Evropski parlament pozvao na priznanje nezavisnosti Kosova

Poslanici EP pozvali zemlje koje nisu priznale Kosovo da to učine

  • 18
Evropski parlament

Foto: Pixabay

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je danas sa 43 glasa "za", devet "protiv" i pet uzdržanih, Izveštaj o Kosovu kojim se potvrđuje nedvosmislena podrška dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU i ponavlja važnost postizanja sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji kao ključnog za napredovanje obe strane na EU putu, ali i za regionalnu stabilnost i perosperitet.

Poslanici EP pohvaljuju povećanu političku stabilnost Kosovu i pozdravlja usklađivanje Kosova sa EU po pitanju sankcija prema Rusiji i snažnu solidarnost Prištine sa Ukrajinom.

Poslanici EP kroz izveštaj naglašavaju da je nezavisnost Kosova ”nepovratna” i pozivaju zemlje EU koje još nisu priznale Kosovo da to učine odmah.

- Kosovo je kontinuirano dokazivalo svoju posvećenost napredovanju u reformama vezanim za EU i pozicioniralo se kao veoma pouzdan partner, duboko usidren u evropskom i transatlantskom savezu. Nažalost, Evropska unija nije uspela da ispuni obećanje da će građanima Kosova obezbediti putovanje bez viza. Nadam da će ovo biti poslednji izveštaj koji pominje ovaj neuspeh - poručila je izvestilac EP za Kosovo, Viola fon Kramon.

Ona je direktno pozvala Francusku i Holandiju da usvoje odluke o liberalizaciji viznog režima za građane sa KiM.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbbgd

    14. jun 2022 | 15:21

    Skupština da proglasi Kosovo i Metohiju privremeno okupiranom teritorijom.

  • Lazar

    14. jun 2022 | 15:23

    To su ti zapadni licemeri. U jednu ruku podržavaju kršenje međunarodnog prava , a u drugu osuđuju. Ne može to tako. Ili će da važi za sve ili za nikoga.

  • Nes

    14. jun 2022 | 16:15

    Mi nismo član EU, nego večiti kandidat za ulazak u EU, Tako da vaše odluke smatramo predlozima koje nismo obavezni da sprovodimo. Vi nas ne želite u EU, a razorenu i okupiran Ukrajnu sa milion problema primićete preko noći. Da ih je Amerika napala, kao što je napala Srbiju, da li bi im pomogli. EU je jedno veliko sranje zato što nema svoje principe nego Američke, zato će te se raspasti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA