Vreme čitanja: oko 1 min.

Kancelarija za KiM: Zabrinjavajuć napad na konak crkve Svetog Jovana

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva da počinioci budu pronađeni i adekvatno sankcionisani, kako se ovakvi zabrinjavajući događaji ne bi ponovili

  • 0
Crkva Svetog Jovana Preteče i Krstitelja u Orašju Foto: Printskrin/Youtube/AgroTV Srbija

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ocenila je da je nedopustiv i zabrinjavajuć napad na konak crkve Svetog Jovana koja pripada metohu manastira Visoki Dečani.

"Napad je onespokojio, kako preostale Srbe koji žive u ovoj srpskoj enklavi, tako i bratiju manastira. Posebno zabrinjava da je do napada došlo uoči velikog pravoslavnog praznika Lazareve subote i pokazuje da počinioci nemaju nikakvog poštovanja prema srpskim svetinjama i praznicima Srpske pravoslavne crkve," ističe se u saopštenju Kancelarije i dodaje da svoje nepoštovanje i mržnju prema svetinjama SPC vlast u Prištini pokazuje i "izraženim antisrpskim stavovima kojim podstiče ovakve napade".

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva da počinioci budu pronađeni i adekvatno sankcionisani, kako se ovakvi zabrinjavajući događaji ne bi ponovili.

"Posebno očekujemo da se poveća pozornost međunarodnih snaga bezbednosti i misija na Kosovu i Metohiji kada je u pitanju bezbednost srpskih svetinja uoči Vaskrsa, jer nas iskustvo uči da se one nalaze na udaru ekstremista i huligana uoči velikih pravoslavnih praznika," zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Iz manastira Visoki Dečani saopšteno je danas da su u noći između 7. i 8. aprila nepoznata lica provalila u konak crkve Svetog Jovana koja pripada metohu manastira, u noći između petka i subote konak crkve, koja se nalazi na ulazu u Veliku Hoču, je obijen, a lopovi su ispremetali inventar i isekli električne instalacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA