≫ 

Šta sve piše u izveštaju o pregovaračkom procesu sa Prištinom koji Vučič sutra predstavlja poslanicima?

Posebna sednica Skupštine Srbije održava se u utorak, 13. septembra u 10 časova

  • 2
Poslanici u skupštini, Skupštinsko zasedanje Foto: Nikola Tomić

Posebna sednica Skupštine Srbije na kojoj će predsednik Aleksandar Vučić predstaviti izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom od 15. juna 2021. do septembra 2022. godine biće održana u utorak, 13. septembra u 10 časova.

Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama u Prištini koji su sačinili Vlada Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju ima 50-tak strana i podeljen je na više oblasti: Zajednica srpskih opština, policija, pravosuđe, energetika, telekomunikacije, evropske integracije, katastar, matične knjige, carinski pečat, diplome, sloboda kretanja, regionalno predstavljanje, integrisano upravljanje prelazima, zvanične posete i oficiri za vezu, naplata carine, razvojni fond za tzv. sever Kosova, osiguranje vozila, slobodna trgovina, most i "park mira" u Kosovskoj Mitrovici, civilna zaštita, sporazum i dijalog privrednih komora, transport opasnog tereta i nestala lica.

U uvodnom delu dokumenta se navodi da je Vlada Srbije tokom izveštajnog perioda kontinuirano ulagala velike napore da prištinske jednostrane aktivnosti ne ugroze bezbednost Srba na KiM, a posebno u severnom delu.

- Srpska strana se sve vreme zalagala da se dijalog učini faktorom mira, bezbednosti i stabilnosti, kao i sredstvom promovisanja unapređenja života običnih ljudi - piše u izveštaju koji je objavila Skupštin Srbije.

Ukazuje se da konstruktivan angažman Beograda ni ovog puta nije naišao na adekvatan odgovor druge strane.

Zatvoreni prelazi Brnjak i Jarinje Printskrin: Kosovo Online

- Usled toga ni tokom ovog izveštajnog perioda nije došlo do promene negativnih trendova, koji su u okviru dijaloga posebno naglašeni od 2018. godine. Štaviše, u prethodnih 14 meseci tokom 2021. i 2022. godine došlo je do istinske kulminacije dugogodišnje krize dijaloga, koju su sistemski i ciljano generisale sve dosadašnje vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini - ukazuje se u izveštaju.

Dodaje se da je Priština i tokom tog izveštajnog perioda simulirala svoje učešće u dijalogu, dok su, kako se navodi, u realnosti sprovodile politiku izazivanja tenzija i sukoba.

- U kvalitativnom smislu, jedan od najznačajnijih rezultata dijaloga tokom proteklog perioda svakako je dogovor o Mapi puta ya impelmentaciju energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine. Beograd je kroz ovaj dokument osigurao sve vitalne interese srpske strane, uključujući osiguranje sigurnog snabdevanja i dostizanja pune enrgetske nezavisnosti severa KiM.

Naglašava se da je Beograd ukazivao da bez formiranja Zajednice srpskih opština realno nije moguće da zaživi ni bilo koji drugi institucionalni aranđman u Pokrajini, koji je zaključen u okviru dijaloga.

Aleksandar Vučić Kosovo, Kfor, Jarinje Tablice Foto: Tanjug/AP, Tanjug/Vladimir Šporčić, Aleksandar Nićiforović, Sava Radovanović

Deo izveštaja se odnosi na posledice odluka Prištine u vezi sa tablicama i dokumetnima.

- Pokušaj Prištine da nametne nelegalne odluke je 31. jula ove godine doveo do ozbiljne bezbednosne krize na severu KiM - stoji u izveštaju.

Poručuje se da sve prištinske provokacije i nasrtaji nisu i neće omesti Beograd u ispunjenju ciljeva državne politike u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

- U tom okviru, srpska strana će, u granicama koje je javnosti predočio dravni vrh nastaviti da odgovorno i dosledno učestvuje u procesu normalizacije odnosa - navodi se, između ostalog, u izveštaju o pregovaračkom procesu sa Prištinom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA