≫ 

Selaković: Predao sam predsedniku četiri note država koje su povukle priznanje KIM

Selaković je to izjavio posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost

  • 62
VUČIĆ SEDNICA SAVETA ZA NACIONALNU BEZBEDNOST Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predao diplomatske note četiri države koje su povukle priznanje Kosova i Metohije i poručio da će Srbija nastaviti da se bori.

On je novinarima u Predsedništvu Srbije rekao da se država nalazi u teškoj situaciji, posle zahteva Prištine da aplicira za članstvo u Savetu Evrope, i da je rukovodstvo pod velikim pritiscima da prihvati, kako je precizirao, narušavanje teritorijalnog integriteta i rušenje međunarodnog prava i poretka i to na svoju štetu.

Navodeći da su pojedini oporavali argumentaciju predsednika Vučića koji je ocenio da je Priština prekršila Vašingtonski sporazum, Selaković je kazao da je i Vlada SAD u svom saopštenju povodom prve godišnjice tog sporazuma navela da Amerika taj sporazum i dalje smatra važećim.

- Tom prilikom su pozvali Beograd i Prištinu da ga poštuju - rekao je on.

Selaković je kauao da je predajom zahteva za članstvo u SE Priština pokazala da ne poštuje datu reč i da ne namerava da dolazi do rešenja dijalogom već da se po ko zna koji put odlučila na unilateralni pristup.

Naveo je da su aktivnosti službe pokazale da dve velike države rade na pružanju logističke podrške Prištini za dobijanje novih priznanja i onemogućavanja kampanje povlačenja priznanja KiM.

Selaković je kazao da je danas predao rpedsedniku diplomatske note 4 države koje su povukle priznanje, ne priecizirajući koje su, ali je napomenuo da će o tome govoeriti predsednik.

- Nastavićemo da se žestoko borimo i da radimo na povlačenju priznanja - poručio je Selaković.

- Savet za nacionalnu bezbednost ovlastio je predsednika Vučića da kada bude smatrao za potrebno obavesti širu javnost o kojim državama je reč - rekao je Selaković.

Ovim gestom, kako je poručio Selaković, Srbija želi da da damo šansu državama članica Saveta Evrope da u junu ne pokrenu postupak prijema Kosova u ovu organizaciju.

- Time želimo da pokažemo našu spremnost da razgovaramo i da do rešenja dolazimo kroz dijalog, a nikako unilateralno - rekao je Selaković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    13. maj 2022 | 13:38

    Hoce da nam otmu teritoriju bombardovali nas osiromasenim uranijumom ubijali nam decu i mi hocemo u Eu pa da li je to normalno ?

  • Rastko

    13. maj 2022 | 13:13

    Samo rast nataliteta Srbiju Spasava !

  • Rastko

    13. maj 2022 | 13:11

    Putin to cas poravna bez ijedne note ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA