Ambasador SAD otkrio zajedničku crtu Amerikanaca i Srba: Ne volimo da radimo ono što nam drugi kažu

U SAD ima mnogo Srba koji utiču na tu zemlju, od Nikole Tesle do Nikole Jokića danas - rekao je ambasador

  • 24
Kristofer Hil Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Ambasador SAD Kristofer Hil poručio je danas da Amerika shvata važnost ovog dela sveta i koliko su odnosi sa Beogradom važni za SAD, za mir i sigurnost u Evropi.

On je rekao da Amerikanci i Srbi dele jednu karakternu crtu, a to je da ne vole da rade ono što im drugi kažu.

- Mislim da bi bilo bolje da više slušamo jedni druge i razumemo bolje šta vidimo kao budućnost - rekao je ambasador i dodao da u SAD ima mnogo Srba koji utiču na tu zemlju, od Nikole Tesle do Nikole Jokića danas.

SAD vidi ovaj deo Evrope ne kao Balkan sa svim njegovim pitanjima, već kao deo Evrope, gde i, kako je rekao, pripada.

- Nije na SAD da kaže EU ko bi trebalo da budu njeni članovi, ko bi trebalo uskoro da uđe u nju, ali mi želimo da se nastavi sa projektom Evrope koja je cela i slobodna - poručio je Hil.

On smatra da nam je potreban dijalog sa više razumevanja oko regionalnih izazova, zajedničkih težnje, oko toga šta SAD žele da postignu u Evropi i šta Srbija želi da postane.

- Moramo da vidimo koji su nam zajednički interesi i da imamo iskren dijalog o našim neslaganjima. Govorio sam to često i svojoj deci ali i mnogim svojim zemljacima: Ne misle uvek svi isto kao i mi. Ponekad je bolje slušati i više razmišljati - istakao je ambasador Hil.

Izborni štab SPS-a Foto: Milena Đorđević

Na konferenciji "Srpsko-američko partnerstvo kroz vekove" na Fakultetu političkih nauka, posvećenom 140. godišnjici uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD, ministar prosvete Branko Ružić je istakao da malo zemalja u svetu može da se, kao Srbija, pohvali tako dugim diplomatskim odnosima sa SAD.

On je naglasio da istorijsko iskustvo pokazuje da se periodi kada je Srbija bila uspešna, uvažena i prosperitetna poklapaju sa vremenom kada smo sa SAD imali razvijene odnose.

- To nije slučajnost, ni politički stav, već istorijska i politikološka činjenica, koju oni koji se bave projektovanjem budućih odnosa treba ozbiljno da uzmu u obzir - poručio je Ružić, preneo je Tanjug.

Ministar je rekao da SAD imaju svoje važne legitimne interese u našem regionu i da je veruje da, u tom segmentu svoje politike, svakako vide Srbiju kao nezaobilaznog i najvažnijeg faktora sa kojim žele da unapređuju svoje odnose.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Odsteta

    5. jul 2022 | 16:38

    Da ambasador pita nase politicare,zasto mi ne trazimo ratnu odstetu za bombardovanje,kad vec niko ne sme da zucne po tom pitanju

  • Boban

    5. jul 2022 | 17:09

    Samo vi sto dalje od nas, ne treba nama vasa pomoc, dosta je klinton uradio za Srbiju 1999 godine tako da nam vasa pomoc i vase prijateljstvo ne treba!. Isto je i sa Kosovom, vi ga okupirali mi potpisali un rezoluciju 1244 gde je Kosovo i dalje sastavni deo Srbije ali ga vi oteli i dali uck teroristima i posle nam neke bajke jos pricas?....

  • Sale🇷🇸

    5. jul 2022 | 16:19

    Vi ste pokušali bombama da nas naterate da vas slušamo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA