• 0

U ministarstvima bez otkaza, saradnici odlazili sami

U prethodna dva meseca, razrešeno je oko dvadeset pomoćnika ministara i šefova raznih direkcija po resorima, ali uglavnom na njihov lični zahtev ili zbog prelaska na drugu funkciju

  • 0

Nijedan ministar nije iskoristio pravo da, za 45 dana, otpusti saradnike za koje smatraju da ne rade dobro.

Iz različitih resora otišlo oko 20 pomoćnika i direktora, ali na lični zahtev, pišu "Novosti".

Naime, po novom Zakonu o ministarstvima, članovima kabineta Ivice Dačića omogućeno je da u roku od 45 dana zatraže da Vlada razreši državnog službenika na položaju, ukoliko nije ostvario očekivane rezultate.

U prethodna dva meseca, razrešeno je oko dvadeset pomoćnika ministara i šefova raznih direkcija po resorima, ali uglavnom na njihov lični zahtev ili zbog prelaska na drugu funkciju. Tako su, na primer, iz Ministarstva pravde otišli pomoćnici ministra Dejan Pašić, Vojkan Simić, Slobodan Bošković i Jagoda Jeličić. Niko od njih nije dobio otkaz od ministra Nikole Selakovića, već su sami podneli ostavke.

U Ministarstvu odbrane bilo je određenih promena, ali takođe na lični zahtev zaposlenih. Aleksandar Vučić nije zatražio razrešenje nijednog saradnika, a čak je na poslu ostavio i šefa kabineta.

I ministarka zadravlja Slavica Đukić Dejanović kaže za da nije tražila razrešenje nijednog svog saradnika:

- Privodimo kraju novu sistematizaciju radnih mesta koje treba da odobri Vlada i onda ćemo raspisati konkurse za izbor šest pomoćnika ministra. Tražila sam da šefovi svih sektora predlože po nekoliko manje zaposlenih nego što ih je bilo, kako bismo doprineli sveukupnoj racionalizaciji državne uprave - rekla je ona.

Ni u Ministarstvu rada, koje vodi Jovan Krkobabić, nisu pljuštali otkazi, ali troje službenika podnelo je ostavke - direktor Inspektorata za rad Predrag Peruničić, njegov pomoćnik Stanka Županjac i pomoćnik iz sektora za brigu o porodici Suzana Paunović:

- Pripremili smo predlog o broju zaposlenih kojih ima 485, od čega 275 radi u inspektoratu rada na teritoriji cele Srbije. Trenutno čekamo da naš predlog najpre odobri Ministarstvo finansija, a zatim usvoji i Vlada -  rekao je Krkobabić.

U Ministarstvu spoljnih poslova Zdravko Ponoš je razrešen dužnosti pomoćnika ministra, zbog prelaska na novu dužnost - šefa kabineta Vuka Jeremića u Generalnoj skupštini UN.

Iz kabineta Ministra kulture Bratislava Petkovića otišla je Dušica Živković, pomoćnik za kulturno nasleđe, na lični zahtev, a ministar infrastrukture "poslao" je u penziju pomoćnika Dragana Jovanovića.

Ministar prosvete Žarko Obradović otkriva da razmatra oštru racionalizaciju.

- Moguće je da ćemo smanjiti broj pomoćnika ministra kroz novu sistematizaciju. Razmatraće se i smanjenje odbora pri Ministarstvu, kao i naknade za članove ovih tela - rekao je on.

(I. M. / Izvor: Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima