≫ 

Uoči isteka roka za tablice: Priština ne odustaje, Evropa razočarana, Beograd podržava Srbe na KiM

Aljbin Kurti izneo je plan preregistracije po etapama – do 21. novembra će opominjati, od tada pa naredna dva meseca važiće mera novčane kazne

  • 11
Kosovska Mitrovica Foto: Telegraf

Dan je do isteka roka koji je Priština odredila za zamenu tablica. Odluku Aljbina Kurtija da se ogluši na poziv zapadnih zvaničnika da odluku promeni, opozicione stranke u pokrajini vide kao pretnju odnosima sa međunarodnim partnerima. Srpski šef diplomatije Ivica Dačić ocenjuje da bez sankcionisanja vlasti u Prištini zbog jednostranih poteza, nema izgleda za napredak dijaloga, prenosi RTS.

Aljbin Kurti izneo je plan preregistracije po etapama – do 21. novembra će opominjati, od tada pa naredna dva meseca važiće mera novčane kazne, a posle 31. marta, kaže, neće više biti poreskih olakšica. Oglasio se i glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi. Prezicira iznos novčanih kazni.

- Koliko znam, kazne će iznositi 150 evra i građani će dobijati instrukcije kako da zamene nelegalne tablice - navodi Bisljimi.

Igor Simić iz Srpske liste smatra da Priština nema nameru da odustane.

- Izricanje prve novčane kazne za rezultat će imati snažan i jasan odgovor i otpor srpskog naroda koji ne želi da pristane na dalje ugnjetavanje i obespravljivanje - poručuje Simić.

Da Priština preinači odluku danima su pozivali zvaničnici iz Vašingtona i Brisela. Ipak, na poslednji Kurtijev potez, izostala je reakcija Evropske unije, dok su SAD, kako su rekli, zabrinute i razočarane.

To osećanje deli i američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil. Međutim, ne i zbog poslednje Kurtijeve objave.

- Naša aspiracija bi trebalo da bude ima li budućnosti za srpsku zajednicu na Kosovu, a ne tablice i šta su aspiracije i koja su pravila. Dozvolili smo da se bitna pitanja gurnu u stranu, jer nisu zabavna kao priča o tablicama - smatra Hil.

Osim priče o tablicama, Kurtijevu opoziciju brine i da li će poslednja odluka ugroziti odnose sa međunarodnim partnerima.

- Na kraju, premijer je jednostrano odlučio da odloži sprovođenje odluke za gotovo šest meseci, povlačeći se sa svoje prethodne pozicije, ali i dovodeći Kosovo u nepovoljan položaj u odnosu na SAD i druge međunarodne partnere - poručio je Bernard Nikaj iz Demokratske partije Kosova.

Umesto osuda, šef diplomatije Ivica Dačić od međunarodne zajednice očekuje i konkretne posledice za Kurtija.

Njihov izostanak, kaže, otvara vrata za jednostrane korake, koje preduzima Priština na različitim poljima.

- Ovde je jasno i to je možda nekim zapadnim zemljama krivo, jer se vidi da Priština opstruira proces, i koja predstavlja opasnost po regionalni mir i stabilnost. Jer šta se ovde dešava - oni žele da idu logikom, ako ova mera prođe, onda je to na neki način bi Srbi priznali nezavisnu državu, odnostno mere te nezavisne države. A to su sve stvari sa kojima se suočavamo već 10 godina kada je reč o dijalogu - kaže Dačić.

Novi izazov za dijalog Beograda i Prištinu sledi već naredne nedelje, kada će Priština ponovo pokušati da aplicira za članstvo u Savetu Evrope.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    30. oktobar 2022 | 07:58

    IMAJU ALBANCI PUNU PODRSKU BRISELA I NATO OKUPATORA SA ZELJOM NOVOG BALKANSKOG RATA!!! CRVENI ALARM !!! VEKIKOALBANCI!!

  • EVROPA

    30. oktobar 2022 | 08:43

    KOSMET JE SRBIJA

  • Krug dvojke

    30. oktobar 2022 | 08:52

    Dokaz koliko nam je Dodik odmogao sa Republikom Sumskom,nece Albanci napraviti gresku kao Bosnjaci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA