Vreme čitanja: oko 3 min.

Završena još jedna runda dijaloga Beograda i Prištine: Očekuje se obraćanje predsednika Vučića

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sastanak je počeo nešto posle 18 časova

Dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou završen je u Briselu nešto posle 21 čas, a očekuje se obraćanje predsednika Vučića.

Na razgovorima su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, kao i predstavnici Evropske unije - visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Obe delegacije su, nedugo nakon početka pregovora, usvojile Deklaraciju o nestalima.

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je večeras u Briselu da su se Priština i Beograd usaglasili o terminu "nestali pod prinudom" koja se tiče Deklaracije o nestalim licima, nakon dve godine opstrukcije sa prištinske strane.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj saopštio je da Evropska unija očekuje da će obe strane postići opipljiv napredak u okončanju nerešenih slučajeva nestalih lica i ispunjavanju svojih obaveza prema porodicama.

U saopštenju se navodi da će Zajednički komitet za praćenje, kojim predsedava EU, koji nadgleda primenu Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije i njegovog Aneksa o primeni, redovno razmatrati postignuti napredak.

Kako se dodaje, Vučić i Kurti su potvrdili važnost rešavanja sudbine preostalih nestalih lica, kako bi se zatvorila patnja njihovih najmilijih i podstaklo trajno pomirenje i mir.

"Obe strane su prepoznale pitanje nestalih osoba kao humanitarno i istakle hitnu potrebu za dodatnim zajedničkim naporima na ublažavanju situacije pogođenih porodica i šire zajednice", dodaje se u saopštenju.

Ističe se da su strane odale priznanje Radnoj grupi za nestala lica, kojom predsedava Međunarodni komitet Crvenog krsta, za važan posao koji je obavila. Navodi se da su se Beograd i Priština takođe obavezali da će se o operativnim detaljima dogovoriti na sledećem sastanku o normalizaciji odnosa na nivou glavnih pregovarača, uz posredstvo EU.

"Od 6.065 slučajeva nestalih u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine, 1.621 je ostao nerešen. Više od dvadeset godina kasnije, njihove porodice nastavljaju da žive u tuzi i ne znaju gde se nalaze njihovi najmiliji. Porodice imaju pravo da znaju sudbinu svojih rođaka kao i društvo u celini", poručuje se u saopštenju visokog predstavnika EU.

U saopštenju se ističe da pitanje nestalih nije samo humanitarna obaveza, već ključni faktor za postizanje pomirenja i poverenja među ljudima.

Dodaje se da što pre treba okončati proces identifikacije mesta sahranjivanja.

"Sećanja blede, a pojedince, mesta i događaje je teže istražiti", zaključuje se u saopštenju Žozepa Borelja.

Dijalog Beograda i Prištine, Aleksandar Vučić, Aljbin Kurti, Miroslav Lajčak, Žozep Borelj Foto: Tanjug/AP

Tema razgovora biće u nacrt statuta Zajednice srpskih opština.

Predsednik Vučić se oglasio pred početak razgovora u Briselu.

- Već nekoliko dana, a posebno juče i danas, Aljbin Kurti vodi kampanju protiv Srbije, brutalnu i prljavu, on i njegovi pomagači. Uključili su sve, Šaipa Kamberija, Azima Vlasija... od svih analitičara i političara. Prete Srbiji, podsećaju na neke stare dane, govore o borbi za slobodu zaboravljajući da su se baš Srbi borili za slobodu, ne samo protiv terorista već i protiv NATO agresora. Kao što on reče prolivena krv se ne vraća, prolivena krv za slobodu ne može da se vrati i ne sme da se zaboravi. Imaću to u vidu večeras. Živela Srbija, nema predaje - rekao je predsednik na snimku iz aviona na putu do Brisela.

(Telegraf.rs)

Video: Delegacije Beograda i Prištine stigle na novu rundu dijaloga na najvišem nivou

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niki

    2. maj 2023 | 19:52

    Znači mi usvajamo i prihvatamo sve a čekamo neku zajednicu srpskih opština još pre 10 godina i nikome ništa hahaha

  • Miki

    2. maj 2023 | 18:47

    Podrška predsedniku za neumorni borbu

  • Леона

    2. maj 2023 | 18:43

    Никада Вучић неће оставити Србију на цедилу, борићемо се заједно и изборити за свету српску земљу.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA