≫ 

Zaplenjeno vino u Velikoj Hoči: Vlasnik vinarije zamolio okupljene da ostanu mirni

Carina saopštila da je zaplenila više od 40.000 litara u ovom mestu

Situacija u Velikoj Hoči počela je da se smiruje, jer je vlasnik vinarije Petrović zamolio sve okupljene građane da ostanu mirni, jer kako je rekao ne želi "da bilo ko završi u zatvoru".

Nakon toga, pripadnici specijalne policije zajedno sa službom carine ušli su u njegov podrum kako bi započeli sa konfiskacijom vina i trenutno se ono pretače u cisternu.

U Velikoj Hoči prisutan je veliki broj pripadnika specijalne i regularne policije, kao i službenika carine, prenosi Kosovo Online.

Podsetimo, u Veliku Hoču je došla kamion cisterna sa namerom da se zapleni vino i ostali proizvodi vinarije Petrović, prenosi Radio Goraždevac. Zaplena je, kako nezvanično saznajemo, počela. 

Carina saopštila da je zaplenila više od 40.000 litara u ovom mestu.

19.35 Kosovska carina: Zaplenjeno vino bez akciza, bilo otpora

Portparol Carine Kosova Adriatik Staviljeci izjavio je da je kosovska carina danas u Velikoj Hoči zaplenila oko 42.000 l belog i crnog vina, vrednog više od 100.000 evra jer nije imalo akcize niti je na njega plaćen porez, prenosi Reporteri.

Prema njegovim rečima, prilikom te akcije došlo je i do pružanja otpora jer, kako kaže, te procedure nisu lake za kompaniju kojoj se oduzima roba, prenosi Kosovo online.

Kako je rekao, postojao je otpor prilikom tog postupka, ali uvek postoji i tendencija da "događaj politički oboji".

- Alkohol smatramo nelegalnim kada ga proizvode bez prethodne potvrde carine i bez upisa u listu proizvođača alkohola na carini, jer na taj način izbegavaju i akcize i plaćanje poreza - rekao je on za T7.

17.55 Antonijević: Jasna poruka da nisu svi jednaki

Pravnik Milan Antonijević osudio je akciju Carine Kosova i Specijalne jedinice Kosovske policije i dodao da takve akcije predstavljaju poigravanje sa bezbednošću srpske zajednice.

Jasno osuđujem najavu zaplene vina lokalnog proizvođača Srđana Petrovića u Velikoj Hoči i poigravanja sa bezbednošću srpske zajednice kroz akcije koje nisu motivisane vladavinom prava, već iz želje da ze kreira kriza i pošalje poruka da nisu svi građani jednaki. https://t.co/tM0aDk0ped— Milan Antonijević 🇷🇸🇪🇺 (@AntonMilan) December 8, 2022

15.45 Upozorenje Eparhije

Eparhija raško-prizrenska upozorila je da je moguća eskalacija nasilja na Kosovu i Metohiji.

15.35 Situacija mirnija

Situacija u Velikoj Hoči počela je da se smiruje, jer je vlasnik vinarije Petrović zamolio sve okupljene građane da ostanu mirni.

14.40 Sramno obrazloženje carinika

Zaplenu vina kosovski carinici obrazlažu nedostatkom dozvole od strane tzv.kosovskih vlasti za proizvodnju vina, dok je Srđan, vlasnik u više navrata govorio da, ukoliko je kriv, može da plati kaznu, ali da je ovo matlretiranje neprihvatiljivo.

14.30 Počela zaplena srpskog vina

Meštani uzrujano poručuju - hoće da nas isteraju sa ognjišta.

14.00 Otac Srđan vezao se za banderu 

Otac Srđan u znak protesta vezao se za banderu.

13.50 Sin Milan preti da će skočiti

Jedan od članova porodice, sin Milan, preti da će izvršiti samoubistvo, prenose Večernje novosti.

- Ne dam, ovo je moje, moja kuća, moje sve! Neću! Ne dam! Nek se vrati kamion, kunem se, skočiću, preti Milan sa krova kuće, dok jedan od meštana pokušava da ga spreči, a majka vrišti i kuka na sav glas:

- Jel imate vi decu, sklonite se mooolim vas, jauče jadna žena.

12.00 Teror se nastavlja od juče

Naoružani pripadnici kosovske policije juče su došli u kuću porodice Petrović u Velikoj Hoči sa carinicima, kako bi zaplenili srpsko vino, a teror se nastavlja i danas.

Video: Više od 30 pripadnika Rosu upalo rano jutros u Štrpce

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gradjanin

    8. decembar 2022 | 13:43

    Kosovski junaci se prevrcu pod zemlju!Pre ce oni da se dignu da zastite svoje nego oni koji treba!

  • Svetozar

    8. decembar 2022 | 14:06

    Hocemo da se istog trenutka primeni rezolucija 1244 da Srbija posalje odmah onoliki broj pripadnika vojske i policije na koji ima pravo po rezoluciji kako bi isti mogli zastititi Srpski narod od otimacine i pljacke njihove imovine i kapitala ! Cemu je ta rezolucija pravljena i potpisivana ako je licno mi ne sprovodimo na svoju stetu i na taj nacin omogucavamo progon i pljacku Srba sa Kosova.

  • Maki

    8. decembar 2022 | 15:14

    Srbi..braco...vi koji ste ostali na svetoj srpskoj zemlji...shvatite vec jednom da ste prepusteni sami sebi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA