Pahor: I pored različitih stavova treba voditi dijalog

Pahor je istakao da zna da nije jednostavno za Srbiju, ali ni Sloveniju, i da želi da zajednički pronađemo kroz dijalog načine da kroz taj opasan period prođemo

  • 1
Aleksandar Vučić, Predsednik Slovenije Borut Pahor Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Predsednik Slovenije Borut Pahor istakao je danas da je, posebno u ovo vreme rata u Ukrajini, važno, i pored različitih stavova voditi dijalog u regionu i pronaći kompromise.

Na pitanje kako EU po pitanju Ukrajine insistira na teritorijalnom integritetu i suverenitetu, a u slučaju Srbije se tako lako odrekla toga, rekao je da se seća svoje prve posete Beogradu, kada su odnosi, kako posle rata i priznanja Kosova, bili loši, prenosi Tanjug.

- Došao sam tada da te odnose normalizujem i od tada slušam slična pitanja vezano za razloge zbog kojih je velika većina država EU priznala Kosovo. Kada govorim sa predsednikom Srbije mi imamo različite stavove u vezi toga, ali kao što vidite uporno dolazim u Srbiju kao predsednik Slovenije, ali sve više kao prijatelj Srbije, i pored različitih stavova - naglasio je on.

Pahor je kazao da je i danas došao kao neko ko stoji iza podrške teritorijalnom integritetu Ukrajine i želji da se rat u toj zemlji završi, te da u Evropi zavladaju mir i bezbednost, znajući da se to neće tako brzo desiti.

- Na Zapadnom Balkanu ima toliko otvorenih pitanja, toliko opasnosti da se zbog rata u Ukrajini prilike pogoršaju, da moramo i pored različitih stavova voditi dijalog i pronaći i najmanje kompromise - rekao je on.

Pahor je istakao da zna da nije jednostavno za Srbiju, ali ni Sloveniju, i da želi da zajednički pronađemo kroz dijalog načine da kroz taj opasan period prođemo.

- Trudimo se, nije lako, ali i pored različitih mišljenja, moramo nastaviti - podvukao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ilija

    5. septembar 2022 | 09:42

    Slovenci su vrlo lukavi, to sto on prica o prijateljstvu sa Srbijom ja sam ubedjen njih interesuje samo trziste gde ce da prodaju svoju robu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA