Ministar spoljnih poslova Slovačke: Istinski uspešna može biti samo evropska Srbija

On je istakao da Srbija treba da stane rame uz rame sa drugim zemljama članicama EU

  • 0
Rastislav Kačer Foto: Krumphanzl Michal / ČTK / Profimedia

Ministar spoljnih i evropskih poslova Slovačke Republike Rastislav Kačer izjavio je da njegova zemlja podržava Srbiju na putu ka članstvu u EU i istovremeno poštuje njen teritorijalni integritet i suverenitet i izrazio uverenje da je evropski put koji je Srbija izabrala njena jedina konstruktivna budućnost, piše Tanjug.

Slovačka Republika je nedavno proslavila 30 godina od svog nastanka, a na pitanje kako vidi Slovačku danas, nakon tri decenije njenog samostalnog putovanja, i na koji način slovačka priča može da bude inspirativna za Srbiju, Kačer je u intervjuu za Tanjug rekao da su prvi koraci samostalne republike na momente bili neizvesni, a da ne govori da su se istovremeno borili i za karakter države.

- U tome smo uspeli, i postepeno je Slovačka stala na svoje noge i zakoračila u smeru razvijenog sveta. Međunarodna zajednica nas je prihvatila, brzo smo postali članovi Ujedinjenih nacija, Saveta Evrope i Svetske banke. Slovačka je počela da aktivno učestvuje u kreiranju međunarodnog poretka koji se zasniva na pravilima. Zahvaljujući neumornom radu diplomatije, Slovačka je uspela da se 2004. godine pridruži Severnoatlantskom savezu i Evropskoj uniji, a oni su za građane najbolja garancija bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta. Uveren sam da je evropski put koji je Srbija izabrala njena jedina konstruktivna budućnost. Slovačka podržava Srbiju na njenom putu ka članstvu u EU i istovremeno poštuje njen teritorijalni integritet i suverenitet - istakao je ministar.

Na pitanje da li je Slovačka pod pritiskom zbog svog zvaničnog stava u odnosu na Kosovo i da li podržava potpisivanje francusko-nemačkog ili evropskog predloga o rešenju kosovskog pitanja, koji bi trebalo da bude u formi "okvirnog sporazuma" Beograda i Prištine, Kačer je rekao da je Slovačka dugogodišnji pobornik politike proširenja i procesa evropskih integracija i da je buduće članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU u interesu i regiona i EU.

- Teško je zamisliti pozitivnu evropsku budućnost regiona bez značajne uloge Beograda. Srbiju vidimo kao ključnu državu za stabilnost i bezbednost u regionu i očekujemo njen odgovoran pristup, koji će doprineti intenzivnom razvoju na Balkanu. Ali, i Srbiji je potrebna Evropa - istakao je Kačer i dodao:

- Potrebna joj je da bi održala i dodatno ojačala vezu sa ekonomskim, naučno-istraživačkim i obrazovnim, društvenim, kulturnim i drugim izvorima i impulsima nezamenljivim sa stanovišta njenog razvoja i prosperiteta. S ove tačke gledišta, evropski put nema pravu alternativu. Odistinski uspešna može da bude samo evropska Srbija, koja doprinosi stabilnosti, osnaženju Šengena, koja preduzima jasne korake da se pridruži merama protiv agresorskog režima u Moskvi, i koja će stati rame uz rame sa drugim zemljama članicama EU u borbi za istinu i protiv širenja dezinformacija - naveo je on.

Prema rečima Kačera, postizanje konkretnog napretka u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine od suštinskog je značaja kako za jačanje stabilnosti u Evropi, tako i za napredak Srbije na evropskom putu.

- Sada je više nego ikad važno da politički lideri i u Beogradu i u Prištini razmotre koji od puteva ljudima daje nadu u bolje sutra. Dakle, obe strane treba da podjednako doprinesu iznalaženju rešenja koja vode ka uređenju odnosa. U tom smislu, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, ima našu punu podršku. Konstruktivni dijalog i sporazum za koji verujem da će iz njega proizaći treba da odražava vrednosti i standarde EU, što je ključno za obe strane u njihovom napretku na evropskom putu - rekao je ministar.

Na pitanje da li postoji mogućnost da nakon potpisivanja ovog sporazuma njegova zemlja prizna nezavisnost Kosova, ministar kaže da je stav Slovačke Republike jasan i zasnovan na principima međunarodnog prava.

- Proizilazi iz Deklaracije Narodne skupštine Slovačke Republike iz 2007. godine, koja dozvoljava – tačnije – otvara mogućnost preispitivanja stava u slučaju postizanja dogovora Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa. Ali, to je sad sporedno sa stanovišta trenutne situacije i zaštite srpskih interesa - rekao je Kačer.

On je ocenio da ono što je danas zaista važno jeste da se u Srbiji vodi široka i podsticajna diskusija o procesu i mogućim rezultatima dijaloga Beograda i Prištine.

- Mogu da se čuju mnoga mišljenja i gledišta, što je uobičajeno sa stanovišta demokratske diskusije, posebno u tako fundamentalnoj društvenoj temi. U ovom ključnom trenutku za Srbiju, želimo da istaknemo da diskusija o Kosovu ne govori samo o Kosovu. Stavovi i odluke koje će iz njega proizaći u velikoj meri će predodrediti dalje pravce Srbije u zemlji i inostranstvu, a samim tim i potencijal da utiču na uspeh njenih evrointegracionih ambicija - ocenio je ministar.

On je istakao da je u mnogim ključnim istorijskim trenucima, povezanost Slovaka i Srba bila dragocena podrška za oba naroda.

- Naše savezništvo traje još od perioda nacionalnog preporoda u Ugarskoj u 19. veku. Slovačka stoji uz Srbiju i danas, kada se nalazite na važnoj raskrsnici sopstvene političke istorije. Znamo da je srpski narod znao da se u teškim vremenima zatvori i donese teške, ali racionalne odluke. Ne sumnjam da će tako biti i ovog puta! - zaključio je Kačer.

Video: Skupština usvojila izveštaj o Kosovu i Metohiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA