≫ 

Rakić: Formiran Krizni štab koji će izveštavati o situaciji na Kosovu

Rakić je, komentarišući situaciju na terenu, rekao da su tenzije na KiM i dalje prisutne

  • 3
KiM PETKOVIC RAKIC Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je večeras da je, zbog kompleksnosti situacije na KiM, formiran Krizni štab koji će redovno izveštavati o situaciji na terenu. Rakić je, komentarišući situaciju na terenu, u uključenju za emisiju ''Hit tvit'' na televiziji Pink, rekao da su tenzije na KiM i dalje prisutne.

"Tenzije nisu pale. Ovde smo u Zvečanu, tačnije u mestu Rudare, gde se narod okuplja sve više i sve veći broj građana pristiže svakoga trenutka", rekao je Rakić. On je ocenio da je nakon današnjih izjava premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija samo podgrejana vatra i da su sprske porodice uplašene.

"Građani nisu i ne žele da nasedaju na provokacije", poručio je on.

Rakić je pozvao građane da, imajući u vidu viši stepen tenzija koji je posledica pretnji Prištine, budu mirni i uzdržani, "ali i budni i ne dozvole da iko naseda na provokacije". "Upravo je to ono što želi Priština. Priština stalno sprovodi neke akcije da bi izazvali našu reakciju i okrivili nas da smo mi taj rušilački i remetičački faktor", upozorio je Rakić.

On je naglasio da Srbi na severu KiM žele samo mir i ništa drugo. "Želimo da sačuvamo svoje porodice i da ostanemo da živimo ovde" , poručio je Rakić. On je zatražio od građana na KiM da se prema pripadnicima Kfora i Euleksa odnose sa poštovanjem jer je, kako je naglasio, njihovo prisustvo na severu KiM u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i međunarodnim sporazumima.

"Molim sve građane da izađu u susret svakom pripadniku Kfora i Euleksa i pomognu im ukoliko im je neka pomoć sa naše strane potrebna", poručio je Rakić.

Na konstataciju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pominjao da postoji mogućnost da su strani elementi ubačeni u srpske redove i izazivaju incidente, Rakić je rekao da postoji veliki strah "da neko ne dođe u naše redove i izazove incidente".

"I onda optuži nas. Mi smo opredeljeni za mir, ne želimo nikog da napadamo, mi smo ovde da se branimo. To što smo postavili barikade znači da želimo da se branimo i ostanemo ovde. Borba da, ali borba za mir i razum, a nisam siguran da taj razum ima suprotna strana i vlasti u Prištini", zakljućio je Rakić.

Video: Policija maršira Severnom Mitrovicom, građani izlaze na ulice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA