≫ 

Svako normalizovanje dobar signal za stabilnost regiona: "Nešto se promenilo dolaskom Porfirija na čelo SPC"

Priznata autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve, očekuje se potpisivanje Temeljnog ugovora

  • 2

Da li je došlo vreme da se zatvore nerešena pitanja koja se tiču SPC i kakav će to uticaj imati na odnose u regionu - pitanje je koje se postavlja nakon dva veoma važna događaja. Jedan je priznanje autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve, a drugi je današnje postizanje dogovora i saglasnosti o Temeljnom ugovoru.

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam kaže za Telegraf.rs da je davanje autokefalnosti bilo ugodno iznenađenje i dobar stav Srpske pravoslavne crkve da je jedan spor koji je godinama opterećivao odnose, ne samo crkve, već i međudržavne, završen.

- To se poklopilo i sa početkom rešavanja Temeljnog ugovora, međutim, nismo još načisto da li će se potpisivanje desiti jer postoje nesuglasice unutar Vlade u Crnoj Gori - rekao je Popov koji se osvrnuo i na odnose Srbije i Crne Gore ocenivši da je očigledno da su ovde Sjedinjene Američke Države podržavajući faktor u odnosima dve zemlje.

Smatra i da je Amerika uticala na crnogoskog premijera Dritana Abazovića da prisustvuje inicijativi "Otvoreni Balkan" u Ohridu što je doprinelo tome da su se odnosi počeli otkravljivati.

- Sastanak koji je juče održan je protekao u dobroj atmosferi i pokazana je dobra volja da se otvorena pitanja rešavaju - rekao je Popov.

Čini se, kaže, da je došao trenutak da se reše otvorena pitanja, navodeći da je pitanje SPC u Crnoj Gori staro pitanje koje traje duže vremena i posebno je, kaže, otvoreno za vreme litija koje su dovele do promene vlasti, što je, kako kaže, postalo i politička stvar.

Smatra da se dolaskom patrijarha Porfirija na čelo SPC odnos promenio, podsetivši da je patrijarh Irinej imao daleko oštriji stav i da je davao izjave u vezi sa položajem Srba u Crnoj Gori koje su uzburkale duhove u Crnoj Gori i dovele do oštrih reakcija.

- Od bivše vlade se očekivalo da će biti rešeno pitanje Temeljnog ugovora, a onda se desio paradoks da (Zdravko) Krivokapić nije ispunio nijedno od očekivanja - rekao je Popov.

Komentarišući oba događaja, Popov kaže da je problem to što bi naizgled trebalo da budu crkvena pitanja nisu samo to, jer imaju veći značaj, budući da se autkefalnost vezuje za državnost, te da se i spor u Crnoj Gori vodi oko identitetskog pitanja i državnosti takođe (insistiranje na formiranju Crnogorske pravoslavne crkve).

- To je jedan od razloga zašto je to toliko sporno tim pre ako se računa da je seditšte SPC u Beogradu i onda se računa da ta imovina ne pripada Crnoj Gori nego instituciji koja je u drugoj državi - objasnio je on.

Aleksandar Raković Foto: Privatna arhiva

Dr Aleksandar Raković istoričar za Telegraf.rs ove događaje vidi u kontekstu jačanja strukture Srpske pravoslavne crkve, a jedno od rešenja koje je vodilo u tom pravcu je i odluka da se ukinu episkopski saveti u "otcepljenim republikama", posebno, kako kaže, u Crnoj Gori.

- Ta prošlogodišnja odluka Sabora SPC pokazala je da SPC ide ka centralizaciji, što je rešenje za svaku pohvalu - rekao je Raković.

Dr Raković je, kao i Popov, ukazao da se od bivšeg premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića očekivalo da potpiše već usaglašeni tekst Temeljnog ugovora sa SPC i da se to nažalost nije dogodilo.

- Krivokapić je nerazumno insistirao na isključivanju Svetog Save iz teksta Temeljnog ugovora, pa čak i u jednoj svojoj verziji izbacio preambulu u kojoj je potvrđivan istorijski kontinuitet SPC u Crnoj Gori u trajanju od 800 godina. Raznoraznim verzijama koje je slao Sinodu SPC, Кrivokapić je imao nameru da zbuni arhijereje i učini da potpisivanje Temeljnog ugovora bude nemoguće - rekao je Raković.

Dritan Abazović, Patrijaršija, SPC Foto: Nikola Anđić, Nikola Tomić

S druge strane, kako sada stvari stoje, premijer Abazović je rešen da potpiše Temeljni ugovor između Crne Gore i SPC, kaže Raković i primećuje da Abazović ne dovodi u pitanje osam vekova kontinuiteta SPC u Crnoj Gori, a saglasan je da Sveti Sava, Sveti Vasilije Ostroški i Sveti Petar Cetinjski budu u Temeljnom ugovoru i da pravoslavni vernici mogu ove dane obeležavati neradno.

- S tim u vezi, važno je što se Dritan Abazović već drugi put susreće sa srpskim patrijarhom Porfirijem, kako bi odnosi Crne Gore i SPC bili što topliji, na isti način kao što Abazović to najavljuje susretom sa predsednikom Vučićem, da državni odnosi Srbije i Crne Gore izađu iz ćorsokaka - rekao je on.

Raković je naveo da je u sklopu jačanja SPC i odluka Sabora SPC iz maja ove godine da Makedonska pravoslavna crkva dobije autokefalnost, ocenjujući da se unapređenje crkvenih prilika u Crnoj Gori i Makedoniji odvija na drugačije načine i bez analogije među ta dva slučaja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA