≫ 

Analitičari: Odluka Prištine suspenduje dijalog u Briselu, Kurti činilac nestabilnosti

Protokom vremena nastaje sve više problema, a manje rešenja - kaže Darko Obradović

  • 10
Kosovo Kurti registarske tablice Foto: Profimedia, Marko Jovanović

Odluke Prištine u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, analitičari video kao suspednovanje dijaloga i ocenjuju da je krajnje vreme da Aljbin Kurti ode s vlasti kao činilac nestabilnosti na Zapadnom Balkanu i "direktan podrivač i srpskih i albanskih nacionalnih interesa".

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže da odlukom o ličnim kartama i registarskim tablicama Kurti suspenduje dijalog, a da za to ima podršku Kvinte.

- Ovo znači da Kurti suspenduje dijalog u potpunosti jer arbitrarne odluke o pitanjima koja su predmet dijaloga bez učešća druge strane i dogovora o tome, znače praktično suspenziju dijaloga", rekao je Milivojević za Kosovo onlajn komentarišući najnoviju odluku kosovske vlade.

On smatra da je najveći problem u tome što nema reakcije Brisela na odluke Prištine i što se to događa dva dana posle susreta Kurtija sa predstavnicima Kvinte i u vreme kada je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak u Prištini.

- To nam sve govori da u stvari za takav stav Kurti ima podršku ovih faktora i da je u stvari i za EU platforma sa koje nastupa Kurti prihvatljiva, a to je platforma da je moguće razgovarati samo o priznanju. To znači da poruku koju smo dobili kad je nemački kancelar Olaf Šolc bio u Prištini je da je to u stvari nova platforma EU, platforma o međusobnom priznanju - naveo je Milivojević.

Prema njegovim rečima, pitanje je da li je dalje posredovanje EU na neki način obesmišljeno.

- I u suštini, ako je to tako, onda je jedini izlaz iz novonastale situacije koji garantuje mir i bezbednost na ovim prostorima vraćanje na Rezoluciju 1244, na međunarodno pravo koje je nadležno za rešenje kosovskog pitanja i vraćanje celog pitanja Kosova i Metohije u Savet bezbednosti UN - kaže Milivojević.

Krajnje je vreme da Kurti da ode s vlasti kao činilac nestabilnosti na Zapadnom Balkanu i direktan podrivač i srpskih i albanskih nacionalnih interesa, smatra Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu.

Nakon najnovije odluke Prištine o ličnim kartama i registarskim tablicama, Obradović navodi da se pokazuje da "protokom vremena nastaje sve više problema, a manje rešenja".

- Odsustvo normalizacije se direktno loše projektuje na život građana na KiM. Potezi Prištine ne doprinose nijednom suštinskom pitanju već predstavljaju opstrukciju dijaloga, a na Beogradu je da ne dozvoli da prištinski potezi odvuku Srbiju u političku izolaciju već da pokaže strateško strpljenje, kako je predsednik Vučić rekao, da nastavi sa naporima u maksimalnoj zaštiti srpskih nacionalnih interesa - kaže Obradović preneo je Kosovo onlajn.

Vlada takozvanog Kosova uspostavila je reciprocitet za ulazak državljana Srbije na Kosovo tako što je na elektronskoj sednici odlučila da primeni istu meru kao zvanični Beograd, koji ne prihvata kosovske lične karte, ali građanima Kosova na ulazu daje pismo koje zamenjuje identifikaciona dokumenta.

Usvojena je i odluka o preregistraciji vozila na RKS tablice do 30. septembra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    30. jun 2022 | 12:51

    NATO OKUPATOR SRBIJE GAZI SILOM REZOLUCIJU 1244 SAVETA BEZBEDNOSTI A SVET JE SVE BLIZI NUKLEARNOM RATU ZBOG NATO AGRESORA !!!

  • Vodolijax

    30. jun 2022 | 10:31

    Nije se on to sam setio.....dobio instrukcije amerike.....namerno malo slovo.....pritisak na Srbiju jer ne uvodi sankcije Rusiji......

  • mrki

    30. jun 2022 | 11:17

    Ti nikogovici rade sto im mentori kazu.Kad im vise Kosovo ne bude trebalo pustice ih niz vodu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA