Razočaran sam i zabrinut: Kristofer Hil o Kurtijevoj odluci da ne produži rok Srbima za preregistraciju vozila

Vlada Sjedinjenih Američkih Država je, zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, u više navrata tražila od Vlade Kosova da produži period implementacije preregistracije vozila, rekao je Hil

  • 6
Aleksandar Vučić Kristofer Hil Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kristofer Hil, američki ambasador u Srbiji, rekao je da je razočaran i zabrinut zbog odluke prištinskog premijera Aljbina Kurtija da uprkos pozivima SAD, EU i Kvinte, ne produži rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama.

Kurti je izjavio da preregistracija u registarske tablice sa oznakom RSK (Republika Kosovo) počinje 1. novembra i da odlaganja više neće biti iako su SAD i EU pozvale prištinske vlasti da taj proces odlože za 10 meseci, javlja Blic.

Tim povodom reagovao je i američki ambasador u Srbiji, koji je u izjavi za "Blic" naglasio da su SAD više puta tražile produženje roka.

- Vlada Sjedinjenih Američkih Država je, zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, u više navrata tražila od Vlade Kosova da produži period implementacije preregistracije vozila. Razočarani smo i zabrinuti zbog odbijanja Vlade Kosova da prihvati zahteve i savete svojih najbližih međunarodnih partnera po ovom pitanju - rekao je Hil.

On je dodao i da pozdravlja nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Brisela.

- Pozivamo Kosovo i Srbiju da nastave da učestvuju u dijalogu kojim posreduje EU - dodao je Hil.

Prethodno je isto reagovao i Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, koji je takođe pozvao prištinske vlasti da produže rok.

On je ponovio da SAD u potpunosti podržavaju francusko-nemačku inicijativu za dijalog Beograda i Prištine, rekavši da očekuje trenutak kada bi javnost sa njom mogla biti zvanično upoznata.

To je inicijativa za koju se zalaže Evropska unija. Mi je podržavamo, kao i bilo kakvu aktivnost u dijalogu kojim posreduje Evropska unija. To je važno za regionalnu i evropsku stabilnost u vreme kada se suočavamo s krizama u Ukrajini i drugim delovima Evrope - rekao je Eskobar.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je danas sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost uoči koje se sastao i sa predstavnicima Srba sa KiM na njihov zahtev.

Vučiću je, kaže, jasno rečeno da "ukoliko KBS, specijalne jedinice policije, ili bilo ko drugi, krene da oduzima našu imovinu, a to su i tablice i vozila, iskoristićemo sva sredstva i mirnim putem pružiti otpor".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siptari horde sa kavkaza

    27. oktobar 2022 | 14:54

    A zasto te svoje teroriste ne bombardujete kad su neposlusni

  • Koki

    27. oktobar 2022 | 15:36

    A sad kazniti Srbiju posto ste razocarani

  • Boža zemunac

    27. oktobar 2022 | 15:16

    A ti ništa ne znaš. Šije mi ga Đura.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA