≫ 

Vučić: Pred nama je jedna od najtežih godina, u petak se sastajem sa Lajčakom

Na pitanje novinara kako vidi izjavu Aljbina Kurtija koji je rekao da očekuje da bi dogovor između beograda i Prištine moguao da bude postignut već u narednih nekoliko meseci, Vučić je odgovorio da "može i prekosutra"

  • 19
Aleksandar Vučić, WEF, Svetski ekonomski forum Biznis Printskrin: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u Davosu, gde prisustvuje 53. Svetskom ekonoskom forumu. Odgovarajući na pitanja novinara, on se dotakao i situacije na Kosovu i metohiji.

Na pitanje novinara kako vidi izjavu Aljbina Kurtija koji je rekao da očekuje da bi dogovor između beograda i Prištine moguao da bude postignut već u narednih nekoliko meseci, Vučić je odgovorio da "može i prekosutra".

- Može i pekosutra, ako odustane od svojih secesionističkih namera. U ovom papiru Evropske unije oni kažu da se napadnu svi secesionisti, a oni secesionisti. Da se kazne i sankcionišu svi secesionisti, a oni sproveli nasilnu secesiju dela naše teritorije. Dokle taj bezobrazluk može da ide. Nemam reč koju bih upotrebio da oni kažu da sankcionišemo one koji podstiču secesiju. Valjda delova Kosova i valjda delova Bosne. Oni koji su potivpravno doneli odluku da bombarduju jednu zemlju i izvrše secesiju njene teritorije, iako ta zemlja ni korakom nije kročila na teritoriju neke druge zemlje. Zato će nama biti potrebno što više zajedništva i jedinstva i teškog i napornog rada da zemlju sačuvamo od velikih kriza i političkih, i ekonomskih, i svih drugih - rekao je Vučić.

On je dodao je od strane Evropskog parlamenta pozdravljen zahtev za članstvo tzv. Kosova u Evropsku uniju, da se intenzivira proces dijaloga na osnovu međusobnog priznanja, kao i da "osuđuju niz poteza Srbije i aktera podržanih od strane Srbije koji uključuju nelegitimne blokade, nasilne napade i pretnju vojnom akcijom".

- Dodali su da je nezavisnost Kosova nepovratna i pozvali države članice koje to nisu učinile da priznaju Kosovo. Usvojen je i amandman u kom se osuđuje secesionitstička retorika aktivnosti u BiH. Ima li gorih secesionista od onih koji pozivaju na to? baš tih 22 zemalja EU, ima li gorih secesionista od njih? - dodao je.

Vučić je rekao da su pred nama teška vremena, imajući u vidu razgovor sa Miroslavom Lajčakom, jedino što ih zanima su sankcije i nezavisno Kosovo. Dodao je da je "pred nama jedna od najtežih godina".

- U petak ću se sastati sa pet međunarodnih predstavnika, među kojima i Lajčakom, očekujem težak razgovor, a posle konsultacija sa vladom tokom vikenda obavestićemo javnost o novim merama i šta se od Srbije traži po pitanju KiM i sankcija - zaključio je Vučić.

Video: Vučić se sastao sa Lajčakom u Davosu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vanja

    18. januar 2023 | 17:54

    Svaku godinu najavljuje kao najtezu.

  • Nes

    18. januar 2023 | 17:32

    Svake sledeća nama je još teža. Ovaj narod u Srbiji ne pamti kada su bile srećne i bezbrižne godine. Samo je dobro tajkunima, političarima, ekstra profiterima. sponzorušama,..

  • Marko

    18. januar 2023 | 17:37

    Gospodine Vuchic kad ćeš da prestanesh kukash i kad sve prođe nazametno ubedjujesh narod da si ti spasioc

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA