≫ 

Vučić: Naš strateški put je put u Evropu. Kažite mi šta je druga alternativa?

Vučić je najavio veće plate i penzije i predložio da se vrati vojni rok od 90 dana

  • 90
Aleksandar Vučić obraćanje Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da se obraća građanima, jer je od posebne važnosti da čuju šta je učinjeno u prethodnom periodu, šta se očekuje, da saznaju o daljim odlukama i kako Srbija treba da se postavi prema određenim pitanjima.

On je naveo da se država u prethodnih 10 godina suočila sa finansijskom krizom, poplavama, korona virusom, a sada i sa svetskim sukobom.

Podelio je obraćanje u 10 tačaka.

Tačka 1 - put Srbije u EU

On je naveo da podrška građana evropskim integracijama, po istraživanju IPSOSA, opada, navodeći da je 44 odsto građana protiv, a 35 odsto su za ulazak u EU.

- Kao predsednik  Srbije, nije moj posao da podilazim javnom mnjenju, već da radim ono što je najbolje za državu. Srbija će biti snažnija na evropskom putu - poručio je predsednik i dodao da je naša trgovinska razmena sa EU 60 odsto, od toga samo sa Nemačkom 13 odsto. On je dodao da najveći deo investicija dolazi iz EU, precizirajući da je reč o 1,94 milijardi evra na godišnjem nivou.

- Ovo sam rekao zato što razumem da je deo ljudi ljut, doživljavaju EU kao nekog ko vrši pritiske po pitanju KiM i sankcija Rusiji. Ponekad ne želimo da vidimo šta su racionalni argumenti. Nama vest o izgradnji puta u Toplici traje pola dana, vest o izgradnji brze pruge Beograd - Niš traje jedan dan, iako nam to rešava višedecenijske probleme. To sve radimo sa EU - ukazao je predsednik.

Kaže da je dobio hiljade poruka uoči obraćanja šta treba da kaže.

- To je naš iracionalni deo koji više veruje emocijama nego brojevima - rekao je on.

- Želim da ukažem građanima da to što je pravedno je važno, ali da u međunarodnim odnosima ne postoji ljubav, pravda još manje, a mi treba da vodimo računa o našim interesima - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da će Srbija nastaviti sa reformama, a u tom smislu je ukazao na to što su Reporteri bez granica primetili poboljšanje u oblasti medija. Poručio je da se Srbija još snažnije nalazi na evropskom putu.

Tačka 2 - KiM

Vučić je rekao da je najvažnije državno pitanje, pitanje KiM, pitanje rata i mira, pitanje sudbine naše nacije.

Kako je rekao, obavili smo važne razgovore, kako sa predstavnicima međunarodne zajednice, tako je bio i pokušaj razgovora sa predstavnicima Prištine.

- Mi smo u prethodnim godinama od kako je na vlasti Aljbin Kurti imali za 50 odsto više incidenata. Na to niko nije reagovao. Suočeni smo sa neprimerenim pritiscima i ocenama svega što se zbiva na KiM, svakodnevnim kršenjem prava, brisanjem iz političkog poretka rezolucije 1244 - rekao je Vučić i dodao da dijalog sa Prištom da gotovo i ne postoji.

- Mi smo dijalogu pristupili ozbiljno u Berlinu, ali to je bio samo pokušaj. Priština sve dovodi do besmisla. Nismo mogli ni zajedničko saopštenje da damo. Govorili su da "mali Putin" želi rat. Ovo govorim da imate u vidu sa kim imamo posla, da se cela politka danas svela na to da bi mnogi da glume "lokalnog Zelenskog", da glume žrtve...Čitali ste u svetskim kako Srbija hoće nekoga da napadne. Naravno da je reč o lažima, ali sa time se suočavamo - rekao je predsednik.

On je naveo da se dešavaju mnoge promene i da je naša situacija danas lošija.

- Naša situacija je promenjena na lošije, i posle izjava Vladimira Putina, koji je kosovsko-metohijsko pitanje postavio drugačije nego ranije, sada u interesu Rusije - rekao je Vučić. Predsednik je potom pročitao šta je Putin rekao Antoniu Guterešu.

Vučić je podsetio da je 8. oktobra 2008. godine Generalna skupština UN na predlog Srbije usvojila rezoluciju kojom je od Međunarodnog suda pravde zatražila mišljenje na pitanje da li je jednostrana deklaracija o nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom, a odgovor je bio da nije protivno međunarodnom pravu.

- Sami smo doprineli svojoj propasti - rekao je Vučić.

- Putin je braneći svoje poteze povukao argument koji nije lagan, rekao je Vučić. Putin će im reći dodatno da je na Krimu sproveden referendum, a to može i da kaže za Lugansk i Donjeck - rekao je Vučić i objasnio da je Putin koristio kosovsku argumentaciju za svoje interese.

Kaže da će od Srbije tražiti da zbog toga prizna Kosovo, da Putinu kažu da to nije isti slučaj, objasnio je predsednik i dodao da to povlači velike pritiske.

Svi lideri su mi rekli, evropski, da je Putin u njihovim međusobnim razgovorima insistirao na slučaju Kosova.

- To ne znači da će Rusija da prizna Kosovo, neće, niti mislim da će ne znam šta da se desi osim što ćemo mi biti pod pritiskom da Putin ne bi mogao da koristi argumentaciju Kosova - dodao je Vučić.

Tema Kosova će biti najdominantnija za nas, istakao je predsednik, a pritisci će, kaže, biti mnogo veći i to postaje nesnosno.

Drugi problem je taj da se igramo gluvih telefona, rekao je Vučić i pokazao Briselski sporazum u kome stoji da mora da se formira ZSO, što Priština odbija.

- 3.305 dana je prošlo od kako je potpisan Briselski sporazum - podvukao je Vučić i pokazao na koji način Priština krši sporazume i provocira da bi izazvala Srbiju da reaguje.

- Oni su tu koji svakodnevno provociraju - rekao je Vučić i pokazao snimke koji o tome svedoče.

On je dodao da je naša pozicija nedovoljno snažna, dodajući "da nemamo kome i nemamo šta da kažemo po pitanju KiM".

Govoreći o pokušaju Kosova da uđe u međunarodne institucije, Vučić je naveo da je Nemačka podržala Kosovo da uđe u Savet Evrope.

- Mi ne možemo sebi da pucamo u nogu i da govorimo šta ćemo da radimo. O tome ćemo odlučivati i u parlamentu i u vladi kada bude formirana - rekao je Vučić.

Naš odgovor, poručuje, biće odgovoran i veoma snažan.

Tačka 3 - Sitaucija sa energentima

Vučić je rekao da se suočavamo sa velikom krizom.

- Imamo oko 800.000 tona nafte na godišnjem nivou, eksploataciona prava pripadaju NIS-u, većinski vlasnik je Gaspromnjeft. Zato sam tražio od predstavnika ruske kompanije da spuste cene nafte i dizela i benzina, zato što su polazili od cene na međunarodnom tržištu. Sada sam ih zamolio da spuste, jer 20 odsto nafte koju koriste je iz Srbije i bilo bi fer da cena bude niža. Ne koristim ovo kao razlog da bih napao nekoga jer njegova zemlja nije u dobroj poziciji već je racionalan -rekao je on.

Od večeras cene nafte i benzina idu u rikverc - rekao je Vučić i dodao da će one biti niže za 10 dinara. - Nigde ne sme da pređe 197 i 202 dinara. To će biti nove cene - napomenuo je Vučić.

Rekao je da čekamo šesti paket sankcija prema Rusiji, što se tiče nafte, i da vidimo kako to utiče na treće zemlje.

- Šta god da bude, naftu moramo da obezbedimo, razgovaramo o proširenju našeg skladišta. To je 200.000 tona. To nam je dovoljno za 21 dan ukupne potrošnje dizela i benzina. Želimo da povećamo na milion tona, razgovaramo sa kompanijama koje mogu brzo da izgrade ta skladišta, da bismo imali nafte za nekoliko meseci - rekao je Vučić.

Što se tiče gasa, krećemo u razgovor sa Gaspromom oko kupovine gasa, 100-procentno smo zavisni od ruskog gasa i tako će biti najmanje dve godine. Moramo da obezbedimo gas za naša preduzeća.

Milijardu i sto miliona evra je razlika u ceni na godišnjem nivou, zato su razgovori važni, zato u dobroj veri idemo u te razgovore, pre kraja maja moramo da imamo taj ugovor za gas.

On je naveo da Srbija ima najnižu cenu električne energije u Evropi, te dodao da obnovljivi izvori energije treba da bude politika u budućnosti.

Govoreći o gasu, Vučić je rekao da smo uvećali zalihe gasa na 129 miliona kubnih metara gasa, te dodao da zimi trošimo oko 12 do 15 miliona kubnih metara gasa.

- U svakom slučaju skupo će koštati i Evropu i Srbiju oko situacije sa energentima - rekao je Vučić i poručio da će se boriti za građane, ali je naveo i da će biti mnogo problema.

Tačka 4 - Finansije

- Visoka je cena koju Srbija plaća jer nije uvela sankcije Rusiji. Ne možemo da se pojavimo na otvorenom tržištu kapitala, ne možemo da zanavljamo kredite. Uspeli smo da se nekoliko milijardi manje zadužimo u odnosu na ono koliko smo vratili. 188 milijardi evra smo vratili, manje smo uzeli - rekao je on.

Prema njegovim rečima, stopa javnog duga sda iznosi 52,4 odsto, a bila je 78,4 odsto kada je postao predsednik vlade.

On je naveo da je stanje javnih finansija dobro i podsetio je na pomoć prosvetnim i zdravstvenim radnicima koju je država dala.

- U narednom periodu ne rušeći državu i politiku neću da ostavljamo visoku stopu javnog duga našoj deci. Koristiću sve instrumente da ne pređemo 60 odsto javnog duga - poručio je.

Na kritike da treba da se smanje porezi Vučić je pitao kako država da preživi i od čega da isplaćuje plate.

- Prezirem sve one koji pišu kako su akcize ovolike, onolike, što ne napišete da je struja najjeftinija, da je hleb najjeftiniji, da nam je ulje najjeftinije u Evropi - upitao je Vučić i pokazao maloprodajne cene na jučerašnji dan. On je rekao da ne mogu da se ukidaju porezi, kako to neki predlažu.

Predsednik je najavio da se ograničenje cena namirnica produžava za još 60 dana.

Vučić je kazao da je u prva četiri meseca nivo investicija iznosio 747,7 miliona evra, a da su najveći investitori Nemci i Kinezi.

- Plašim se samo da po tom pitanju ne bude gore u drugom delu godine - rekao je Vučić.

Tačka 5 - Snabdevenost namirnicama

- Robne rezerve smo napunili, zahvaljujući SAD dobićemo još mleka u prahu, imamo dovoljne količine pirinča, šećera, pasulja, sardina, kuhinjske soli...svega imamo dovoljno. Zaista smo se snabdeli i kupili, hvala Ministarstvu finansija. Uhapsili smo one koji su krali - rekao je Vučić.

- Ne nedostaje više ništa. UKP će proveravati na svakih mesec dana situaciju u robnim rezervama. Što se hrane tiče Srbija nema problema, u stanju smo i da snabdevamo region - rekao je on.

Tačka 6 - Reformski zadaci, nova energetska politika

U  narednom periodu videćete novu energetsku politiku, najavio je Vučić.

- Razgovarali smo o tome sa Britancima, ali sam pre svega zamolio norveškog premijera da nam pomognu svojim savetima da napravimo novu strategiju za energetsku politiku i da zajedno pristupimo razvoju. Moraće da bude mnogo više obnovljivih izvora. Ne mogu da koriste naš vetar, to je naš resurs i da izvoze struju ili solare, a da mi nemamo koristi. Moramo da donesemo odluku da li ćemo da gradimo male modularne reaktore. Ako mene pitate ja sam "za" - rekao je Vučić.

- Ono što mora da bude podstaknuto jeste promena paradigma našeg obrazovanja. Ne samo šta država može da uradi za nas već kako da mi imamo najbolje škole, ako imamo najbolje vrtiće i osnovne škole, zašto nemamo takve i srednje škole i fakultete - rekao je Vučić.

On je predstavio predlog za Onkološki centar čija će izgradnja i opremanje koštati oko 510.000.000 evra, i to 340.000.000 evra koštaće sama zgrada, a 170.000.000 evra oprema za borbu protiv raka.

Najavio je i modernije i jeftinije zdravstvo.

- Hitna pomoć biće bazirana na skandinavskom modelu - najavio je Vučić i pokazao fotografije novog sistema zdravstvene zaštite. Govorio je  i o nastavku digitalizacije.

Tačka 7 - Plate i penzije

Najavio je značajno pomeranje švajcarske formule za penzije, u naredne dve godine.

- Na ovakav način ići ćemo, ako uspemo da održimo stabilnost, na značajno uvećanje penzija i plata. Rast penzija će morati da prati rast plata, jer će drugačije penzioneri uvek biti zakinuti, i to će biti tako urađeno - rekao je Vučić.

On je rekao da od 16. do 21. maja traje prijavea za novih 100 evra za mlade, a da od 1. juna počinje  isplata.

- Moramo da nastavimo dualno obrazovanje, time garantujemo uspešan posao i ozbiljne plate onima iz srednje stručne spreme, ali to moramo da podignemo i na visoko obrazovanje. Moraćemo da mladima ponudimo i bolje obrazovanje, i da im pružimo jednaku šansu da dobiju posao - rekao je Vučić.

Tačka 8 - Vojska/odbrana

- Ostaćemo vojno neutralna zemlja, ako se ne donese drugačija odluka. Ja sam za vojnu neutralnost. Naša politika je da ne budemo NATO zemlja - rekao je Vučić, i dodao da će njegov predlog biti da se uvede vojni rok od 90 dana.

- To nije šest meseci, ni 365 dana, na nadležnim vojnim organima je da pokažu računicu. Time se stiče obaveznost, time muškarci dobijaju na zrelosti, da nauče šta je rodoljublje, šta je posao, obaveza - istakao je on.

Kako je rekao, želi da pokrene raspravu o tome, a posle ozbiljne i duge rasprave parlament treba da odluči o tome.

Tačka 9 - Natalitet

Predsednik je pozvao majke i žene da se jave za grant od 20.00 evra za rešavanje stambenog pitanja.

- Imamo trenutno devet predmeta o kojima donosimo odluku. Molim majke da reše svoje stambene probleme. Prazne stanove, izgrađene za bezbednosne strukture, da damo sirotinji i ljudima koji nemaju gde da žive, da damo po ceni od 300-350 evra. Ako nemaju 350 evra po kvadratu da vidimo kako da im omogućimo kredite - rekao je Vučić i dodao da će predložiti Vladi da omogući dodatni podsticaj porodicama sa decom.

- Za sledeći budžet Vlada da pripremi dodatne mere za porodice sa decom, posebno za samohrane majke i da vidimo kako dalje da pomognemo rast nataliteta jer sve što radimo nema smisla ako nema ko da nas nasledi - rekao je Vučić.

Tačka 10 - Srbija mora da nastavi svoj evropski put

Istakao je važnost evropskih investicija, te naveo da to ne znači da ćemo da izgubimo prijatelje, ponos i dostojanstvo.

- Prethodnih nedelja sam se borio zajedno sa mnogim drugim ljudima i prošao kroz mnogo neprijatnih situacija da bih zaštitio politiku Srbije. Mi je i danas čuvamo. Uprkos svemu što se zbiva, naša politika je bila sa pogledom u budućnost. Uvek je najvažnije hoće li biti plata penzija, ali znam i šta je u duši građana. Razumem emocije ljudi, ali je moj posao da budem i neko ko će da vodi zemlju na pragmatičan način. Srbija neće gaziti svoja prijateljstva koja ima na istoku i ne interesuje me koja je sila pritiska, jedino sila interesa Srbije može da promeni naš odnos - poručio je Vučić.

- Ma koliko teško bilo, ali ljudi moraju da znaju da je naš strateški put - put u Evropu. Kažite mi šta je alternativa - rekao je Vučić

O "nacionalizaciji" NIS-a

Za sad nemamo nikavih problema, ako se ne daj Bože nešto desi, razgovaraćemo sa ruskim partnerima.

Vučić je rekao da je rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine bio plus 4,3 odsto, a da se u drugom kvartalu procenjuje  3,7 odsto.

Odgovarajući na pitanje novinara, Vučić je rekao da će prvo u Parlamentu položiti zakletvu za novi predsednički mandat, a tek onda razgovarati sa političkim partijama o novom mandataru.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A. P

    6. maj 2022 | 23:04

    Mnogo se oduzijo put u evropsku uniju.

  • Dosta bre

    6. maj 2022 | 22:54

    Prvo Vi nama objasnite što je Britanija izašla iz EU pa nam onda poturajte tu go.njivu licemernu uniju.

  • Go go

    6. maj 2022 | 22:43

    Alternativa je da se raspiše referendum na kome će se građani izjasniti o tome hoće li u EU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA