• 1

Martinović i direktorka ReSPA-e: "Naša država je postigla ozbiljne rezultate"

Sagovornici su se složili da postoji prostor za unapređenje i produbljivanje međusobnih odnosa

 • 1
Aleksandar Martinović, lokalna samouprava, Srbija,

Foto: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović i direktorka Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA) Maja Handjiska Trendafilova razgovarali su danas rezultatima dosadašnje i mogućim oblicima buduće saradnje MDULS-a i ReSPA-e.

Sagovornici su se složili da postoji prostor za unapređenje i produbljivanje međusobnih odnosa, što treba da doprinese daljoj modernizaciji i profesionalizaciji javne uprave u celom regionu, piše u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Martinović je istakao da Srbija nastoji da ojača svoju poziciju i bude vidljivija u ovoj međunarodnoj organizaciji, posebno u smislu dodatnog kadrovskog kapaciteta.

- Naša država je postigla ozbiljne rezultate i ostvarila značajan napredak u reformisanju državne uprave i lokalne samouprave, posebno na normativnom planu. Doneli smo veliki broj zakona i podzakonskih akata i verujem da bi naša iskustva mogla biti korisna zemljama u regionu - naglasio je ministar i dodao da je Srbija otvorena i za tuđe ideje i konkretne predloge koji će pomoći unapređenju reformskog procesa.

Osvrnuvši se na inicijativu „Otvoreni Balkan“, čiji je inicijator predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, kao primer uspešne regionalne saradnje, Martinović je objasnio da zemlje Zapadnog Balkana imaju slična iskustva i probleme, a da su dijalog i razmena mišljenja jedini način za njihovo rešavanje.

Direktorka ReSPA-e čestitala je Martinoviću postavljenje na funkciju ministra državne uprave i lokalne samouprave i izrazila zahvalnost na tome što MDULS, kao glavni institucionalni partner ove organizacije, prepoznaje njenemehanizme i instrumente za stvaranje odgovornih i efikasnih sistema uprave u zemljama Zapadnog Balkana.

Na sastanku je bilo reči i o potencijalnoj saradnji regionalnih škola i akademija za obuku državnih službenika, a Handjiska Trendafilova podvukla je da je Nacionalna akademija za javnu upravu postala brend u regionu, čime je Srbija u oblasti stručnog usavršavanja zaposlenih u javnoj upravi postavila standarde drugim državama članicama ReSPA-e.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • MRK

  30. novembar 2022 | 19:24

  Pohvalite se i ovim rezultatom. Invalidi rada koji imaju 100% telesno oštećenje po jednom osnovu, 2006. godine uvećani dodatak za pomoć i negu je iznosio 13.917 dinara, danas taj dodatak iznosi 14.966,79 dinara, da je uvećani dodatak pratio rast penzije danas bi bio preko 40.000 dinara, tako da nam svakog meseca zakidaju preko 25.000 dinara.

  1
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok