≫ 

Filipovski: "Ne očekujem da će PSSE uopšte razmatrati predlog Albanije, ako bude potrebe, reagovaćemo"

Skupština Albanije izglasala nacrt rezolucije kojom se, kako je preneo Tanjug, osporavaju tvrdnje o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na KiM

  • 3
Dubravka Filipovski Medija centar Beograd

- Ne očekujem da će Parlamentarna skupština Saveta Evrope uopšte razmatrati predlog Albanije da se poništiti Rezolucija koju je izglasali na osnovu čvrstih dokaza o zločinima i izveštaju Dika Martija - rekla je za Telegraf.rs članica delegacije Srbije u PSSE Dubravka Filipovski.

Ona je dodala da će svakako delegacija Srbije pratiti i reagovati ako bude bilo potrebno.

- Nedopustivo je da Parlament Albanije traži da se poništi Rezolucija PSSE o trgovini ljudskim organima za koju je glasalo 47 zemalja članica PSSE. Na ovaj način Albanija pokazuje nespremnost da se suoči sa odgovornošću za zločine nad Srbima koji su se desili i na njenoj teritoriji. Sve to je u suprotnosti sa njihovim evropskim vrednostima kojima teže - rekla je Filipovski.

Ona je dodala da je "sramota što Evropska unija ne traži da se procesuiraju ovi zločini iako je Srbija pored Rezolucije PSSE dostavila sve dokaze. Zarad istine deo tih dokaza objavljen je i Javnom servisu pre nekoliko godina" - rekla je ona.

Savet Evrope Foto: Shutterstock

Do sada se nikada nije desilo da PSSE revidira rezolucije koje su donete ranije, pa neće ni sada, poručio je šef delegacije Srbije u PSSE Ivica Dačić.

Dačić je to rekao Kosovo onlajnu povodom inicijative pokrenute u parlamentu Albanije za osporavanje izveštaja Dika Martija i najavu da će se od PS SE tražiti da revidira rezoluciju o trgovini organima na Kosovu usvojenu 2011. godine.

- To su to bezuspešni pokušaji da se ospore teške optužbe za trgovinu organima, zbog čega je formiran i Specijalizovani sud u Hagu", rekao je Dačić za Kosovo onlajn odgovarajući na pitanje šta je motiv da to rade posle 11 godina i da li je praksa da PSSE preispituje rezolucije koje je usvojila.

Tu inicijativu pokrenula je Socijalistička partija albanskog premijera Edija Rame sa ciljem da se zatraži poništenje optužnica Specijalnog suda protiv bivših čelnika OVK, među kojima je i Hašim Tači, piše taj portal.

Inače, Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je izveštaj Dika Martija i rezoluciju o trgovini ljudskim organima na Kosovu 2011. godine kojom se poziva na međunarodnu istragu ovih optužbi. Za rezoluciju je glasalo 169 poslanika, osam je bilo protiv, a 14 uzdržanih.

Dik Marti Foto: Profimedia/JOHANNA LEGUERRE/AFP

Po usvajanju rezolucije, izvestilac Marti je rekao da se "završava jedna etapa u ovom poslu" i da bi međunarodna zajednica "trebalo da izvuče pouku" iz podrške koju je rezolucija dobila tokom glasanja.

Skupština Albanije izglasala je sinoć nacrt rezolucije kojom se osporavaju tvrdnje o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i Albaniji, preneo je Tanjug.

Rezolucija je usvojena sa 125 glasova "za", preneo je "Albanijan post".

Rezolucija će u septembru biti dostavljena Savetu Evrope, od kojeg se traži da se distancira od, kako se navodi, "nedokazanih optužbi međunarodnih istraga" jer 11 godina od sastavljanja izveštaja, tvrdnje nisu dokazane.

Od Parlamentarne skupštine Saveta Evrope se ovim dokumentom traži da sačini naknadni izveštaj i razmotri rezoluciju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    22. jul 2022 | 12:55

    "Dobrobiti" otvorenog Balkana...🙄

  • E moj ti

    22. jul 2022 | 12:55

    Ma Open Balkan radi pos'o...

  • С-17

    22. jul 2022 | 12:50

    Ха,ха,ха,ово је неки виц.Србија да оштро реагује?! Аха,хоће хоће,ал замало.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA