≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Đorđe MIlićević posetio Petrovac na Mlavi: "Želimo da umrežimo naše privrednike iz rasejanja"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naglasio je da je danas Srbija politički i ekonomski stabilna i sigurna zemlja

  • 0
Đorđe Milićević, Petrovac na Malvi, poseta, Foto: Rade Begović

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom Đorđe Milićević posetio je Petrovac na Mlavi, koji je jedna od opština sa procentualno najvećom dijasporom u odnosu na ukupan broj stanovnika.

U razgovoru sa predsednikom opštine Duškom Nedinićem, narodnom poslanicom Natašom Ivanović, rukovodstvom opštine i predstavnicima dijaspore, ministar Milićević je istakao da je cilj sastanaka sa čelnicima lokalnih samopurava širom Srbije da se zajednički radi na uspostavljanju odnosa sa dijasporom koji bi bio stimulativan za razvoj opštine, ali i za značajniji povratak naših iz rasejanja u mesta odakle potiču.

On je naglasio neophodnost izrade baze podataka o dijaspori, koju trenutno u Srbiji ima samo jedna lokalna samouprava, piše u saopštenju Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom

Ministar je najavio je da će u prvoj polovini juna u Beogradu biti organizovan skup svih udruženja dijaspore, na kome će u različitim panelima biti uključeni i resorni ministri koji će

odgovarati na sva pitanja predstavnika dijaspore.

- Želimo da umrežimo naše privrednike iz rasejanja, da ih povežemo sa lokalnim samoupravama i da im ponudimo projekte u koje će poželeti da ulažu - rekao je Milićević.

Naglasio je da je danas Srbija politički i ekonomski stabilna i sigurna zemlja, zahvaljujući hrabrim i mudrim reformskim potezima predsednika Republike i Vlade.

Ministar je pozvao opštinu Petrovac na Mlavi da učestvuje u projektu letnjih kampova za mlade od 12 do 18 godina u kojima će tokom jula i avgusta boraviti oko 15.000 dece iz dijaspore.

- Važno je da pomognemo da naša deca koja su druga ili treća generacija u dijaspori uče srpski jezik, da se uspoznaju sa istorijom i kulturom i da kroz druženje sa vršnjacima u Srbiji još više zavole otadžbinu i da požele da se vrate da žive u njoj - izjavio je on.

(Telegraf.rs)

Video: Lončar: U Beogradu ima mesta, Leskovac i Petrovac na Mlavi problematični zbog staračkih domova

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA