Vreme čitanja: oko 4 min.

Vučić: ZSO je strašno važna stvar za nas, povezaće 97 odsto srpskih sredina u jednu celinu

Vreme čitanja: oko 4 min.

Među ključnim temama bile su dnevnopolitička situacija i aktuelna kriza na bankarskom tržištu u svetu i u Evropi, i njen mogući uticaj na Srbiju

  • 78

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti iz zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Republike, saopštila je pres služba predsednika Srbije. Među ključnim temama su dnevnopolitička situacija i aktuelna kriza na bankarskom tržištu u svetu i u Evropi, i njen mogući uticaj na Srbiju.

Kako je rekao predsednik Srbije, sutra se navršava 19 godina od pogroma srpskog stanovništva na KiM.

- U jeku organizovanja mitinga pripadnika takozvane OVK proterali su više od 4.000 Srba, osmoro ubili, uništili 35 verskih objekata, preko 40.000 predmeta, ikona sakralnih predmeta su zauvek izgubljeni, nestali. Za ovih 19 godina, koliko god puta da smo reagopvali, prebacivali smo krivicu na nekog među Srbima. Neki jesu ćutali umesto da rade. Pred nama nisu nimalo laki dani. Dugo sam razmišljao, ćutao sam danima o KiM, nisam izazio u javnost. Prethodnih dana  smo razgovarali o tome šta je neophodno da bismo došli do normalizacije odnosa sa KIM. Za mene to znači bolje odnose nego danas, da rešimo bezbroj problema, da pokušamo da živimo koliko je moguće zajedno. Nikada nisam krio planove. Nismo i dalje dobili nacrt onoga što želi EU. Taj papir do 18 sati danas ne postoji.

- Nije nikakav sudbonosan dan u Ohridu. Svi se nadaju da ću da potpišem. Jedino za čim brinu je o tome da imaju priliku da traže moju glavu na tacni. Pokušaću da uradim ono što je za Srbiju najbolje, da čvrsto držimo naše crvene linije, nikoga nisam obmanjivao. Lajčak je potvrdio da sam pred predstavnicima međunarodne zajednice govorio o crvenim linijama. Važno je da mi razumemo situaciju, pozivam građane Srbije da veruju svom rukovodstvu. Znam šta radim. Nikada ništa tajno neću da uradim. Nijedna reč nije niti će biti sakrivena.

Aleksandar Vučić obraćanje naciji Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Taj veliki tajni plan je u stvari spisak želja kako bi Albanci voleli da izgleda implementacija. Mi i dalje nismo dobili nacrt onoga što želi EU, mi smo dostavili svoj, Albanci svoj, ništa još nismo dobili iz Brisela, taj papir i dalje ne postoji - naveo je Vučić.

- Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir, čuvajući vitalne državne interese. Srbija danas čini više od 50 posto ekonomije Zapadnog Balkana. U prethodnih 10 godina imali smo 50 posto više investicija od Bugarske, od Hrvatske 69 odsto više investicija. Rastom ekonomije pobeđujemo.

- Moramo naš mali brod da dovedemo do mirne luke neoštećenog. Deluje nekad kao igra na petoparcu, pipirevka na žici. Sumnjam da će Albanci prihvatiti da formiraju ZSO. Pozivam građane Srbije samo da budemo mudri, pametni... Mislim da će taj proces u kom će biti i nama i Albancima stavljeno do znanja defakto pregovaračkog okvira na putu ka EU, pa ćemo da vidmo. Za nas je ostanak na evropskom putu od značajnog nacionalnog interesa.

- Kada neko bude nesto potpisivao, potpisaću ja, a o tome će odlučiti narod i to ljudi moraju da znaju, nikada neću poturiti nekog drugog jer to nikada nisam radio... Srbija mora da se razvija i moramo da brinemo o bruto domaćem proizvodu zemlje, rat nam je doneo mnoge probleme.

Aleksandar Vučić obraćanje naciji Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Imaćemo mnogo važnih sastanaka kada se Ohrid završi. Svi ostali u regionu su značajno iza nas, to nije dovoljno moramo da ubrzamo. Otvorićemo nekoliko putnih pravaca, za koji dan otvaramo prvi stadion u Leskovcu, potom u Zaječaru pa Beogradu, nastavljamo da gradimo pruge, gradićemo obilaznicu oko Kragujevca, otvaramo nove fabrike... U Valjevu otvaramo dve fabrike uskoro. Rezerve zlata koje rastu na 61.000 evra po kilogramu su nam najveće u istoriji. Srbija ima 546 milijardi dinara na računu. Penzije će da prate plate. Imaćete dobre penzije, veće, o tome ćemo u junu. Slobodno trošite novac.

- Srbija ima svoju politiku, kada budemo u situaciji da svoju politiku menjamo, obavestiću vas o tome. Najsmešnije je kad kažu Rade Basta je Vučićev čovek, nikad nisam sa njim ni razgovarao.

- Sa Lajčakom sam ozbiljno razgovarao o ZSO, o tome dokument potpisan 2015., jer kada to imate imate veći sigurnost za naše ljude i nikada niko ne može da nam prekine platni promet, jasno sam rekao da ono što je potpisano mora da bude ispunjeno.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što je američki ambasador u Prištini rekao da očekuje da će svi učestvovati na tim izborima, čak i predstavnici Srpske liste i da li će se o tome razgovarati u Ohridu, Vučić je rekao:

- Čuli ste već stav Srpske liste, oni su rekli da neće učestvovati u tome. Mislim da je potrebno da se stvore drugačiji i ozbiljniji uslovi, ali neću ja da se mešam u njihove odluke, oni to znaju mnogo bolje.

Na novinarsko pitanje da li je i njemu predstavljeno 15 modela ZSO Miroslava Lajčaka, Vučić je rekao da će ZSO da poveže 97 odsto srpskih opština u celinu. Njihove nadležnosti potpisali smo Mustafa i ja, jasno se govori da RS ima pravo da finansira nadležnosti koje su tu propisane, ekonomski razvoj, kulturne stvari i ostalo... Borelj samo nas napada iz razumljivih razloga, i ja bih da sam na njegovom mestu, rekao je Vučić govoreći o tome da se Srbija nije priključila nijednoj deklaraciji protiv Rusije i da je jedina zemlja u Evropi koja nije.

Video: Vučić: Zajednica srpskih opština je za nas jako bitna stvar

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Olja

    16. mart 2023 | 18:18

    Srbija jeste za kompromis i nije za poniženje. Zalažemo se za mir, ali će mo naš narod na Kosovu i Metohiji braniti svim sredstvima!

  • Miki

    16. mart 2023 | 18:21

    Najpre potpisati sporazum o osnivanju ZSO pa posle sve ostalo.

  • Зоран

    16. mart 2023 | 19:05

    Какво лупетарање што би рекла Брнабићка, ови што подржавају ЗСО немају појма шта је то, али добили задатак и пишу ли пишу..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA