Vreme čitanja: oko 16 min.

Mirna noć na severu Kosova: Vučić ponovo pozvao na mir, oglasili se Kirbi i komandant KFOR-a

Vreme čitanja: oko 16 min.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je juče da će Alijansa poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo i Metohiju, a da će još jedan bataljon biti stavljen u stanje visoke pripravnosti

  • 94

Noć između utorka i srede na severu Kosova i Metohije prošla je mirno, ali su se od jutros Srbi okupili u velikom broju ispred opština na severu Kosova. Najviše ih je u Zvečanu i Leposaviću. Oni traže povlačenje policije ztv. Kosova, da albanski gradonačelnici napuste zgrade opština i da se puste uhapšeni Srbi u ponedeljak. 

Od četvorice uhapšenih Srba, dvojica su i dalje u policiji i prebačeni su u južni deo Mitrovice.

Tokom jučerašnjeg dana vojnici su bili oko zgrada opština, a iako je bilo obećano od strane KFOR-a, da će policija tzv. Kosova povući u utorak do 15 časova, to se nije dogodilo.

Tokom dana bilo je pojačano prisustvo pripadnika KFOR-a i na prilaznim putevima sva četiri sedišta opština sa srpskom većinom na severu pokrajine.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je juče da će Alijansa poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo i Metohiju, a da će još jedan bataljon biti stavljen u stanje visoke pripravnosti.

Iz časa u čas:

00:00 Grenel: Kurti je napravio haos

Bivši izaslanik američkog predsednika za Zapadni Balkan Ričard Grenel istakao je večeras da se slaže sa američkim ambasadorom na Kosovu Džefrijem Hovenijerom da je Aljbin Kurti napravio haos.

"Slažem se sa ambasadorom SAD na Kosovu - on je jasan: Aljbin Kurti je napravio ovaj haos", napisao je Grenel na Tviteru.

23:58 Kirbi: Gradonačelnici da rade na alternativnim lokacijama, ukloniti policijske snage

22:51 Komandant Kfora: Da nismo intervenisali na severu, sada bismo oplakivali mrtve

"Da Kfor nije intervenisao na severu Kosova, sada bismo oplakivali mrtve", izjavio je komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuća za italijanski dnevnik La Republika.

"Tridesetek vojnika Kfora, od kojih 19 Mađara i 11 Italijana, u ponedeljak je povređeno u kukavičkom napadu urbane gerile. Ja sam uz njih i njihove porodice. Devetorica Italijana su u bolnici u bazi Kamp Viljađo u Italiji, jedan je primljen u zdravstvenu ustanovu u Prištini, a jedan u Skoplju. Niko od njih nije životno ugrožen, brzo će se oporaviti", kazao je Ristuća.

Kako je rekao, zgrada opštine Zvečan pretvorena je u "operacionu salu sa izuzetno nestabilnom situacijom".

Naveo je da je u ponedeljak odredio veliki kontingent vojnika u četiri opštine sa srpskom većinom za inauguraciju nedavno izabranih albanskih gradonačelnika.

Sav rizik, istakao je, vezan je za činjenicu da je premijer Aljbin Kurti odlučio da nastavi sa inauguracijom, uprkos protestima Srba i sumnjama međunarodne zajednice.

22:40 Manč se na Kosovu sastao sa komandantom Kfora

Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju admiral Stjuart Manč posetio je danas Kosovo gde je sa komandantom Kfora razgovarao o budućim planovima i operacijama za nepristrasno održavanje mirnog i bezbednog okruženja, u skladu sa mandatom međunarodne vojne misije prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

U saopštenju objavljenom na Tviteru, navodi se da je razgovarano o dodatnih 700 vojnika iz rezervnog bataljona koje je NATO uputio na Kosovo radi normalizacije situacije i uspostavljanja bezbednosti, kao i o mogućem raspoređivanju još jednog rezervnog bataljona, koji je stavljen u pripravnost za slučaj potrebe.

22.38 Link osudio nasilje na severu KiM

Specijalni predstavnik parlamentarne skupštine OEBS-a za istočnu Evropu Mihael Link danas je najoštrije osudio nasilje ''primenjeno nad građanima, medijima, organima za sprovođenje zakona i pripadnicima KFOR-a''.

U saopštenju OEBS-a se dodaje da predstavnik Link pomno prati situaciju.

''Pre dva meseca sam pozdravio napredak koji je postignut na sastanku na visokom nivou u Ohridu u razgovorima Beograda i Prištine o dobrosusedskim odnosima, ali nažalost, ovih dana smo mogli da vidimo nemile scene na ulicama severa Kosova. Osnovno pravo na protest treba da se sprovodi mirno i bez upotrebe nasilja protiv organa za sprovođenje zakona, koji zauzvrat ne bi trebalo da koriste prekomernu silu. Mediji moraju biti u mogućnosti da nesmetano izveštavaju'', rekao je Link. On je pozvao sve aktere da rade na deeskalaciji, dodajući ''da je bilo dovoljno nasilja''.

''Dogovoreni nemačko-francuski plan i aneks dogovoren u Ohridu trebalo bi da dobiju svoju konačnu finu melodiju na pregovaračkom stolu uz pomoć EU'', rekao je on.

21:19 Srbi i dalje ispred zgrade opštine u Zvečanu

Stotinak građana i dalje se nalazi ispred zgrade opštine u Zvečanu, gde nastavljaju da mirno izražavaju neslaganje sa svim što se poslednjih dana dešava na severu Kosova.

Oni su okupljeni tik uz barikade koje su Kfor i Kosovska policija postavili oko zgrade opštine, rešeni da istraju dok se ne ispune njihovi zahtevi.

U međuvremenu su zbog kiše koja je počela da pada u Zvečanu podignute tende ispod kojih građani sede i, kako kažu, ne žele da se raziđu dok se ne povuku kosovski specijalci iz zgrade opštine, zaposlenima omogući da dođu do svojih radnih mesta i ne oslobode privedeni Srbi.

20:50 Vučić za CNN: Pozivam na mir

Predsednik Vučić je, gostujući na CNN, pozvao Srbe na mir i da učine sve da se situacija koju je destabilizovala Priština smiri.

20:34 Srbi u Leposaviću dežuraće i tokom noći

U Leposaviću je večeras mirno, nakon još jednog protesta građana zbog prisustva specijalaca Kosovske policije, ali i novog gradonačelnika, koji, kako se pretpostavlja, od ponedeljka ujutru nije napustio zgradu opštine. Srbi u Leposaviću dežuraju danonoćno u manjim grupama.

19:32 Srpska lista: Odluka suda o pritvoru Srbima dodatni motiv za nastavak mirnih protesta

Srpska lista je najoštrije osudila odluku kosovskog suda da se dvojici Srba odredi pritvor bez ikakvih dokaza o krivici, samo zato što se, kako ističu u saopštenju, ne slažu sa planom Aljbina Кurtija da okupacijom i progonom etnički očisti sever Кosova od srpskog naroda.

Iz Srpske liste poručuju da je to dodatni motiv da se nastavi sa mirnim protestima i zahtevom da se oni puste na slobodu.

19:27 U Podgorici skup podrške srpskom narodu na Kosovu

Na platou ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici počeo je skup podrške srpskom narodu na severu Kosova. Grupa mlađih učesnika skupa uzvikuje “Kosovo je srce Srbije”. Okupljeni nose zastave Srbije i trobojke.

18:39 Petković: Priština rešena da u eskalaciji ide do kraja

Izricanje jednomesečnog pritvora Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću, koje je Kfor nasumično i neosnovano zadržao a potom i predao zločinačkoj policiji Aljbina Kurtija, nastavak je ogoljenog nasilja prištinskog režima nad Srbima na Kosovu i Metohiji, saopštio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Petar Petković.

17:14 Makron: Priština odgovorna za nemire

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas u Bratislavi da Priština snosi odgovornost za nemire na severu KiM i izrazio nadu da će se kasnije ove nedelje sastati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i liderima Beograda i Prištine.

Makron je rekao da vlasti u Prištini snose odgovornost za nemire koji su, kako je primetio, naglo porasli otkako su albanski gradonačelnici preuzeli dužnost u opštinama na severu KiM, u kojima većinu čine Srbe.

16:46 Sud u Prištini dvojici Srba uhapšenih u Zvečanu odredio pritvor od 30 dana

Osnovni sud u Prištini odredio je pritvor od 30 dana dvojici Srba Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću koji su uhapšeni u ponedeljak u Zvečanu, saznaje Kosovo onlajn.

Petrović i Obrenović, koje je KFOR pre dva dana predao kosovskoj policiji, prebačeni su jutros iz policijskog pritvora u Kosovskoj Mitrovici u sudski pritvor u Prištini, rekao je ranije danas bivši gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović

16:03 Grenel Lajčaku: Teška situacija na Kosovu se razvila zahvaljujući vašim političkim rešenjima

Bivši specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel reagovao je na izjavu emisara EU Miroslava Lajčaka da je za situaciju na Kosovu potrebno hitno političko rešenje, ističući da je do eskalacije dovela upravo politika koja je u vezi sa ovim pitanjem vođena u poslednje tri godine.

On je u objavi na Tviteru ocenio da dosadašnja rešenja za Kosovo očigledno nisu bila svrsishodna.

"Trenutna teška situacija se razvila zbog vaših 'političkih rešenja' u poslednje tri godine", napisao je Grenel, reagujući na Lajčakovu objavu u kojoj poziva na prekid nasilja i traženje političkog rešenja za krizu na severu Kosova.

16:04 Rakić predočio 3 zahteva zameniku generalnog sekretara EU za mir

Predsednik Srpske liste Goran Rakić Rakić je na Instagramu napisao da su tražili oslobađanje dvojice uhapšenih Srba, zatim povlačenje specijalnih policijskih snaga iz opštinskih zgrada sa severa i kao treći zahtev da nelegitimno izabrani gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na severu.

15:50 Vučić čestitao Erdoganu pobedu na izborima 

Predsednik Vučić je ovom prilikom istakao da je Turska izuzetno važan partner Srbiji, ne samo na bilateralnoj osnovi, već i na međunarodnoj političkoj sceni, piše u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

15:17 Mirni protesti u Zvečanu, KFOR ispred opštine i stambene zgrade 

Mirni protesti okupljenih građana i dalje su u toku u Zvečanu, gde su pripadnici Kfora raspoređeni na udaljenosti od oko 30 metara od opštine, kao i ispred jedne stambene zgrade u blizini i na njenim terasama.

Kako su za Tanjug rekli stanari te zgrade, muškarcima se ne dopušta da u nju uđu, iako tu žive, a žene pretresaju. Pripadnici Kfora koji su u blizini opštine nalaze se iza postavljene bodljikave žice i metalne ograde, a građani su na postavljene prepreke okačili srpske zastave.

Iako su protesti mirni, pored grupe građana dva puta prošla su dva vozila specijalnih jedinica tzv. kosovske policije, što su okupljeni shvatili kao provociranje i izviždali ih.

15:09 Jevtić i srpski odbornici napustili sednicu Skupštine Štrpca

Gradonačelnik opštine Štrpce Dalibor Jevtić, opštinsko rukovodstvo i odbornici srpske nacionalnosti napustili su danas petu redovnu sednicu Skupštine opštine u znak podrške Srbima na severu, pokazujući na taj način, kako je istakao Jevtić, i otpor politici Prištine.

Jevtić je u svom obraćanju na početku sednice rekao da oseća obavezu da kao predsednik opštine izrazi jasan stav povodom dešavanja sa severu Kosova i naglasio da sve ono što se dešava poslednjih nekoliko dana pogađa i utiče na sve Srbe na Kosovu.

14:57 Borelj posle sastanka sa Kurtijem: Trenutna situacija opasna i neodrživa

- Trenutna situacija je opasna i neodrživa. Potrebna nam je hitna deeskalacija i rešenje kroz dijalog, kao i da se vratimo radu na implementaciji postignutog sporazuma - napisao je na Tviteru visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

14:10 Hil: Priština će snositi posledice jer nije poslušala savete SAD

Video: Hil: Priština će snositi posledice jer nije poslušala savete SAD

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izjavio je danas da će Priština snositi posledice jer nije poslušala savete Sjedinjenih Američkih Država, da će se to odraziti na odnose sa Vašingtonom, ali da ni on nije upoznat sa svim detaljim

13:46 Kosovska policija: U saradnji sa Kforom brinemo o bezbednost tri opštine 

Kosovska policija saopštila je da i danas, u saradnji sa Kforom i nadležnim institucijama, "brine o bezbednosti" tri opštine na severu KiM - Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, gde su nastavljeni protesti građana.

Priznajući pravo na javna okupljanja putem mirnih protesta, policija se, kako se navodi u saopštenju, i danas stara po službenoj dužnosti "o održavanju javnog reda i mira", preneo je Reporteri.

13:33  ABK traži da se izglasa nepoverenje Kurtijevoj vladi

Predsednik Poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri rekao je da je važno da se pokrene inicijativa za izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

„Ne možemo da se ponašamo kao da se ništa ne dešava, situacija je vanredna i ne možemo da se ponašamo normalno. Za ABK je važno da se pokrene inicijativa za izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova”, rekao je Tahiri.

On je dodao da su američke sankcije suštinski pogodile Kosovo.

„Sankcije su suštinski pogodile državu. Za ABK su institucije svetinja. Ne možemo podržati premijera kojeg Amerika sankcioniše. Odgovor na to je predlog za izglasavanje nepoverenja Vladi. Da bi se integrisao sever, mora se prvo integrisati politika Kosova“, naveo je Tahiri.

13:25 Tri članice EU razmatraju da zatraže suspenziju vizne liberalizacije za tzv. Kosovo

13:20 Kurti o sankcijama SAD: Zabrinut sam, ali ne i uplašen

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je zabrinut, ali ne i uplašen, povodom sankcija SAD Kosovu nakon nedavnih dešavanja na severu, piše Reporteri.

Kurti je u Bratislavi rekao da je poruka SAD jaka i da pokušavaju da nađu izlaz.

"Pitali ste da li sam uplašen ili zabrinut? Zabrinut sam ali nisam uplašen. Jer ipak je moj posao da se ne plašim već da brinem. SAD su poslale snažnu poruku, trudimo se da nađemo izlaz. Prvo moramo da izađemo iz krize na severu, što znači vladavina prava. Drugi kolosek je brza, bezuslovna primena sporazuma koji smo dogovorili”, rekao je Kurti.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer rekao je da je otkazivanje učešća Kosova u vežbi "Defender Evropa 2023", prva posledica za Vladu Kosova, koja je odbacila pozive Vašingtona da deeskalira situaciju na severu.

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je 26. maja da će akcije Vlade Kosova u severnim opštinama imati posledice po bilateralne odnose.

13:08 Petković odgovorio Kurtiju 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je na izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji je rekao da "dokle god se besna rulja nalazi na ulicama, koja preti da će napasti, specijalci moraju da budu u opštinskim zgradama", poručujući mu da bi bilo bolje da opozove svoje "lažne gradonačenike i besne specijalce", jer su oni izvor problema.

13:05 Kurti: Specijalna policija neće napustiti zgrade opština na severu KiM

Aljbin Kurti doputovao je danas u Bratislavu, iako je dan ranije rekao da je otkazao učešće na forumu u Slovačkoj, i poručio je da se uprkos zahtevima iz Vašingtona pripadnici specijalne policije neće povući iz opštinskih zgrada na severu Kosova.

Kurti je naglasio da "dokle god se besna rulja nalazi na ulicama, koja preti da će napasti, specijalci moraju da budu u opštinskim zgradama".

12:44 Skandal: Olimpijski komitet tzv. Kosova traži sankcije za Đokovića od strane MOK-a zbog poruke mira na RG

Olimpijski komitet tzv. Kosova zatražio je od Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da otvori disciplinski postupak protiv Novaka Đokovića, optuživši ga za dizanje političke tenzije svojom porukom "Kosovo je srce Srbije" na kameri posle meča prvog kola Rolan Garosa.

Novak zbog te poruke svakako neće biti sankcionisan od strane Rolan Garosa, koji je istakao da se to ne kosi sa pravilima turnira, ali se ranije danas "prekorno" oglasila ministarka sporta Francuske i rekla da se nada da se takve poruke "neće ponoviti".

12:00 Dr Elek: Stanje Dragiše Galjaka kritično, nalazi se u Jedinci intenzivne nege

"Tokom protekle noći je Dragiša Galjak primio dve jedinice krvi i njegovo stanje je i dalje kritično", rekao je dr Zlatan Elek, direktor Kliničko-bolničkog centra (KBC) u Kosovskoj Mitrovici za Tanjug.

On je podsetio da je Galjak primljen sa dve prostrelne rane u predelu karlice i levog kažiprsta i da su povrede nastale upotrebom bojeve municije od strane pripadnika kosovske policije.

11:42 Ministar Vučević stigao u garnizon Raška

Ministar Vučević održaće sastanak sa visokim starešinama Vojske Srbije na kome će biti razmatrana aktuelna bezbednosna situacija.

Miloš Vučević, Garnizon Raška Foto: Ministarstvo odbrane

11:20 Snimak iz vazduha srpske trobojke u Zvečanu

Video: Moćan snimak srpske trobojke iz vazduha: Najdivniji prizor iz Zvečana

10:56 U Orahovcu osvanuli novi grafiti UČK 

Novi grafiti UČK osvanuli su jutros u Orahovcu na jednom automobilu, garaži, kao i na nekoliko kuća u ulicama oko crkve u tom mestu.

10:42 Kurti otputovao na forum u Bratislavi, Osmani na samitu EPZ u Kišinjevu 

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbini Kurti otputovao je danas u Bratislavu da bi učestvovao na Forumu "GLOBSEC2023".

Tokom jučerašnjeg dana, portparol vlade u Prištini, Perparim Krieziu, izjavio je za Reporteri da je Kurti odložio posetu, zbog razvoja događaja na severu.

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani otputovala je danas u Moldaviju. Osmani je otputovala u Kišinjev gde će predstavljati takozvano Kosovo na drugom samitu Evropske političke zajednice (EPZ), saopšteno je iz njene kancelarije.

10:39 "Izađi mala" se ori u Zvečanu

Video: Izađi mala se ori u Zvečanu: Pesma postala nezvanična himna protesta na KiM

Ova pesma postala himna protesta na KiM, upućena je lažnim gradonačelnicima i kosovskim specijalcima koji su zauzeli srpske opštinske objekte na severu.

10:25 Lekari i zaposleni u KBC Kosovska Mitrovica na protestu u Zvečanu

Protest Zvečan i pesma Printskrin: TelegrafTV

Oni su došli da podrže mirni protest u Zvečanu.

10:10 Zećiri i danas radi u kancelariji u Čabri

Gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zećiri potvrdio je da i danas obavlja svoje dužnosti iz kancelarije za zajednice u selu Čabra, piše Koha a prenosi Kosovo-online.com. On je i juče radio u ovoj kancelariji. Zećiri je za Kohu rekao da je situacija u Zubinom Potoku trenutno mirna.

10:06 Palma: ROSU i KFOR su sa dugim cevima upali u srpske kuće i dvorišta, treba li da im skuvaju kafu?

- Država Srbija i Srbi na Kosovu i Metohiji traže samo pravdu, a to znači da se poštuje Rezolucija 1244, Kumanovski sporazum i Briselski sporazum i da postoji bezbednost na Kosovu i Metohiji" izjavio je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma za TV Pink.

09:10 Srbi u Zvečanu razvili zastavu Srbije dugu 250 metara: Prelepa slika sa severa Kosova

09:05 KFOR ojačava prostor oko opština na severu Kosova bodljikavom žicom 

Video: Kfor pod punom ratnom opremom ojačava prostor oko Opštine bodljikavom žicom: Narod nemo gleda

08:35 Vučević: Bezbednosna situacija na severu KiM visoko rizična, definisali smo crvene linije

Ministar odbrane Miloš Vučević kaže za RTS da je bezbednosna situacija na severu Kosova i Metohije visoko rizična zbog jednostranih, nezakonitih, neligitimnih odluka administracije u Prištini. Poručuje i da su definisane crvene linije.

Govoreći o tome koliki bezbednosni rizik u ovom trenutku na severu Kosova i Metohije, ministar odbrane kaže da je "veliki, verovatno najveći mogući".

08:10 Veliki broj Srba i danas ispred zgrade opštine Leposavić, Kfor ojačao obruč bodljikavom žicom

Video: Od ranog jutra krenulo okupljanje građana i u Zvečanu: Protestvovaće sve dok se ne ispune zahtevi

Veliki broj građana i jutros se okupio ispred opštine Leposavić u znak podrške uhapšenim Srbima tokom sukoba u Zvečanu. Jutros oko 5 sati obruč oko vojnika američkog Kfora dodatno je ojačan bodljikavom žicom. Iza vojnika Kfora se i dalje nalaze okloplopna vozila specijalnih jedinica Kosovske policije.

Novi gradonačelnik Ljuljzim Hetemi nije viđen kako napušta zgradu opštine, pa se pretpostavlja da je i ovu noć, kao i prethodnu ,proveo u tom objektu.

07:37 Više stotina Srba okupilo se jutros u Zvečanu, traže ispunjenje zahteva

Više stotina građana i jutros se okupilo ispred zgrade opštine Zvečan pred kojom se i dalje nalaze vojnici Kfora i pripadnici Specijalne kosovske policije. Očekuje se da će današnji protest biti najmasovniji do sada.

Pripadnici Kfora postavili su bodljikavu žicu u blizini zgrade opštine.

Zvečan Foto: Privatna arhiva

Protesti Srba u tri opštine na severu počeli su u ponedeljak, a građani traže ispunjenje dva zahteva, da se specijalne jedinice policije povuku sa severa i da se građanima koji su zaposleni omogući pristup objektu.

Zvečan Foto: Privatna arhiva

Meštani Zvečani juče su dodali još jedan zahtev, a to je da se uhapšeni Srbi puste na slobodu.

Bivši predsednik Skupštine opštine Zvečan Srđan Milosavljević juče je najavio da će se protesti nastaviti i da će biti još masovniji, ako ne budu ispunjeni zahtevi Srba.

07:21 Zećiri: Poslušao sam preporuke SAD, u utorak sam obavljao dužnost u selu Čabra

Predsednik opštine Zubin Potok Izmir Zećiri, izjavio je da je u utorak obavljao dužnost u opštinskoj kancelariji u selu Čabra.

Zećiri je za RTV Dukađini rekao da je poslušao preporuke ambasadora SAD u Prištini Džefrija Hovenijera, dodajući da želi da bude u skladu sa vladom u Prištini.

Zećiri tvrdi da građani, koji protestuju u opštinama na severu zbog ulaska novih albanskih gradonačelnika u opštinske zgrade, nisu u pravu i da svi objekti pripadaju građanima i tzv. državi Kosovo.

Srbi u tri opštine na severu KiM protestuju, zahtevajući da se povuku tzv. specijalne jedinice kosovske policije sa severa KiM i da albanski gradonačelnici izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali ne ulaze u zgrade opština.

Srbi su lokalne izbore održane 23. marta u četiri opštine na severu KiM bojkotovali, nakon štoi su u septembru prošle godine napustili prištinske institucije zbog nepoštovanja Briselskih sporazuma od strane Prištine, stalnih upada tzv. specijalne policije na sever KiM i protivpravnih hapšenja Srba.

07:07 Od jutros situacija na KiM mirna

Situacija na severu Kosova je od jutros mirna i koliko je poznato, tokom noći nije bilo većih incidenata.

Očekuje se da će se građani i danas okupiti u većem broju.

07:00 Blinken: Odluka Prištine da silom obezbedi pristup opštinama eskalirala tenzije

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da je odluka vlade u Prištini, da prisilno pristupi opštinskim zgradama na severu pokrajine, snažno i nepotrebno eskalirala tenzije. Blinken je pozvao sve strane da preduzmu hitne mere za deeskalaciju tenzija.

"Premijer Kurti i njegova vlada treba da obezbede da izabrani gradonačelnici obavljaju svoje prelazne dužnosti sa alternativnih lokacija izvan opštinskih zgrada i da povuku policijske snage iz okoline", naveo je Blinken u saopštenju Stejt departmenta.

(Telegraf.rs)

Video: Kfor u Leposaviću ispred Opštine razvio bodljikave žice

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lucija

    31. maj 2023 | 08:28

    Srbi zele mir na KiM,žele da očuvaju svoja ognjišta, ali ne mogu više zatvarati oči pred svim ovim teškim i nametnutim okolnostima.

  • Rade

    31. maj 2023 | 08:06

    Desillo se upravo ono na sta je Vucic upozoravao mesecima unazad. Sad je potrebna podrska za mir i deeskalaciju sukoba u nasoj juznoj pokrajini

  • SLOBODAN

    31. maj 2023 | 12:23

    BODLJIKAVA ŽICA RAZVUČENA NA SVETOJ SRPSKOJ TERITORIJI... SVE TE VOJNE SNAGE ZAMENITI SA NAŠIM VOJNICIMA I TO REĆI GLASNO U OUN. u...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA