicijom i što je razgovarao u vaninstitucionalnom okviru, a njihov osnovni cilj je povratak institucijama.

Tadić: Od kritika mi je bizarniji sam Đilas

I lider koalicije Ajmo ljudi i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić prokomentarisao je kritike koje predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas dobija nakon razgovora sa predsednikom Srbije i liderom SNS Aleksandrom Vučićem, rekavši da mu je od njih bizarniji sam Đilas.

Izbori 2022 štab noć DRAGAN KUJUNDZIC

- Od Đilasovih saradnika koji ga sada napadaju za izdaju, samo mi je bizarniji sam Đilas koji ignoriše činjenicu da je tako i on, čak i bez ikakvog osnova, za izdaju napadao druge - napisao je Tadić na svom Tviter nalogu.

Optužbe su stigle i od Dobrice Veselinovića, nosioca liste koalicije "Moramo" na izborima u Beogradu koji ocenjuje da je Đilas "dao slamku spasa režimu" Aleksandra Vučića u prestonici.

On je naveo da za njegovu koaliciju izborni proces još nije završen:

- Za to vreme "Ne davimo Beograd" i kolicija "Moramo" posvećeno radi kako bi se u institucijama završio izborni proces. Moramo da utvrdimo tačno šta se desilo na izborima, ko je prekrajao izbornu volju građana i rezultate.

I Đilasov predsednički kandidat protiv razgovora

S ovom vlašću se ne sarađuje, ova vlast se ruši, nemam stomak za takvu kombinatoriku koja bi možda bila u interesu određenih partija, ali ne i Srbije, izjavio je Zdravko Ponoš, koga je upravo Đilas za predsedničkog kandidata koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije.

Protivnik susreta je bio i predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac.

- Ako je Vučić rekao da će dati mišljenje o novim izborima u Beogradu posle konsultacija sa svojom strankom, onda on nije govorio u svojstvu predsednika države već u svojstvu predsednika SNS -  ocenio je Lutovac i dodao da se Đilas ni sa kim u koaliciji Ujedinjeni za pobedu Beograda i Srbije (čiji je deo i DS) nije konsultovao pre najave sastanka sa Vučićem. Smatra da nije trebalo da dođe do susreta, iako, kako je rekao, nema sumnju da Đilas ima dobre namere.

Djilas im nije ostao dužan - šta ste slavili?

O održavanju novih izbora u Beogradu razgovarao sam sam svima sa liste "Ujedinjeni za pobedu Beograda i od njih dobio saglasnost". Pokušao sam i sa listom "Moramo", ali nisam dobio odgovor, rekao je lider SSP Dragan Đilas.

On je, gostujući jutros na televiziji, rekao da su mnoge pogodile njegove reči nakon jučerašnjeg sastanka sa predsednikom Srbije i SNS Aleksandrom Vučićem.

- Sve što sam radio od 2018. godine bio je trud da se ujedini opozicija. Nakon izbora svi su pravili žurku pošto su dobili 3, 5 odsto. Došla izborna noć, oni slave četiri odsto, ovi pevaju četničke pesme na 4,5 odsto. Šta ste slavili gospodo draga? Svi koji ste slavili, slavili ste ulazak u parlamente i poslaničke stolice - poručio je Đilas i dodao da je u izbornoj noći bio tužan.

Kaže i da "ćemo sačekati mesec dana kako bi videli ko je u pravu, predstavnici koalicije "Moramo" koji tvrde da je Vučić pred porazom, ili on koji tvrdi da će "ovi (Zavetnici, NADA) izdati svoje birače i preći na stranu Vučića"

Đilas tražio nove beogradske izbore, tvrdi da će mu odgovor stići do kraja nedelje

On je juče rekao da su izbori jedino rešenje za političku krizu u Beogradu i da je razgovor sa Vučićem imao smisla ako dovede do smirivanja tenzija u društvu.

- Ni njemu nije bilo previše lako, kad sam ja od strane njegovih birača označen kao đavo, te ovakav razgovor nije ni mogao da bude drugačiji, nego najblaže rečeno – težak. Aleksandar Vučić na sve gleda drugačije. Iskreno, mi danas nismo imali veliki stepen saglasnosti o onome o čemu smo pričali, sem da će pred Srbijom biti veliki izazov. S obzirom na to da je Srbija podeljena i još jedna stavar oko koje smo se složili – to je da mora da ima legitimitiet - rekao je Đilas.

Ðilas je preneo novinarima ispred Predsedništva da mu je Vučić rekao da će o novim izborima u Beogradu do kraja godine razgovarati sa stranačkim kolegama i da će stav izneti do kraja nedelje.

SNS: Još je rano da se govori o sednici Predsedništva

Za sada sednica Predsedništva Srpke napredne stranke na kojoj bi bilo reči o eventualno novim beogradskim izborima nije zakazana, a kako je za Telegraf.rs rečeno u toj stranci, još je rano o tome govoriti.

Dejan Vuk Stanković, analitičar Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Stanković: Mnogima smeta što je Đilas "stisnuo petlju"

Analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da je reč o očekivanim sukobima u opoziciji.

- Mnogima smeta sto je Djilas “stisnuo petlju” i otišao na razgovore sa Vučićem. Vratili su se u političke rovove kao da je kampanja, a izbori su završeni. Ako nekadašnja “bojkot opozicija “ nastavi sopstveni rat do medijskog i političkog istrebljenja, profitiraće drugi akteri.

On takođe ocenjuje da je jasno da nema jasnog liderstva u opoziciji i da slede beskrajne dosadne i tenzične medijsko-političke “igre prestola”.

Napominje i da Djilas nema pravo da osporava nekom pravo da se raduje zbog uspeha, dodajući da svako ko je ušao u Skupštinu ima legitimitet, bilo da se govori o strankama vlasti ili opozicije.

- Razjedinjena i posvađana opozicija, ima jako male šanse za ozbiljan rezultat, a kamoli za pobedu. Tako da sve što  rade jedni drugima je politicko-medijski eliksir za Srpsku naprednu stranku - rekao je Stanković odgovarajući na pitanje kakve bi bile šanse opozicije na novim beogradskim izborima.

Video: Dragan Đilas dolazi u predsedništvo Srbije na sastanak sa Vučićem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    12. april 2022 | 14:57

    Opozicija? Koja bre opozicija???

  • 🌴

    12. april 2022 | 13:49

    Serpari su to

  • RadtkoV

    12. april 2022 | 16:14

    Kako ne shvataju da doslo moderno VREME u kome razgovori pomazu u socijalizovanju onih koji do juce razgovarali samo po mahalama i budzacima - BRE ...!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA