Završena međunarodna konferencija „Srpsko-američko partnerstvo kroz vekove“

Senatorka SAD Temi Baldvin iz Viskonsina je istakla da Srbija ima vodeću ulogu u regionu Zapadnog Balkana

  • 2
Vasington, Kapitol Hil, evakuacija zbog preleta aviona, padobranci Foto: Tanjug/AP

Na Fakultetu političkih nauka završena je dvodnevna međunarodna konferencija „Srpsko-američko partnerstvo kroz vekove“, povodom obeležavanja 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, objavila je na Tviteru ambasada SAD.

Senatorka SAD Temi Baldvin iz Viskonsina je istakla da Srbija ima vodeću ulogu u regionu Zapadnog Balkana, kao i da prati njen put napretka ka članstvu u Evropskoj uniji.

- Volela bih da vidim Srbiju kao mesto gde je zakon u potpunosti primenjen. Ona je pogodan prostor u kome omladina može da uči i da napreduje, gde je život unutar Evropskog sistema jedna velika prednost -  izjavila je Baldvin.

Senatorka Baldvin zaključila je da do promena mora doći postepeno i da su neophodne reforme u više oblasti, među kojima se ističe polje slobode medija i civilnog društva.

Tokom konferencije održan je panel „Jugoslovensko-američki odnosi za vreme Hladnog rata: održavanje Titove Jugoslavije“ na kojem je, između ostalog, dr Saša Mišić sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu govorio na temu ličnog prijateljstva između Tita i Harimana.

Mišić je izjavio da je Hariman bio čovek koji je kreirao američku politiku i jedan od najglasnijih zagovornika politike održavanja Tita na površini.

- Iako je bio antikomunista, Hariman je bio pragmatičan i stalno je naglašavao značaj uspostavljanja odnosa sa Jugoslovenima iz pragmatičnih razloga. Radi se o ličnom i prijateljskom odnosu, pri čemu se Hariman uvek prikazivao kao vodilja kada treba da se prikažu odnosi dveju zemalja - ocenio je dr Mišić.

Saša Mišić zaključio je da je Hariman, bez obzira na odsustvo zvanične funkcije, bio deo delegacije koja je posećivala Jugoslaviju i veza koja je održala dobre odnose između dve zemlje.

Prof. dr Ivan Vujačić sa Ekonomskog fakulteta i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu govorio je na temu „Srbija i Amerika – odnosi tokom dve decenije nakon demokratskih promena“ i naveo da je Amerika bila jedna od najvećih investitora Srbije do sukoba 1990-ih godina.

On je dodao da je pitanje nezavisnosti Кosova predstavljalo prekretnicu u odnosima između Srbije i Amerike.

- Srbiju su tada dočekale promene Vlade, spoljnopolitičkih odnosa i mesta u svetskom poretku, paralelno sa finansijskom krizom i ratom. Sukobi na Кosovu glavni su problem ovog perioda, koji su pokrenuli problem sigurnosti, ali i ustoličili cilj stabilnosti - izneo je dr Vujačić.

Кonferencija je deo projekta „Za narednih 140 godina srpsko – američkog partnerstva“ koji sprovode Centar za studije SAD Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, uz podršku i sponzorstvo Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    8. jul 2022 | 09:33

    Prijateljstvo zavrseno jos 1990-1999 kada ste ans ubijali gde god ste mogli i kako ste mogli a imali ste cim i pomoc od nato da napravite agresiju i ubijanje anseg naroda....

  • Prijatelji

    8. jul 2022 | 07:42

    nas bombarduju, gde to ima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA