134

EKSKLUZIVNO: Ovaj dokument je NAJVEĆA TAJNA JUGOSLAVIJE - krije BRUKU SRBIJE i jezivu SUDBINU Gavrila Principa i njegove porodice

Telegraf.rs vam ekskluzivno prenosi dokument koji je dugo bio najbolje čuvana tajna Jugoslavije, a otkriva jezivu sudbinu Gavrila Principa i njegove porodice

O čoveku kome se i danas dive širom bivše Jugoslavije, Gavrilu Principu, ispričane su mnoge priče, neke od njih su i teroije zavera kojima su na Balkanu, poznato je skloni svi. Ipak malo je poznat život njegove porodice nakon atentata i Prvog svetskog rata u tada Kraljevini Jugoslaviji. Telegraf.rs vam ekskluzivno donosi zvaničan dokument (koji nikada nije bio objavljen i dugo je bio čuvan kao tajna u Arhivu Dvora) koji daje odgovor na pitanje šta se dogodilo sa porodicom Princip i kako su živeli nakon oslobođenja od Austrougara!

(EKSKLUZIVNI FOTO) USTAŠE I ANTE PAVELIĆ UBILI SU SRPSKOG KRALJA! Nikad objavljeni detalji ATENTATA u Marseju (VIDEO)

U JEDINOJ SAČUVANOJ PESMI GAVRILA PRINCIPA spominje se BOGDAN ŽERAJIĆ. Ko je taj čovek?

Telegraf.rs je ekskluzivno došao do dokumenta iz Arhiva Dvora, koji je zaveden pod brojem 110-16 (prethodno je ovaj dokument čuvan u Arhivu Jugoslavije), a dugo je skrivan od očiju javnosti jer se u njemu može videti težak položaj oca, majke i braće Gavrila Principa u Kraljevini Jugoslaviji.

Da li se Srbija pravedno odužila prema Gavrilu Principu?

Da li se Srbija pravedno odužila prema Gavrilu Principu?

OVAKO JE UBIJEN GAVRILO PRINCIP: Zverski je mučen i prebijan, ZAKUCAVALI MU EKSERE POD KOŽU! (FOTO)

Baš pod ovim brojem 110-16 zavedeno je pismo Petra Principa (oca srpskog junaka Gavrila) kralju Jugoslavije Aleksandru I Karađorđeviću u kojem on preklinje za pomoć "svog gospodara" jer kako kaže prepušten je na milost ili ne sudbini, a njegova dva sina (braća Gavrila) nisu dorasla da izdržavaju svoju kuću i porodicu!

Foto: Wikipedia/Gebruiker:Josh

Foto: Wikipedia/Gebruiker:Josh

Petar je bio prost čovek - seljak, a porodica Princip, čiji je sin bio heroj nad herojima Jugoslavije, nakon završetka Drugog svetskog rata živela je u bedi i jedva je preživljavala.

KO HOĆE DA ŽIVI, NEK MRE! Naježićete se kad vidite šta još piše na spomeniku Gavrilu Principu!

Prema tvrdnjama iz Arhiva, a u koje je Telegraf.rs imao uvid pismo koje je Petar napisao kralju Ujedinitelju Jugoslavije najverovatnije napisao je jedan od činovnika u Sarajevu, budući da je otac Gavrila Principa bio nepismen.

Foto: Wikipedia / Djordjes

Foto: Wikipedia / Djordjes

U Arhivu Dvora nema pisanog traga (dokumenta) koji bi mogao pokazati kako je i da li je kračj Aleksandar uslišio molbe starog i iznemoglog Principa, već, kako smo se uverili na "licu mesta" piše samo da je Karađorđević mimo protokola pomogao Principove i dao im određena sredstva za živt.

Prema istorijskom zapisu Gavrilo Princip poslednji put bio je kod svojih roditelja oko Svetog Save (27. januara) 1914. godine i tada je navodno, majci pričao o Žerajiću, posetama njegovom grobu, o Srbiji i njenom demokratizmu, o kralju Petru, srpskim liberalima, o parlamentu, o seljacima kojima pripada zemlja i td.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Tužna i jeziva sudbina Principovih zadesila je i Gavrilovu majku Mariju (zvana Nana) koja je nadživela sina punih trideset godina, a u Drugom svetskom ratu, ustaše su spalile kuću Principovih, zaklali Gavrilovog brata, lekara Nikolu, a stara Nana je morala u zbeg kao i u ustanku 1875—78. Umrla je u noći između 12. i 13 jula 1945. u 87. godini života.

Gavrilo Princip bio je zatočen u samici, gde je polagano umirao od gladi i bolesti, prebijan sistematski, bukvalno svakodnevno. U vlažnim ćelijama, punim pacova, na golim daskama obitavali su robijaši u zloglasnom Terezinu, pa i sam Princip.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Nešto, što je pre bilo splačina nego čorba robijašima je deljeno svaki treci dan, a Gavrilo Princip je dobijao hranu tek svaki peti dan. Mučen je zverski na raznorazne načine, a “specijalitet” zatvora bilo je mučenje Gavrila Principa tako što bi ga stavili u drveno bure u koje je prethotno bilo zakucano mnoštvo velikih eksera, pa bi ga kotrljali u takvom buretu dok bi se veliki ekseri zabadali u Gavrilovo izranjanjeno mlado telo!

Pismo Petra Principa kralju Aleksandru I Karađorđeviću koje je napisano 28. februara 1922. godine u Sarajevu prenosimo vam, ekskluzivnu, u celosti:

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

"Njegovom Veličanstvu Kralju Aleksandru I Karađorđeviću

Gospodaru, poznavajući tvoju brigu za sinove ove zemlje, a o čemu sam se uverio u toku minulih ratnih godina - slobodan sam uputiti Tebi moju molbu.

Moj sin Gavrilo Princip, kao što je poznato, izgubio je život 1914. godine oslobađajući svoju napaćenu domovinu od jednog tiranina.

Jednog imam sada u vojsci gde služi svojoj otadžbini, a drugi kao učenik radi u jednoj beogradskoj juvelirskoj radnji.

Kraj mene ovde imam dva nedorasla sina koji nisu u stanju da me izdržavaju te sam pod starost ostavljen na milost i nemilost sudbini. Zbog čega sam prinuđen da te zamolim gospodaru za makakvu pomoć koja bi mi omogućila opstanak u današnjim teškim prilikama.

U nadi da će mi molba biti uslišena ostaje mi da gajim ljubav prema svom gospodaru, njegov ponizni podanik".

Foto: Telegraf.rs

Foto: Telegraf.rs

Više o životu i ubistvu kralja Aleksandra I Karađorđevića možete pročitati u knjizi Milana Bogojevića "Atentat 1934" u kojoj iznosi do sada nikada objavljene detalje.

(Darko Zlojutro)

Tagovi: Gavrilo Princip, Kralj Aleksandar I Karađorđević, Kraljevina Jugoslavija, Prvi svetski rat, Sarajevo

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (134)
Poređaj komentare:
 • !
  !!!!!!!!!???

  Eto kakav je bio kralj. Jad i čemer.

 • F
  Fiduka vidoviti

  Za šta bi Gavrilo trebao biti kriv? A FF je trebao biti svesan da biti tiranin koji je silom zauzeo neki kraj i gde ga narod nije vole neminovno dovodi do reakcije i revolta podjarmljenoga naroda. Srbija i niko u Srbiji nisu organizatori kako neki podvaljuju jer nikome u Srbiji nije bilo do sukoba sa AU a posle Balkanskih ratova. Takođe niko sa strane ni Gavrila ni Vidovdanske heroje nije organizovao kao urotničku ili plaćeničku grupu jer nema tih para koje su vredniji od života učesnika u atentatu. To nije prvi atentat na Habzburge i njihove gubernatore. Sisi žena Franje Josifa je ubijena u atentatu. Njegov sin Rudlolf je ubijen takođe ali se to lażno prikazalo kao samobistvo da ne bi dovelo do pravih nalogodavaca njegova ubistava i poremetilo odnose Beča i Nemačke jer Rudolf kao pravi prestolonaslednik nije hteo da Beč robuje interesima Nemačke. Zbog toga ubistava FF je i dośao u poziciju da bude prestolonaslednik i nije isključeno da je i on, i oni koji su ga podtžavali, imao umešane prste u tome. I na Franju Josifa je u Trstu pokušan atentat koji nije uspeo. Atentator je osuđen na smrt ali i postao talijanski nacionalni heroj jer AU nije samo pravila probleme Srbiji već i drugim komšijama npr Talijanima.

 • I
  Ivana

  Gavrilo nije nikakav junak, vec problematicna usijana glava, zeljna paznje...obican ubica, kriminalac....nista vise. Da je ziveo u ovom vremenu, verovatno bi zavrsio u zemunskom klanu.....

Vučić nenajavljeno razgovarao sa patrijarhom Irinejom: Poglavar SPC podržao napore predsednika Srbije

Ovakvog ga još niste videli: Vojvođanski premijer kao Terminator (FOTO)

Marin Le Pen šokirana tretmanom koji je Tači dobio u Parizu: Kosovo nije ni postojalo u periodu Prvog svetskog rata, a Srbija je izgubila trećinu stanovništva

Dinkić komponovao, gradonačelnik Zaječara glumio, a Saša Matić otpevao: Ova trojka otvorila novu sezonu "Ubica moga oca" (VIDEO)

Srbija u društvu SAD, Švajcarske i Norveške u registru lobista: Koja zemlja izvan EU najviše troši da bi imala uticaj u EU?

Nova era u odnosima Srbije i Austrije: Vučić razgovarao sa Sobotkom (FOTO)

Haradinaj: Vučić lobira među Albancima za podelu Kosova

Često je Merkelova gasila požare koje mi nismo mogli: Brnabić uoči večere sa nemačkom kancelarkom

Ako nastavite borbu protiv korupcije, možete u EU: Poruka šefa austrijskog parlamenta u Skupštini Srbije (FOTO)

Zvanično! Kriminalci u Vladi Kosova: Trećina Haradinajevih ministara optužena za krivična dela

Kakvu korist bi imao Putin od dogovora Beograda i Prištine?

Kosovo se vraća na dnevni red: U sredu izveštaj pred Savetom bezbednosti UN

Da li je Palma ljut na Bandića? "Nisam ni ja njega zvao, ni on mene nije zvao"

Srbija zna zašto želi da bude u EU: Brnabić u Berlinu (FOTO)

Vučić se oglasio o zajedničkoj fotografiji Putina i Tačija: To je više pitanje za Rusiju

Nema promene odluke o Kosovu, puna podrška Srbiji: Vučić posle sastanka sa Micotakisom (FOTO)

Tači prepričao razgovor sa Putinom: Ovo je korak napred u odnosima sa Rusijom

Francuski ambasador Mondoloni ponovio izvinjenje zbog "protokolarne greške": Da, mogli smo bolje, to je nespretnost za žaljenje

Vulin posle obeležavanja Dana pobede u Parizu: Ko je dozvolio Tačiju da se nađe tamo gde mu nije mesto, trebalo bi da oseća stid!

NATO nema interes da se širi na Zapadni Balkan: Sa Srbijom kao sa Švedskom

Srbija nema plan B i zna zašto želi da bude u EU: Brnabić u Berlinu otvoreno o "šizofrenoj politici" između 19. i 21. veka (FOTO)

Srpska lista razbija Vladu Kosova! 10 glasova opoziciji da Haradinaj ode kući

Priština krenula u ofanzivu za dobijanje priznanja od Španije: Koriste specijalnu taktiku preko poslovnih ljudi

Novi bezobrazluk Haradinaja: Nije isključeno da ćemo dodatno povećati porez na robu iz Srbije

Iz Brisela stigao rok za postizanje sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine: EU će učini sve da do toga dođe

Analize položaja Prištine i Tačija na obeležavanju Dana primirja u Parizu: Poruka za Srbiju ili Putina?

Izvestilac EP za Kosovo: Bezvizni režim za Prištinu do maja 2020?

Predstavljen predlog platforme o završnoj fazi dijaloga Beograda i Prištine: Oko čega će se pregovarati, a "preko čega se ne može ići"

Tači se na Tviteru pohvalio sastankom sa Putinom, Kremlj još ćuti: O čemu su razgovarali? (FOTO)

2009. smo bili blizu humanitarne katastrofe na KiM! Igor Simić objašnjava: Evo zašto je značajno što smo zadržali elektromrežu na severu Kosova (VIDEO)

Dosta im je bilo! Troje bivših članova DJB napušta parlament: Pavlović, Nikolić i Jankov vraćaju poslaničke mandate

Sa Trampom o prijemu Kosova u NATO, UN i EU, sa Merkelovom o sveobuhvatnom rešenju: Šta je Tači tražio od svetskih lidera u Parizu

Bivši evropski predstavnik za KiM tvrdi: Vučić i Tači mogu da stave tačku na poslednji istorijski konflikt na Balkanu

Jako je važno da Vučić i Tači zajedno dođu do dogovora: SAD nastavlja da pruža podršku dijalogu Beograda i Prištine

Posle izvinjenja ambasadora Francuske, oglasio se Aleksandar Vučić: Hvala na divnim rečima i poštovanju srpskh žrtvava (FOTO)

Francuski ambasador u Beogradu: Molimo srpski narod za izvinjenje

"Desetkovani smo u Prvom svetskom ratu zarad spasavanja srpske vojske"! Govor premijera Crne Gore izazvao burne reakcije

Merkelova razočarana postupkom Prištine: Neodgovorni potezi velika prepreka daljem nastavku dijaloga

Haradinaj ponovo šalje zapaljive poruke: Sve zajednice koje žive na Kosovu su dužne da budu deo naše vojske inače će odgovarati

Skandalozan raspored sedenja na svečanosti u Parizu: Tači odmah iza Putina (FOTO)

Za uspešan dijalog Priština mora da prestane da igra dvostruku igru: Dačić za pametnu politiku Srbije u miru (FOTO)

Rasute su mi kosti na sve strane: Čeda Jovanović se sa Zejtinlika oglasio emotivnom porukom o tužnoj sudbini svojih predaka i srpskih junaka (FOTO)