≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukinute vize takozvanom Kosovu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ostaje još zvanično potpisivanje, koje je već najavljeno na sajtu Evropskog parlamenta

Poslanici Evropskog parlamenta izglasali su danas na plenarnom zasedanju odluku o viznoj liberalizaciji za tzv. Kosovo. To je bio i poslednji korak ka ukidanju viza za građane koji imaju pasoše tzv. Kosova.

Građanima sa pasošima koje izdaju privremene vlasti u Prištini će biti dozvoljeno putovanje i boravak u Evropskoj uniji do 90 dana u bilo kom periodu u šest meseci, piše Politika.

Ostaje još zvanično potpisivanje, koje je već najavljeno na sajtu Evropskog parlamenta. Kako stoji u tekstu, odluku o viznoj liberalizaciji potpisaće predsednica Evropskog parlamenta i predstavnik Švedske kao predsedavajuće zemlje. Odluka bi trebalo da stupi na snagu kada i ETIAS - Evropski sistem za putne informacije i autorizaciju, ali svakako ne kasnije od 1. januara 2024.

Pre skoro deset godina Evropska komisija dala je preporuku ostalim instancama EU da uvedu viznu liberalizaciju za tzv. Kosovo. Od tog trenutka Evropski parlament to podržava. Međutim, zastoj je nastao na nivou zemalja članica. Spekulisalo se da li su u pitanju zemlje koje ne priznaju tzv. Kosovo kao nezavisno, a pominjane su i Holandija i Francuska iz nekih drugih razloga

Ipak, sve prepreke otklonjene su u novembru ove godine kada je usaglašen tekst sporazuma o viznoj liberalizaciji i zeleno svetlo su dale sve članice EU.

(Telegraf.rs)

Video: Nastavljeno suđenje Tačiju i ostalima bivšim vođama tzv. OVK iskazima svedoka

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vanja

    18. april 2023 | 13:00

    Lažna država Kosovo!!!

  • Domaćica

    18. april 2023 | 13:45

    Pa nije to takozvano samo smo mi budale pa verujemo u bajke. A što se tiče viza, pa bolje da oni putuju sa svojim nego sa našim dokumentima. Kada ih budu deportovali ( neke od njih), neće ih vraćati nama nego njima. Možda mnogi ne znaju, sela pored mađarske granice su pretrpana deportovanim kosovskim građanima koji uništavaju imovinu stanovnika tog dela države pa ljudi beže sa svojih ognjišta u obližnju Mađarsku da se spasu. A takozvana Srbija i njeni "organi" se prave blesavi.

  • Andjelka

    18. april 2023 | 12:55

    Sramna odluka Evrope . Kosovo ne postoji ,to je lažna država.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA