Jeremić: Tači na GS UN samo kao gost

"Raspravi prisustvuju samo države članice, koje imaju pravo da pozovu nekog gosta, novinara, umetnika, nekoga optuženog za ratne zločine", kaže predsedavajući GS UN

  • 0

Predsedavajući Generalnoj skupštini UN Vuk Jeremić izjavio je da kosovski premijer Hašim Tači može da prisustvuje raspravi u tom telu samo kao gost neke od država članica GS UN.

Jeremić je za B92 rekao da u raspravi u GS UN mogu da učestvuju samo države članice, a da sednici mogu prisustvovati i predstavnici nevladinih organizacija i entiteta koje ne predstavljaju države.

- Kosovo je jedan od njih. Raspravi prisustvuju samo države članice, koje imaju pravo da pozovu nekog gosta, novinara, umetnika, nekoga optuženog za ratne zločine - naveo je Jeremić.

On je na pitanje da li to znači da nema promene stava GS UN o Kosovu, Jeremić je odgovorio: "Zar mislite da bi smo dozvolili da za vreme predsedavanja Srbije dođe do bilo kakve promene u negativnom pravcu po našu zemlju".

- Otvorili smo sednicu našim pogledom na osnovne tačke međunarodnog prava, na neophodnost poštovanja istih pravila za sve, suvereniteta i teritorijalne celovitosti država članica. Bili smo u stanju da povedemo tu diskusiju i da ona krene u onom pravcu koji treba da bude koristan za Srbiju - naveo je Jeremić.

Prema njegovim rečima, postoji veliki broj, prvenstveno manjih država, kojima je međunarodno pravo od presudnog značaja, kojima je to životno pitanje i kojima su granice i opstanak praktično ugroženi, ako nema pridržavanja međunarodnog prava.

- Danas smo otvorili sednicu na način kojim smo stavili suverenitet, integritet i celovitost država članica u srce rasprave, što je za našu zemlju veoma važno - podvukao je Jeremić.

On je dodao da će Srbija u narednih 12 meseci biti na čelu GS UN i morati da učestvuje u svim raspravama, da upravlja njima i da ih vodi, bira tačke za raspravu i njihov redosled.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA