≫ 

Aleksandar Bocan-Harcenko: Pritisak na Srbiju neverovatan

Predsednik Vučić dosledan u svom stavu - rekao je ruski ambasador

  • 3
Aleksandar Vučić, Aleksandar Bocan Harčenko Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da je pritisak na Srbiju neverovatan, ali da je predsednik Aleksandar Vučić dosledan u svom stavu i stavu celog rukovodstva Srbije, da neće da se priduži sankcijama bez obzira na pritisak koji se vrši.

- Pritisak je neverovatan, ali Srbija poštuje pre svega svoj interes bilo na evropskom putu bilo na putu razvoja odnosa sa Rusijom. Naravno misli na svoj nacionalni interes - rekao je ruski ambasador za RTS.

Govoreci o ciljevima Rusije u Ukrajini, Bocan-Harčenko kaže da su oni ostali isti od početka ruske vojne operacije u toj zemlji.

- Predsednik Vladimir Putin nije odustao ni od jednog cilja koji je odredio na početku specijalne vojne operacije - zaštita građana i stanovništva u Donbasu i obezbeđivanje sigurnosti i bezbednost za njih. Još dva cilja su denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine. Sav taj niz ciljeva ostaje - rekao je Bocan-Harčenko.

On je dodao da je cilj da se smanje gubici vojske tice i stanovništva Donbasa što je moguće više.

Na pitanje o uticaju sankcija na rusku privredu i činjenicu da evropske zemlje traže alternativu za ruske energente, ruski ambasador odgovara da je Rusija je opet na dobrom nivou razvoja.

- Imamo više partnera s kojima saradujemo sada intenzivnije zato je mogućnost nadoknade, u svakoj grani ruske privrede nadoknade su moguće od drugih ako Evropa ne želi - kaže Bocan-Harčenko.

On smatra da je odustaranje evropskih zemalja od ruskih energenata posledica pritiska SAD, koje, kako je rekao, žele da stvore najbolje uslovi za aktivnosti američkih kompanija u Evropi.

Komentarišući činjenicu da je je od pocetka sukoba u Ukrajini u Srbiji otvoreno više od 1.000 ruskih firmi i da se u našu zemlju doseljavaju ruski državljani, Bocan-Harčenko ističe da u Evropi ima pokušaja lažnih ocena te situacije.

- Pokušavaju to da predstave kao neslaganje sa specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini. Ima naravno i takvih ljudi, ali oni su pojedinci, jer većina ljudi u Rusiji izražava potpunu podršku. Neki dolaze iz svojih poslovnih, porodičnih razloga - smatra Bocan-Harčenko.

Video: Vučić se sastao sa Harčenkom: Izazovi su sve veći zbog događaja na istoku Evrope

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    17. jun 2022 | 14:28

    NATO MORA OTICI U BLATO ZBOG MIRA U SVETU !!!!

  • Supermen

    17. jun 2022 | 16:07

    Rusija do Srbije preko Rumunije u srce Evrope.

  • Dejan

    17. jun 2022 | 19:37

    Naš Tito je gurao veliku Rusiju od Yugoslavije i zato nama je i išlo najbolje od svih država. Kako mi zagrlimo Rusiju i Putina, tako nama ide gore i gore. Dok to ne uradimo i sada, mi ostajemo jedina necivilizovana,siromašna i nerazvijena država. Da li nam treba tu prokletu Rusiju? Osim Vi Rusofili koji volite tu Rusiju više nego vašu Srbiju. Dok idu ER-Srbija slobodno idite kod Putina jedva vas dočeka..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA