Vestervele: Srbija kandidat za EU u februaru!

Srbija ima realne šanse da krajem februara postane kandidat za članstvo u EU, ali je vreme za ispunjavanje postavljenih uslova na izmaku, poručuje nemački ministar inostranih poslova. Najvažnije pitanje dijalog s Prištinom, rekao Karl Bilt

  • 1

Ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele izjavio je danas u Briselu da Srbija ima realne šanse da krajem februara postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, ali da je vreme za ispunjavanje postavljenih uslova na izmaku. - Nemačka ostaje jasno posvećena evropskoj perpektivi Srbije, rekao je Vestervele na konfrenciji za štampu u Briselu, gde se održava sastanak šefova diplomatija država članica EU.

"Uslovi koje je Evropski savet postavio 9. decembra pokazuju put", naglasio je Vestervele i dodao da obe strane moraju da ih ispune. U zaključcima Evropskog saveta od 9. decembra se traži da Beograd postigne sporazum o regionalnom predstavljanju Prištine, da se sprovedu dosad postignuti dogovori, i da se Euleksu pomogne u vršenju mandata na Kosovu. "Postoje realne šanse za pozitivnu odluku Saveta krajem februara", rekao je Vestervele, i dodao da bi do tada "svi trebalo naporno da rade" da se ova mogućnost iskoristi dok je još uvek otvorena.

Ranije u toku dana Vestervele je, na marginama ovog sastanka, razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem.

"Nema prostora da se igra na vreme", upozorio je Vestervele. Jeremić je posle susreta sa Vesterveleom, izjavio da sada postoji mnogo bolje razumevanje između Srbije i Nemačke kad je reč o Kosovu. On je, takođe, razgovarao i sa šefovima diplomatije Švedske i Slovačke, a očekuju se i razgovori sa ministrima spoljnih poslova Rumunije i Danske, kao i sa komesarom za proširenje Štefanom Fileom.

Bilt: Dijalog s Prištinom

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt izjavio je u Briselu da je za Srbiju sada najvažnije da što pre nastavi dijalog sa Prištinom kako bi krajem februara dobila status kandidata.

- Razgovarali smo danas o Srbiji i Kosovu i složili se da je neophodno da obe strane ispolje konstruktivan stav u dijalogu Beograd-Priština - rekao je Bilt tokom sastanka Ministarskog saveta u sedištu EU.

Švedski ministar se na marginama sastanka Saveta sreo sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem, ali posle tog susreta nije bilo posebnih izjava.

(Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA