≫ 

Narodna skupština konstituisana, poslanici položili zakletvu

Sednica se nastavlja sutra u 10 časova, bira se predsednik, potpredsednici parlamenta i članovi radnih tela

  • 8

Potvrđivanjem mandata novim poslanicima i izborom rukovodstva, danas je konstituisan 13. saziv Skupštine Srbije. 

Nakon potvrđivanja mandata, narodni poslanici su polažili zakletvu, čime je počeo da im teče četvorogodišnji mandat.

Sutra sledi izbor predsedika parlamenta, a to će, izvesno je, biti Vladimir Orlić, kojeg će za tu funkciju kandidovati najjača lista u parlamentu okupljena oko Srpske napredne stranke, "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve".

11.41 Janković je završio sednicu i najavio nastavak za utorak, 2 avgusta u 10 časova

Na dnevnom redu je izbor skupštinskog rukovodstva, odnosno izbor predsednika, potpredsednika, generalnog sekretara i radnih tela.

11.39 Poslanici Skupštine Srbije položili su danas zakletvu koja glasi:

„Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i gradjanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti gradjanima Srbije, istini i pravdi“.

Potpisani tekst zakletve parlamentarci su predali generalnom sekretaru skupštine. Činom polaganja zakletve poslanicima je danas počeo da teče mandat.

11.36 Nastavljena sednica, a poslanik SNS Aleksandar Marković ispred Komsiije za utvrđivanje saglasnosti uverenja o izboru narodnih poslanika izjavio je da su svih 25o uverenja u skladu sa izveštajem RIK-a.

0.22 U Skupštini Srbije je data pauza od sat vremena kako bi Komisija, koju je predložio najstariji poslanik Vladeta Janković, za utvrđivanje saglasnosti uverenja o izboru narodnih poslanika sa izveštajem Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima, mogla da održi sednicu, čime će početi verifikacija mandata novim poslanicima.

U Komisiji za utvrđivanje saglasnosti uverenja za izbor poslanika su Aleksandar Marković (SNS), Vladimir Obradović (Ujedinjeni za pobedu) i Uglješa Marković (SPS).

10.15  Janković je, obraćajući se sa mesta predsedavajucheg Skupštinom, rekao da poštenih izbora neće i ne može biti dokle god svaki i najudaljeniji građanin i građanka Srbije ne budu mogli na Dnevniku RTS svakoga dana da vide šta čini i govori vlast, ali i sve ono što o tome imaju da kažu oni koji nisu na vlasti.

- Poštenih izbora ne može i neće biti dokle god bude potkupljivanja, pritisaka, ucena, nasilja, dokle god se nacionalni medijski prostor ne učini dostupnim svima, dokle god izborne komisije budu čekale da umesto njih odluče vladajući političari, dokle god volja i hir jednog čoveka budu iznad Ustava, a naročito dokle god svemu tome prećutno bude potvrđivao sud - poruccio je Janković i dobio aplauz dela opozicije na čijoj je listi.

Kako je rekao, bez poštenih izbora bilo koja zemlja u svetu dospela bi kao i Srbija, kako ocenjuje, u takav oblik "jednopartijskog sistema u kojem jedna politička stranka sa svojim neprikosnovenim liderom veliki deo društva svesno i namerno drži u neznanju i uskraćuje im osnovne slobode i prava".

- Ovde ne govorim o demokratiji, nego o istini, slobodi, poštenju i nadasve pravdi, ne govorim o demokratiji koja može biti predmet ličnog opredeljenja nego o nečemu što obavezuje svakoga, a to je ljudsko dostojanstvo", navodi Janković.

Poručio je poslanicima da će dobijeno poverenje opravdati jedino "ako srce naše države bude kucalo pod skupštinskom kupolom a ne sa druge strane"

10.13 Janković je konstatovao da je prisutno 234 poslanika i da postoje uslovi za rad i odlučivanje, a potom je pročitao dnevni red sednice:

Prva tačka verifikacija mandata narodnih poslanika, zatim sledi izbor predsednika Narodne skupštine, potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara, kao i izbor članova radnih tela i članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama i organizacijama.

10.07 Intoniranjem himne Bože pravde počela je konstituvina sednica Narodne skupštine kojom predsedava najstariji poslanik Vladeta Janković sa liste Ujedinjeni za pobedu.

U predsedavanju mu pomažu četiri najmlađa poslanika iz četiri najveće izborne liste, to su sa liste Aleksandra Vučića – Nikola Bokan, sa liste Marinike Tepić – Pavle Grbović, sa liste Ivica Dačića – Dubravka Kralj i sa liste NADA – Jelena Bogdanović.

9.50 U Skupštinu Srbije došla je i premijerka u tehničkoj vladi i poslanica SNS Ana Brnabić.

9.34 Lider socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će ta stranka biti deo parlamentarne većine u novom sazivu Skupštine Srbije.

Dačić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da će socijalisti podržati Vladimira Orlića, kandidata SNS za predsednika parlamenta.

On je naveo da će biti šef poslaničkog kluba Socijalsitičke partije Srbije, a njegov zamenik Đorđe Milićević. Socijalisti će kandidovati poslanicu Snežanu Paunović za potpredsednika Narodne skupštine.

Skupština Srbije, Konstitutivna sednica Skupštine Srbije, polaganje zakletve Foto: Telegraf.rs

9.15 Među prvim parlamentarcima u Dom Narodne skupštine stigli su poslanik i kandidatv za predsednika parlamenta Vladimir Orlić, SNS Vladimir Đukanović, predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, predstavnici Stranke slobode i pravde Marinika Tepić i Borko Stefanović,  predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović, a tu je i sada već bivši predsednik parlamenta Ivica Dačić.

Kako je najavljeno, poslanici će danas položiti zakletvu, dok će se skupštinsko rukovodstvo birati sutra.

Skupština Srbije, Konstitutivna sednica Skupštine Srbije, polaganje zakletve Foto: Telegraf.rs

U novom sazivu parlamenta, biće 120 poslanika sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", 38 sa liste "Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije", a 31 sa liste "Ivica Dačić - Premijer Srbije".

Lista "Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju” imaće 15 poslaničkih mesta, koalicija "Moramo", 13 mandata, lista "Boško Obradović - Srpski pokret Dveri -POKS - Miloš Parandilović - Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije" 10 mandata, koliko i lista "Milica Ðurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici".

Pet poslaničkih mesta pripalo je listi "Savez vojvođanskih Mađara", tri listi "Muftijin amanet - SPP - Usame Zukorlić", dva koaliciji “Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini - Zajedno za Vojvodinu”, koliko i listi “SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin”, dok će jednog poslanika imati “Koalicija Albanaca doline”.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jadni

    1. avgust 2022 | 10:27

    Ko je ovaj matori, zapadnjački plaćenik što koristi skupštinsku govornicu, da omalovaži izbornu volju gradjana Srbije.

  • Slavko

    1. avgust 2022 | 11:41

    A zašto je pristao da uđe u skupštinu i bude poslanik sram ga bilo.

  • Vux

    1. avgust 2022 | 11:57

    Bravo Vladeta nadam se da će ovoga biti još

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA