≫ 

Vlada Srbije će imati tri važna izazova: "Premijera tražiti među ljudima od poverenja"

Među njima su svakako Brnabić, Mali, Vučević, a ne bi bilo iznenađenje da Ana Brnabić ostane na toj funkciji - rekao je Klačar

  • 0
Zgrada Vlada Srbije Nemanjina Foto: Shutterstock

Posle završetka izbornog procesa u Velikom Trnovcu i u iščekivanju konačnih rezultata parlamentarnih izbora, otvaraju se nova pitanja o tome ko će činiti Vladu Srbije, ko će biti novi premijer, ali i šta izvršnu vlast čeka u složenim geopolitičkim okolnostima.

Izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar ocenjuje za Telegraf.rs da je za očekivati nastavak saradnje SNS i SPS kao i sa pripadnicima bošnjačke i mađarske zajednice, Stranke pravde i pomirenja i Saveza vojvođanskih Mađara.

-  Ostaje otvoreno pitanje da li će deo vladajuće većine biti i lista Zajedno za Vojvodinu o čemu je indirektno govorio i Aleksandar Vučić, ali i Tomislav Žigmanov kao predstavnik Hrvata na toj manjinskoj listi - rekao je Klačar.

On je dodao da mu se ne čini realnim da je saradnja izgledna sa još nekom političkom strankom, ali, kako kaže, ne treba isključiti mogućnost samostalnih nastupa pojedinih poslanika tokom trajanja novog saziva.

Kao i posle parlamentarnih izbora 2020. godine za funkciju predsednika vlade se među novinarskim kuloarima, ali i u javnosti pominju isti kandidati kao i tada, a to su sadašnja premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, kao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Klačar smatra da novog premijera treba tražiti među ljudima od velikog poverenja samog Aleksandra Vučića, ali i koji istovremeno ne izazivaju podele u samoj stranci.

Sns, Završna konvencija Foto: Nikola Tomić

- Među njima su svakako Brnabić, Mali, Vučević. Tako da je najizglednije da to bude neko lice koje nije iznenađenje već da bude neko od ljudi koji su dugo u vrhu stranke. Ne bi bilo iznenađenje da na tom mestu i ne dođe do promene i da Ana Brnabić bude deo politike kontinuiteta naredne vlade - rekao je Klačar odgovarajući na pitanje da li se mogu očekivati iznenađenja kada je reč o najvišoj funkciji u izvršnoj vlasti.

Upitan da li zbog geopolitičkih okolnosti treba da očekujemo više "proevropskih ministara", Klačar komentariše da treba očekivati promene u koalicionom dogovoru između SNS i SPS koje će, kako kaže, prebaciti više odgovornosti i zahtevnih pozicija SPS-u i promenu većeg broja ministara koji bi bili spremni da odgovore izazovima koji čekaju novu vladu.

- Jedan od kriterijuma će biti i njihova spoljnopolitička orijentacija, ali ne verujem da će to biti ključna razlika - ocenio je Klačar.

Kada je reč o tri najveća izazova koja će se naći pred budućom vladom, Klačar smatra da su to, pre svega, energetika i predstojeća zima, napredak u evropskim integracijama i odnos sa članicama Evropske unije, kao i zadržavanje ekonomske stabilnosti i obuzdavanje inflacije i zadržavanje određenog rasta bruto društvenog proizvoda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA