≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stanišić i Simatović osuđeni u Hagu pravosnažno na po 15 godina zatvora

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izricanje presude počelo je u 11:30 sati

  • 13
Jovica Stanišić, Franko Simatović Frenki Foto: Tanjug/AP

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) danas je  izrekao konačnu presudu na obnovljenom suđenju bivšim šefovima Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, prenosi Avaz.

Stanišić je pratio u sudnici presudu, dok je Simatović pratio preko video konferencijske veze iz pritvorske jedinice.

Kako je rekla predsednica žalbenog veća Garsijela Gati Santana, koja je i predsedavajući sudija, žalbeno veće je odbacilo sve žalbe i Simatovića i Stanišića.

Prvostepenom presudom u junu 2021. godine Stanišić i Simatović su osuđeni na kazne zatvora od po 12 godina.

Ovaj slučaj je pokrenut pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), a Žalbeno veće MKSJ-a naložilo je potpuno novo suđenje. Predmet je nastavljen u nadležnosti Mehanizma koji je izrekao prvostepene presude 6. avgusta 2021. godine.

Žalbe na presudu su uložili i tužilaštvo Mehanizma i odbrana, podseća Tanjug.

Simatović i Stanišić su proglašeni krivim po svih pet tačaka optužnice kao pomagači, ali ne i kao učesnici Udruženog zločinackog poduhvata (UZP). Sud je u junu 2021. godine izrekao drugu prvostepenu presudu, koja im je izrečena nakon ponovljenog suđenja, jer je prva, kojom su bili oslobođeni od svih optužbi, ukinuta po žalbi tužioca 2015. godine.

Osuđeni su jer su, prema stavu prvostepenog sudskog veća, znali da su učesnici u UZP-u delili nameru da se sa velikih područja u Hrvatskoj i Bosne i Hercegovine izvršenjem krivičnih dela iz optužnice prisilno i trajno ukloni većina nesrpskog stanovništva.

U četiri tačke Stanišić i Simatović se optužnicom terete za zločine protiv čovečnosti: progoni, ubistva, deportacija i nehumana dela, a po jednoj tački za kršenja zakona ili običaja ratovanja - ubistva.

Ponovljeno suđenje pred Mehanizmom završeno je 30. juna 2021, nakon čega je doneta pismena prvostepena presuda 6. avgusta iste godine, a rasprava po žalbama 24. i 25. januara 2023. označila je kraj predžalbene faze ovog predmeta, koji je počeo u septembru 2021.

Ovaj slučaj predstavlja poslednji predmet MKSJ-a za ključne zločine. Stanisić je bio načelnik Službe državne bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, a Simatović njegov zamenik.

Obojica su uhapšeni 13. marta 2003. godine u Srbiji.(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viki

    31. maj 2023 | 12:28

    Kad ce Klintonu i ostalim predsednicima biti sudjeno?

  • 😡😡😡😡

    31. maj 2023 | 12:30

    Da bog da vam se seme zatrlo!!! Mamicu vam hasku!!! Pravda za Srpske heroje!!! 🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸

  • 15

    31. maj 2023 | 13:03

    Majku vam fasisticku! Dzaba se trudite, nikad necete slomiti srpski duh. Sve ce vam se vratiti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA