≫ 

Vučić danas u Berlinu, prvi put sa Olafom Šolcom

Vučić će sa nemačkim kancelarom razgovarati o najaktuelnijim ekonomskim i političkim temama

  • 6
Aleksandar Vučić i Olaf Scholz, Olaf Šolc Foto: Tanjug/AP, Nikola Tomić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas u Berlinu na poziv nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Vučić će sa Šolcem razgovarati o najaktuelnijim ekonomskim i političkim temama, ratu u Ukrajini, dijalogu Beograda i Prištine.

Šolc će razgovarati i sa premijerom privremenih prištinskih instituacija Aljbinom Kurtijem, a na te sastanke nemački kancelar pozvao je i izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Iz Šolcovog kabineta je saopšteno da razgovori imaju za cilj da se podrži dijalog Beograda i Prištine, pa će, nakon odvojenih razgovora nemačkog kancelara sa Vučićem i Kurtijem, sa njima razgovarati i Miroslav Lajčak.

Kako je na svom tviter nalogu naveo nemački ambasador u Prištini Joern Rohde „oba sastanka će se fokusirati na koordinaciju daljih reakcija na ruski agresorski rat protiv Ukrajine, političke i ekonomske odnose i regionalnu saradnju".

Sastanci će, naveo je Rohde, takođe poslužiti za podršku dijalogu Kosova i Srbije koji vodi EU" i dodao da je u cilju podrške dijalogu Šolc pozvao izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, koji će, kao tvrdi ambasador, takođe razgovarati sa Vučićem i Kurtijem.

Ako do tog sastanka dođe to bi bio prvi susret Vučića i Kurtija od 19. jula prošle godine kada su se susreli u okviru dijaloga u Briselu.

Predsednik Srbije je juče rekao da ga sa Šolcom ne očekuje lak razgovor i da strahuje od njega.

- To znači da ću, ako ništa, na veoma odgovoran način nastupati. Svakako ne očekujem lak razgovor - rekao je Vučić.

On je i pre nekoliko dana rekao da nema prevelika očekivanja, da će saslušati primedbe na ponašanje Srbije i imati priliku da kaže stav naše zemlje.

"Dobra prilika da ćemo imati neko vreme da iznesemo stavove, ali nećemo promeniti stav Nemačke ni oko KiM, a ni oko sankcija", konstatovao je tada Vučić.

Domaći i strani analitičari saglasni su da je razgovor u Berlinu pokušaj Nemačke da odblokira dijalog Beograda i Prištine i aktivnije se uključi u rešavanje kosovskog pitanje, ali da je ishod neizvestan.

Vučić je rekao da ima tremu pred današnji sastanak sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcem kao i da ne očekuje lak razgovor.

RUSIJA UKRAJINA NATO Foto: Tanjug/Tanja Valič

Milivojević: Pokušaj Nemačke da odblokira dijalog

Penzionisani diplomata Zoran Milivojević ocenio je da će u susretu nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednika Srbije Aleksandra Vučića dominirati pitanje KiM i da je to pokušaj Nemačke da odblokira dijalog i da se aktivno uključi u rešavanje kosovskog pitanja.

Milivojević je rekao da ne očekuje da će biti postignut značajniji pomak po pitanju KiM, osim ukoliko SAD ne izvrše pritisak na Kurtija, da će danas u Berlinu od ostalih tema biti zastupljeni ukrajinska kriza, region pre svega BiH i bilateralni odnosi.

Milivojević kaže da je to pokušaj da se deblokira dijalog koji je već duže vreme zamrznut, zbog stavova Prištine, i da je cilj Nemačke da se obnovi dijalog na najvišem nivou i da se aktivira EU, odnosno Lajčak, za čije dve godine mandata nismo došli do značajnijeg rezultata.

- Nemačka na taj način daje do znanja da kosovsko pitanje smatra temom od značaja za Evropu i EU i da stoji na strani da je EU kao posrednik praktično nadležna za rešavanje ovog pitanja i da je interes Nemačke i EU da se to pitanje što pre reši. Nova vlada je na istim pozicijama kao i vlada Merkelove, a to je da jedino rešenje priznanje kosovske nezavisnosti i da nema promena granica, a to znači da je Srbija bez KiM - poručuje Milivojević.

On ne očekuje mnogo od sastanka, ukoliko se ne promeni nešto u nastupu prištinske strane.

Na pitanje da li Šolc može da primora Kurtija na konstruktivniji pristup, Milivojević odgovara da ključni uticaj na prišstinsku stranu ima Vašington.

Što se tiče Ukrajine, penzionisani diplomata ističe da je interes Nemačke da i sa svoje strane da do znanja da se očekuje da Srbija uvede sankcije Rusiji i da se priključi zapadnoj strukturi na tim pozicijama sa predtekstom da Srbija u okviru svojih evrointegracija treba da se usaglašava sa evropskom spoljnom politikom.

Video: Vučić se sreo sa Micotakisom: Bio je bratski razgovor! Očekujem ga uskoro u Beogradu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drekavac

    4. maj 2022 | 11:24

    Ma samo klimaj glavom ko Japanac i boli te briga, sutra novi dan.

  • stevo

    4. maj 2022 | 11:17

    Vucic sa Solcom ce danas razgovarati o vaznim temama,ali ovo je prilika i za unapredjenje odnosa dveju drzava

  • Ljiljana

    4. maj 2022 | 10:40

    Veujem da će susret protrći kako treba i da ovoga puta albanska strana neće praviti problem kao u prošlosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA