≫ 

Očekuje se da se Srbija opredeli: Od izvora dva putića, da li nam je treći upropastio Putin?

Izjava ruskog ambasadora da se sankcije smatraju neprijateljskim aktom, oštrija je od izjave ambasadora SAD - kaže Jakša Šćekić

  • 32
Aleksandar Bocan Harčenko, Kristofer Hil, Christopher R. Hill Foto: Tanjug/Jadranka Ilić, T.J. Kirkpatrick / Getty images / Profimedia, Shutterstock

Novinar Jakša Šćekić u razgovoru za Telegraf.rs kaže da bi građanima trebalo jasno da se kaže koji je rizik ako Srbija izabere EU put, a koji ukoliko se opredeli za Rusiju i Belorusiju.

Takođe, ocenjuje da je izjava ruskog ambasadora Aleksandra Bocan Harčenka o tome da će Ruska federacija uvođenje sankcija smatrati neprijateljskim aktom, bila mnogo oštrija i teža u odnosu na izjavu ambasadora SAD Kristofera Hila, koji je rekao da "nema trećeg puta" za Srbiju, te da se izbor svodi na istok i zapad.

- To što je rekao američki ambasador nije ništa novo. To je godinama njihova pozicija, koja je sada, nažalost, zbog ruske agresije prema Ukrajini, postala definitivna, odnosno, oročena je.

Imamo s druge strane, kaže Šćekić, intervju ruskog ambasadora, za koji je predsednik Vučić najblaže rekao da je bio nekorektan, a u kome je ocena da se ako Srbija uvede bilo kakve sankcije Rusiji to smatra neprijateljskim aktom.

- Sad vi uporedite ove dve izjave, videćemo da je ruska izjava mnogo oštrija i teža, ali to u ovoj javnosti prolazi nezapaženo - ocenio je Šćekić i dodao da je EU mislila da će Srbija po automatizmu postati članica EU i da ljudima ne treba ništa objašnjavati.

Jakša Šćekić Foto: Privatna arhiva

- Oni tek sad kreću u akciju, ali kasno - kaže Jakša Šćekić.

Kako će Aleksandar Vučić da izađe iz toga i koji će put da izabere, to sad zavisi od njega, komentariše Šćekić i dodaje da je predsednik na sebe preuzeo jedan veliki zadat i istorijsku ulogu.

- Pravo da vam kažem, ako građani Srbije hoće da budu "lajt varijanta" Belorusije - nema nikakvih problema, to ima svoju cenu, i odlazak ka EU ima svoju cenu. Mislim da bi bilo korektno da srpska vlada i predsednik Vučić, a to je Vučić već probao, javno izađu i kažu, šta je cena jednog ili drugog puta, a građani treba da budu svesni da posle toga nema "kuknjave" - rekao je Šćekić.

On je istakao da Srbija mora da gleda sebe, i to ne kako da prezimi, nego u narednih 10 godina!

- Ako se ode na zapad i ako bude manja temperatura i ne bude toliko struje, onda to mora da se podnese. Jedna Bugarska je odustala od ruskog gasa, a naša i bugarska privreda su slične, čak su dobili povoljnije uslove za tečni gas nego što su imali od Gasproma...- rekao je Šćekić.

Šćekić je naglasio da ne treba zaboraviti da je ruski uticaj u Savetu bezbednosti sada minimalan što se tiče odbrane Kosova, navodeći da sada samo Kina može da zastupa srpske interese u SB UN.

- Izaberemo li Rusiju i Belorusiju, cena toga je da će BiH, Kosovo, Albanija, Crna Gora, Makedonija biti stavljene na brzu prugu za evropske integracije, a Srbija će da plati svoju cenu. Ako nam je Rusija prijatelj trebalo bi da razume srpsku poziciju i kaže evo vam gas bez ucenjivanja, ali toga nema. I onda bi bilo korektno i da Vučić izađe i kaže, ljudi ja sam razgovarao sa Putinom, Putin je rekao to i to, ali pod ovim uslovima..izvolite, šta ćemo da radimo? - kaže Šćekić koji veruje da će Putin u razgovoru o gasu imati samo monolog u kojem će ispostaviti uslove.

Gas gasna industrija gasni transportni sistem Evropska unija i Rusija Foto: Shutterstock

- Znate šta je problem? Problem je Vučiću što opozicija sada ćuti kao što je ćutala oko Kosova, sada svi ćute i prave se ludi, sem desničarskih organizacija - rekao je Šćekić.

Poručuje još jednom da građanima mora da se kaže istina o svakom putu, te upitao kako će Vučić da dovede velikog svetskog proizvođača automobila sa zapada ili sa dalekog istoka u zemlju koja nema sankcije prema Rusiji.

- U moje vreme je bila popularna pesma od "Izvora vode dva putića". Trećeg nema. Naš treći put je upropastio Putin. To mora javno da se kaže. Da nije bilo ove agresije mi bi mogli da guramo, znate koliko...-zaključio je Šćekić.

Izjavu američkog ambasadora Hila  komentarisao i sociolog Vladimir Vuletić.

Vladimir Vuletić je izjavio je da amabasadori iznose stavove svojih zemalja, kao što je to učinio amabasador Hil.

- Ne samo američki amabasador, nego i amabasadori velikih sila znaju neretko da nam na oštriji način ukažu šta je stav njihove zemlje i šta se od nas očekuje - objašnjava sociolog.

Dodaje da u izjavi Hila nema nikakvih ultimatuma, ali da svakome ko čita između redova je jasno da govori da se od Srbije očekuje da se opredeli, odnosno da napusti dosadašnju politiku.

- Naša dosadašnja politika je bila politika u kojoj se vodi računa o pre svega interesima Srbije, a to znači da imate saradnju sa svima koji ni na koji način nas ne ugrožavaju, pa čak i sa onima koji vas ugrožavaju jer tražite neki vrstu načina da se te stvari prevaziđu - kaže Vuletić.

SRBIJA SOCIOLOG IZJAVA KORONA Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prema njegovim rečima, Srbija je izabrala svoj put, koji nije praćenje onoga što traži Zapad ili što očekuje Moskva.

Kaže i da interes Zapada nije da eleminiše Rusije, već da je "natera da igra po pravilima Zapada, odnosno svetskog globalističkog sistema kakav je uspostavljen u nekoliko proteklih decenija".

- To je i ključni razlog spora Rusije i Zapada, a sada vidimo i Kine i Zapada - ukazuje Vuletić.

Dojče vele piše i da Olaf Šolc, nemački kancelar planira da 10. juna poseti Srbiju i da ponudi znatno brže napredovanje Srbije ka EU, a da će uslov za to biti da Srbija odmah uvede sankcije Rusiji.

Vuletić smatra da se od Srbije do sada očekivalo da prati politiku EU.

- Danas ne znamo da li bi nam neko pokrio štetu, jer bi nas koštalo kada je reč o energentima, ako bismo uveli sankcije Rusije -  ukazuje sociolog Vladimir Vuletić za RTS.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Super Brundo

    24. maj 2022 | 17:30

    Jeste, Putin je sve upropastio.Da nije bilo njega ziveli bi 10 puta bolje.On je bombardovao Srbiju.On je okupirao deo Srbije.On je potpisao Briselski i Vasingtonski sporazum.On je povecao sppljni i inutrasnji dug Srbije.

  • Nikolas

    24. maj 2022 | 17:39

    EU PUT SRBIJE JE KRVAVIJI PUT ZA SRBE OD ONOG PREKO ALBANIJE U 1 SVETSKOM RATU !!! ONAJ SMO UZ BOZIJU POMOC I VERU U KRALJA I ITADJBINU PREZIVELI I PRETEKLI ALI SADA CEMO NESTATI KAO DRZAVA I NAROD !!!! EU PUT JE APOKALIPSA ZA SRBE !!! ARMAGEDON!!!!

  • Febo

    24. maj 2022 | 17:31

    Auu bre,kako si osetljiv.ovi nas biju,ponizavaju i uslovljavaju godinama.al po tebi nije strasno.a kad Rus kaze kako jeste,ti si pogodjen.nenoj molim te da govoris u nase ime

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA