≫ 

Američki ambasador: Srbija da razmisli o tome gde je njena budućnost i da li je neutralna pozicija održiva

Na pitanje novinara šta bio trebalo da bude prioritet - uvođenje sankcija Rusiji ili normalizacija odnosa s tzv. Kosovom, Hil odgovara da nije njegova uloga da daje savete

  • 61
Kristofer Hil ambasador SAD američki ambasador Foto: Mateja Beljan

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil obratio se danas novinarima u Ulici kneza Miloša, nakon otkrivanja spomen-obeležja američkom diplomati Džordžu Kenanu.

Nakon zvaničnog dela ceremonije u kojoj je učestvovao i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić usledila su i pitanja novinara o gorućim spoljnopolitičkim temama.

- Mislim da Srbija treba da razmisli o tome gde leži njena budućnost, da li je ova neutralna pozicija održiva i da tako donese svoju odluku. Ono što se dogodilo u Ukrajini, brutalni napad na tu zemlju i nastavak ubijanja civila je nešto što je potpuno neprihvatljivo u ovom veku. Ovakav razvoj događaja nismo videli još od kraja Drugog svetskog rata. Tako da smo svi svesni toga da se od februara na ovamo svet promenio i da svi mi moramo da ponovo razmislimo o tome gde se nalazimo, kakav je naš položaj i gde želimo da budemo u budćnosti - kazao je ambasador Hil.

Na pitanje novinara šta bi trebalo da bude prioritet - uvođenje sankcija Rusiji ili normalizacija odnosa s tzv. Kosovom, Hil odgovara da nije njegova uloga da daje savete.

Kristofer Hil ambasador SAD američki ambasador Foto: Mateja Beljan

- Mislim da je to pitanje koje treba da postavite predstavnicima svoje Vlade, ja ovde predstavljam američku Vladu i nisam tu da dajem savete, tako da vi treba da nađete odgovore na ta pitanja sa svojim vlastima - objasnio je Hil.

Pitanja su se odnosila i na pitanja odnosa Beograda i Prištine, odnosno da li je iznenađen promenom retorike koju smo mogli da čujemo od nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji je govorio o "međusobnom priznaju".

- Ne bih se ja toliko hvatao sad za pojedine reči, da se sada iščitava njihovo precizno značenje. Ono što je važno je da Srbija i Kosovo rade na rešavanju međusobnih problema i da uspostave neke odnose u okviru, naravno, dovršetka briselskog dijaloga, da je suština u pitanju, a ne toliko izbor reči. Iz ove perspektive sve boljih odnosa između Amerike i Srbije, kao i dobrih odnosa između SAD i EU kakve dugo nismo videli, za mene je jako važno i želeo bih da vidim više napretka u toku briselskog dijaloga. Ali kao neko ko se već bavio pregovorima i bio učesnik u njima, rekao bih da su zaista pitanja i problemi teški i izazovni i da oni obično budu još teži kada se o njima mnogo priča u javnosti.

Video: Vučić se sreo sa Kristoferom Hilom, novim ambasadorom SAD u Beogradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Če

    13. jun 2022 | 13:16

    Vi cete drzati predavanja.Skloni se bre.

  • Svajni

    13. jun 2022 | 13:23

    A kad NATO napada i ubija civile to je prihvatljivo?

  • kale

    13. jun 2022 | 13:22

    Ubrzo ce i tebi Rusi zakucati na vrata, nadaj se da ce nestati ova tvoja lupetanja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA