Brnabić: Uskoro dodatno prisustvo američkih kompanija

"SAD iskreno i otvoreno podržavaju incijativu Otvoreni Balkan i pozivaju sve da se uključe"

  • 1
Ana Brnabić Karolina Zijade Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Odnos Srbije i SAD se promenio ne samo zato što je legitimitet predsednika Srbije neupitan, već i zato što Vašington vidi njegovu iskrenu posvećenost regionalnom miru, bezbedosti i stabilnosti, dijalogu sa Prištinom kao jednim od stubova regionalne stablnosti, ocenila je danas predsednica Vlade Ana Brnabić.

Nakon razgovora sa zvaničnicima SAD Karen Donfrid i Gabrijelom Eskobarom, koje je ocenila kao izuzetne teške, ali i konstruktivne, Brnabić je rekla da Vašington prepoznaje našu spremnost da donosimo odluke ma koliko teške bile, ali takve da sačuvamo mir i stabilnost.

- SAD iskreno i otvoreno podržavaju incijativu Otvoreni Balkan i pozivaju sve da se uključe, a kao rezltat svega toga naši odosi su se promenili, bez obzira na suprotne stavove i poglede po pitanju KiM - rekla je Brnabić gostujući na TV Pink i najavila da u narednih nekoliko dana očekuje dobre vesti i dodatno prisustvo americkih kompanija u Srbiji.

Prema njenim rečima, ono što se promenilo u odnosima Beograda i Vašingtona je to što oni sada čuju i slušaju našu stranu i argumentacij, i pored toga što govore o međuosobnom priznanju.

Eksplicitniji su od EU u toj kritici Prištine i Aljbina Kurtija, za ono što nije urađeno, i za njihov neiskren stav, zato što nisu formirali ZSO, što su zabranili Srbima da ucestvuju na referendumu, izborima, rekla je Brnabić i podsetila da su SAD napravili i neke poteze zahvaljujući kojima je Priština ukinula takse na robu iz centralne Srbije i BiH.

Prema njenim rečima, stav SAD prilično pomaže da se Priština vrati za pregovarački sto.

Naglasila je da Srbija ima odlične odnose sa americkim kompanijama, a da narednih dana očekuje dobre vesti po pitanju

- To je jedna stvar koja nas povezuje i karta na koju uvek igramo. Te stvari olakšavaju političke odnose. Mislim da Vučić ceni tu američku iskrenost i otvorenost. Slažemo se da se ne slažemo u nekim stvarima, ali hajde da vidimo šta možemo da uradimo - navela je Brnabić.

Ona je rekla da je sa američkom zvaničnicom Karin Donfrid juče razgovarala o ekonomiji, IT sektoru, o američkim kompanijama i da joj je cilj da se pozicionira kao lider ovog dela Evrope.

- U narednih nekoliko dana očekujemo dobre vesti i dodatno prisustvo američkih kompanija u Srbiji - rekla je Brnabić i podsetila na americke kompanije u Srbiji i to da bi jedna od njih do kraja godine trebalo da počene u Novom Sadu da gradi razvoji centar za Evropu.

Imamo mnogo nivoa saradnje sa američkim kompanijama i sa našom dijasporom, udruženje naših ljudi u Silicijumskoj dolini - Srbian enterpeners, nam mogo pomaže, osnovali su i Fond samo za Srbiju koji će podržati naše start ap inovative kompanije, navela je premijerka.

"To je karta na koju mi igramo, te stvari olakšavaju i političke odnose, posbeno u ovako kompleksnim odonsima", rekla je Brnabić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA