SRBIJA TRAŽI: Jelka Kacina proglasiti personom non grata!

Izjava izvestioca Evropskog parlamenta da će "Srbija dobiti ono što je tražila", povodom zabrane gej parade, mogla bi da bude kap koja je prelila čašu u srpskoj javnosti, a u iščekivanju novih uslovljavanja i pretnji iz EU

  • 3

Izjava izvestioca Evropskog Parlamenta Jelka Kacina da će zbog otkazivanja "Parade ponosa" Srbija dobiti šta je tražila, predstavlja još jedan diplomatski gaf kojim je Kacin na sebe navukao gnev većine srpskih političara i time doveo u pitanje svoj ostanak na važnoj funkciji.

Kacinovo otvoreno priznanje da je razočaran odlukom da se zabrani Prajd, kao i tvrdnja da bi Beograd "posebno trebalo da se zabrine zbog reakcija koje će uslediti iz Švedske i Holandije", mogli bi da podstaknu srpske zvaničnike da zatraže njegovu smenu.

Vladan Glišić iz pokreta Dveri smatra da Kacinove pretnje već postaju besmislene i dodaje da je stav tog pokreta da on "nema šta da traži u Srbiji".

- Svaka država koja drži do glasa i dostojanstva svojih građana proglasila bi Kacina za personu non grata. Njegove izjave nemaju težinu, ali potez EU da nam šalje "šrafovog šrafa šraf" govori dosta o tome kakav odnos prema nama imaju. To bi trebalo da bude i lakmus papir za nas, pa da Srbija preispita svoje odluke i stavove o EU - istakao je Glišić.

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, je, međutim, našao način da Kacinovu izjavu protumači "na pozitivan način".

- Ova izjava me posebno raduje jer to znači da će Srbija dobiti kandidaturu jer je to i tražila od EU. Veoma sam zadovoljan što gospodin Kacin primenjuje iste aršine na Srbiju kao i na zemlje članice Unije - ironičan je bio Vulin.

Vulin sarkastičnim tonom dodaje da ne treba pokretati postupak za smenu Jelka Kacina jer je on, kako kaže, ovom izjavom svrstao Srbiju u ravnopravan položaj sa zemljama članicama EU i time pokazao koliko je ozbiljan.

Šef poslaničke grupe DSS-a Slobodan Samardžić smatra da ne bi trebalo previše pažnje da poklanjamo Kacinovim stavovima i izjavama.

- Nije relevantno ništa što on kaže i pogrešno je što naše institucije reaguju na sve što on izjavi. Kada je reč o inicijativi za njegovu smenu, smatram da ni time ne bi trebalo da se bavimo jer je mesto na kome je on takođe irelevantno - ocenio je Samardžić.

Poslanik SNS-a Dragan Šormaz se ne obazire previše na Kacinove reči jer, kako kaže, svako ima pravo na svoj stav, te da bi mogli i da debatuju na tu temu.

- Kacin prati trendove među poslanicima, on je član EP, ali nije predstavnik izvršne vlasti. U tom smislu ne vidim neku posebnu težinu njegove izjave jer ne vidim da će ne održavanje parade dovesti do nekih novih uslova EU prema Srbiji. Pogotovo kada uzmemo u obzir da među državama članicama postoje zemlje koje su otvoreno protiv održavanja gej parade a neke, poput Litvanije čak imaju i zakonske odrednice koje takve skupove zabranjuju - kazao je Šormaz, i podsetio da parada nije održana ni prošle godine, pa smo dobili status kandidata.

Funkcioner SRS-a Dragan Todorović ocenio je da takve izjave i pretnje samo potvrđuju sramnu ulogu Jelka Kacina.

- Postavlja se pitanje zašto je naša zemlja sebi dozvolila da dođe u ovaj položaj. Trebalo bi da podsetimo da je prvi ratni zločin na prostoru SFRJ počinila upravo Slovenija, 1990. godina, kada su pucali i ubili 42 nenaoružana vojnika, i ne čudi da nam pretnje stižu odande. Verovatno će otkazivanje parade poslužiti kao neka vrsta argumenta za neki negativan status Srbije. Ipak, ukoliko to znači da smo dalje makar za korak od EU, biću srećan - zaključio je Todorović.

(A. P. / D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Namćor

    5. oktobar 2012 | 22:54

    A nama je uvek najvažnije da ih sve lepo ugostimo. Dođu, najedu se ćevapa, ajvara, podvarka, naliju šljivovice i onda podriguju svašta o nama!

  • bendz wind

    6. oktobar 2012 | 00:22

    Kacin je je prava satana za Srbiju. A Vulin prosipa prasinu u oci, nastavak DS politike o laganom odumiranju Srbije i srpskog

  • nebojsha78

    6. oktobar 2012 | 11:14

    dugo smo čekali da se vlast u Srbiji promeni,i dočekali... sad čekam ,ko će prvi iz vlade,sa mudima,da otkači sve te lezileboviće iz eu,da im konačno neko kaže,šta mi zapravo mislimo o njima !! da proba da im otvori oči...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA