≫ 

Tri ključne poruke Ane Brnabić na Kosovu i Metohiji: Jedna se tiče ZSO

Brnabić je juče boravila u jednodnevnoj poseti na KiM

  • 10

Predsednica Vlade Srbije Ane Brnabić boravila je juče na Kosovu i Metohiji gde je obišla Kosovsku Mitrovicu, kao i opštine Leposavić i Zvečan, a dan kasnije se može protumačiti da je u južnoj pokrajini poslala tri ključne poruke.

Mir, stabilnost i tolerancija

Analitičari su uoči posete komentarisali da ona dolazi u pravom trenutku, a premijerka je još ranije ukazala da ide da prenese poruku o očuvanju mira i stabilnosti.

Ta poruka jeste dominirala u svakom njenom obraćanju.

- Ogromno mi je zadovoljstvo i velika čast što sam na Kosmetu. Želim odavde, sa KiM, da pošaljem jasnu poruku, poruku mira stabilnosti i tolerancije - rekla je Ana Brnabić u Mitrovici.

Brnabić je istakla da je ovo izuzetno težak i kompleksan trenutak, ali da je zadovoljna što je, uprkos provokacijama, sačuvan mir.

- Interesi Srbije su mir i stabilnost - poručila je Brnabić i dodala da je to jedina moguća budućnost za sve nas.

Brnabić je istakla da će Srbija pokušati da nađe rešenje kroz dijalog i kompromis, te da smo za mir gotovo po svaku cenu, ali je takođe ukazala da postoje "crvene linije" koje se odnose na bezbednost srpskog naroda.

Država uz svoj narod - čuvajte jedinstvo

Brnabić je prenela poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će država uvek biti uz svoj narod na KiM i poručila im da uvek mogu da se oslone na svoju Srbiju.

- Ovde sam da vam prenesem velike pozdrave predsednika Aleksandra Vučića, da vam prenesem poruku da će Srbija uvek biti uz vas. Nadam se da ste to i vi osetili u prethodnih nekoliko godina, jer smo mnogo novca uložili, i nastavićemo to da radimo - rekla je Brnabić.

Ona je rekla da neće biti novih "Oluja" i pogroma.

- Čuvajte to jedinstvo, teškom mukom smo ga napravili, ali to nam je dalo jačinu koju do sada nismo imali - rekao je Brnabić.

Neophodno formiranje ZSO

Ona je napomenula da je sada došao trenutak da se formira Zajednica srpskih opština i poručila kako će to ponavljati gde god bude išla, od Mitrovice do Brisela i Pekinga.

– To je ono na čemu ćemo nastaviti da insistiramo svakoga dana, rekla je premijerka.

Formiranje ZSO je osnova Briselskog sporazuma, prvog sporazuma o normalizaciji. Dok nemamo ZSO, nemoguće je razgovarati o drugom sporazumu o normalizaciji, navela je Brnabić, dodavši da se bliži deseta godina od tog sporazuma, te i od EU zatražila da se ZSO formira.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    6. septembar 2022 | 16:11

    zasto pokri tablice ?

  • Iggy

    6. septembar 2022 | 16:26

    A sta tacno znaci formiranje SZO?? Da li nesto dajemo za uzvrat kao na primer Presevo, Bujanovac, Medvedja??? Ili mozda dajemo celo Kosovo osim tih par sela koje ce biti nase opstine??? Budite konkretni i direktni u pregovorima ili delovanjima!!!!

  • Vule

    6. septembar 2022 | 16:14

    Kada stranci uzmu u obzir probleme sa Dodikom nece nikad dozvoliti ZSO. Ne treba im glavobolja. A sta je posteno to je sasvim druga prica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA