≫ 

Vučić na "Starom sajmištu": Velika je čast biti predsednik Srbije koja je počela da se seća i pamti

Početak izvođenja mera zaštite na objektu Centralne kule Memorijalnog centra „Staro sajmište“

  • 27

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas ceremoniji kojom će biti označen početak izvođenja mera zaštite na objektu Centralne kule Memorijalnog centra „Staro sajmište“.

U Memorijalnom kompleksu "Staro sajmište" danas se obeležava početak izvođenja radova na rekonstrukciji Centralne kule, objekta u kojem je tokom Drugog svetskog rata u dva nacistička logora stradalo više od 6.500 Jevreja, oko 10.000 Srba i više stotina Roma.

Obeležavanju početka radova prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao i patrijarh SPC Porfirije.

Početak radova biće obeležen polaganjem cigle, što će zajedno učiniti predsednik Vučić i ministrka kulture Maja Gojković.

Aleksandar Vučić Memorijalni centar Staro sajmište Printskrin: Tanjug

Ceremonija je počela izvođenjem himne "Bože pravde", a na prostoru gde su nekada bili nacistički logori "Jevrejski logor Zemun" i "Prihvatni logor Zemun", svečanosti prisustvuju i reis-ul-ulema Islamske zajednice Sead Nasufović, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Aleksandar Albahari, te ministri Branko Ružić, Nikola Selaković, Darija Kisić, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, te v.d. direktorka Memorijalnog centra "Staro sajmište" Krinka Vidaković Petrov, potomci logoraša, članovi oslobodilačlih udruženja i mnogi građani.

Minutom ćutanja odata je pošta svim stradalim žrtvama koncentracionih logora.

Memorijalni centar "Staro sajmište“ zajednički je projekat Ministarstva za kulturu i informisanje i Grada Beograda, a osnovan je kao ustanova posvećena kulturi sećanja na žrtve i istorijske događaje koji su se desili na prostoru današnjeg Starog sajmišta.

Pre dve godine donet je Zakon o Memorijalnom centru „Staro sajmište“, koji je osnovan kao ustanova kulture radi negovanja sećanja na žrtve nacističkog koncentracionog logora na nekadašnjem Beogradskom sajmištu, Jevrejskog logora Zemun, Prihvatnog logora Zemun, kao i "Jevrejskog prolaznog logora Beograd - Topovske šupe".

Cilj je čuvati uspomenu na žrtve Holokausta, genocida, okupatorskog terora i ratnih zločina. Logor na levoj obali Save, na Novom Beogradu, obuhvatao je područje nekadašnje Bežanijske bare, odnosno Beogradskog sajma nazvano Staro sajmište, na kojem je u Drugom svetskom ratu bio nacistički koncentracioni logor smrti za Jevreje, Srbe i Rome, u kojem je ubijeno više od 6.500 Jevreja, oko 10.000 srpskih civila i partizana i više stotina Roma, posebno žena, dece i staraca.

Aleksandar Vučić Memorijalni centar Staro sajmište Printskrin: Tanjug

Velika je čast biti predsednik Srbije koja je počela da se seća i pamti

- Veliko hvala onima koji su sa nama a preživeli su najteže zločine tokom Drugog svetskog rata i da kažem jedno veliko izvini i izvinite što gotovo osamdeset godina nismo vodili računa o svojoj prošlosti, niti smo brinuli o svojoj budućnosti - rekao je Vučić na početku obraćanja.

On je rekao da smo danas svedoci brojnih pokušaja relativizacije istorijskih činjenica iz Drugog svetskog rata, navodeći da nas je istorija naučila da ništa nije nemoguće i upravo zato, kako kaže,  svojim očima moraćemo jasno da vidimo svoje žrtve.

- Izgradnjom modernog memorijala svako ko prođe ovuda znaće šta se ovde desilo. Ovde ćemo kroz dokumenta, fotografije, filmove, pezentovati surove činjenice, kako se neko kopile ne bi diglo da kaže kako se ovako nešto nikada nije dogodilo, i kako je ovako nešto samo mit.

- Brojne generacije, politički lideri, još iz komunističkog perioda do danas ogrešili su se o stradalnike "Starog sajmišta." Ovo je posledica našeg odnosa, naše nebrige, našeg nepoštenog odnosa. Bilo je mnogo obećanja iza kojih nisu sledila ama baš nikakva dela.

Vučić je rekao da je velika čast biti predsednik Srbije koja je počela da se seća i da pamti

Video: Počeli radovi na Centralnoj kuli Starog sajmišta

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daca

    27. jul 2022 | 10:58

    Koliko stratišta imamo dobro smo i opstali do danas. Podržavam sve akcije ovog tipa.

  • Züri

    27. jul 2022 | 11:34

    Prošlost je bitna a budućnost možemo i sami da nađemo gde nam odgovara.

  • Sara

    27. jul 2022 | 14:03

    Bravo za predsednika ...Ko ne zna svoju prošlost nema ni budućnost

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA