• 61
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 10 min.

Vučić i Brnabić se obratili naciji: Izvesni prevremeni izbori, najavljeno povećanje plata i penzija

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 10 min.

Predsednik prilikom obraćanja rekao da je jasno da će biti izbora, da je samo pitanje kada * Najavio novo povećanje plata i penzija * Smanjuje se cena hleba Sava * Po 10.000 dinara za svako tek rođeno dete do 16 godina starosti * U četvrtak odluka da li će biti produžen rok za predaju oružja, do danas predat 62.801 komad oružja

 • 61

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić obratili su se večeras javnosti iz Palate Srbija.

Bilo je reči o mogućim prevremenim izborima, merama koje je Srbija preduzela nakon tragedija u OŠ "Vladislav Ribnikar", Duboni i Malom Orašju, ali i o novom povećanju penzija i plata, i dodatnih mera koje Srbija uvodi za građane.

Na početku obraćanja premijerka je rekla da je predsednica vlade od 2017. godine i da joj je ovo treći mandat.

"U politiku sam ušla 2016. na poziv Aleksandra Vučića, kao ministar. Borila sam se, radila sam, dala sve od sebe. Ponosna sam na ono što smo uradili i što sam jedan od najbližih saradnika Aleksandra Vučića", rekla je Brnabić.

Ona je rekla da ne misli da je savršeno sve što su uradili.

"Neke odluke smo morali da donosimo brzo, ali mislim da su rezultati neupitni", rekla je premijerka i dodala da neće govoriti o novim prugama, putevima i svemu što su uradili.

"Ja mislim da je jedan od mojih najvećih legata elektronska uprava", rekla je Brnabić i dodala da je kada je počela imali matične knjige u papirnom obliku.

"Nije bilo sve savršeno ali smo dali sve od sebe borili se i mislim da imamo rezultate koje svako od nas, i svako od naših građana ko je objektivan, može da se ponosi", rekla je Brnabić.

Ona je potom podsetila na tragedije koje su se dogodili u Srbiji početkom maja.

"Ljudski su nas pomerili, promenili... Ova zemlja i svako od nas pojedinačno nakon tih i takvih tragedija neće biti isti kao pre tog 3. maja. Večeras još jednom izražavam najdublje saučešće porodicama ubijenih ljudi, dece, u Beogradu, Malom Orašju, Duboni", rekla je premijerka.

Istakla je da je vlada sa predsednikom Srbije radila zajedno i da su usvojene mere kako bi deca bila bezbednija i da bismo imali bezbednije društvo.

Premijerka je izjavila da je država posle masovnih ubistava u Srbiji delovala u pet oblasti, a jedna od njih je akcija razoružavanja, dodajući da je do večeras predat 62.801 komad oružja.

"Daću večeras kratak izveštaj koje mere smo preduzeli i šta smo od tada do danas uradili. Prva oblast je razoružavanje Srbije, druga je zapošljavanje 1.200 dodatnih policajaca koji će se brinuti o bezbednosti dece, treće je izmena krivičnog zakona, kao i Radna grupa za mentalno zdravlje i borba protiv vršnjačkog nasilja", navela je Brnabić.

Ona je rekla da je pripremljena izmena zakona o oružju, kojim je predviđen moratorijum o držanju oružja.

"MUP je već 5. maja krenulo u reviziju svih izdatih dozvola za držanje oružja. I do danas je izvršeno više od 32.000 revizija, ovaj posao moramo da završimo do 4. avgusta", rekla je Brnabić i dodala da je počela kontrola kako lica koja imaju oružje isto čuvaju i drže.

Ona je rekla da je pokrenuto 116 prekršajnih zahteva protiv vlasnika oružja kako drže oružje.

Rekla je da se počelo sa kontrolom streljana, te da je ustanovljeno da dve ne vode propisane evidencije, a da dve ne poštuju propise za čuvanje oružja.

Brnabić je podsetila da se sutra završava dobrovoljna predaja oružja.

“Do 19 časova danas predat je 62.801 komad oružja, 2.880.019 komada municije i 22.119 komada minsko-ekspozlivnih sredstava”, rekla je ona i ocenila da je to bila izuzetno uspešna akcija.

"Bilo je predloga da se to produži. Sutra ćemo doneti odluku", rekla je Brnabić.

Govoreći o izmenama krivičnog zakona, Brnabić je rekla da su pripremljene i one će uskoro biti predate u Skupštinu.

"Sve ovo mi je važno da pomenem, da bi ljudi razumeli koliko smo ozbiljno pristupili ovome", rekla je Brnabić i dodala da je organizovana pomoć školama, svakoga dana u školi Vladislav Ribnikar u Beogradu.

Ana Brnabić i Aleksandra Vučić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ona je rekla da će pružanje psihološke pomoći biti nastavljena i od ponedeljka.

"U toku je planiranje rada preko leta i formira se tim stručnjaka. Ono što je posebno važno jeste da je ideja da mi sada, ta radna grupa, odnosno Institut za mentalno zdravlje, podrži razvoj programa, da se vrši promocija protiv nasilja", rekla je premijerka.

Brnabić je podsetila da su prošle nedelje u Srbiji bili eksperti iz Norveške.

"Oni su nam rekli da je najgora stvar nakon ovakvih tragedija je politizacija tih tragedija, što se nažalost dogodilo kod nas", rekla je premijerka.

Ona je rekla da su pojedinci "jedva čekali da iskoriste ovakvu tragediju".

"I organizovali su proteste. U tim trenucima kada je trebalo da sedimo zajedno i vidimo kako ćemo kao društvo dalje, na tim protestima smo čuli samo političke zahteve. Smene ministara, smena REM-a, oduzimanje nacionalnih frekvencija i ukidanje rijalitija", rekla je premijerka.

Ona je rekla da je jedna televizija ukinula svoj rijaliti, ističući Pink, i dodajući da druge televizije to nisu uradile.

"Ministar prosvete je sam podneo ostavku, ministar unutrašnjih poslova i BIA ne vidim kakve veze imaju sa ovom tragedijom", rekla je Brnabić.

Brnabić: Spremna sam da podnesem ostavku

Ona je pomenula da je predsednik pozvao sve na razgovore, ali da se niko od političara iz opozicije nije odazvao.

Ana Brnabić je rekla da je u svakom trenutku spremna da podnese ostavku na mesto predsednika Vlade.

"Najveća mi je čast i sreća što sam imala  priliku da radim za svoju zemlju. Ali, u ovom trenutku, kada se država nalazi u ovakvoj situaciji, jeste razgovor. Ponavljam da sam spremna, da računate na ostavku, to ostavlja prostor za tehničke razgovore. Razgovarala sam sa Vučevićem, kao predsednikom najveće partije, i ponavljam, spremna sam na ostavku, ostavljam na predsedniku da donese tu odluku", rekla je Brnabić.

Vučić: Jasno da će izbora biti, pitanje je kada

Predsednik je rekao da će sačekati neke ljude da dođu na razgovore.

"Nasilja je bilo i previše za ovu zemlju od devedesetih godina na ovamo... Dakle, čekaćemo na razgovore da se pojave neki koji će da pokažu malo odgovornosti", rekao je  predsednik.

Vučić je rekao da se nada da će se ipak pronaći sagovornike.

"Ako ne, idemo na izbore. Ovo što je Ana rekla znači da idemo ubrzo na raspuštanje Skupštine, jer postoje rokovi. Ona podnosi ostavku, ja kao predsednik imam obavezu da u narednih 30 dana ponudim mandat, ako ne postoji većina u Skupštini, ako to nije moguće jer SNS neće želeti novi mandat jer smo mi Aninim radom zadovoljni, postoje nam ustavni rokovi od 45 do 60 dana do održavanja novih izbora", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je sada jasno da će biti prevremenih parlamentarnih izbora, da je samo pitanje meseca kada će biti održani.

Naglasio je da su on i Vlada spremni da, u skladu sa tim, razgovaraju o datumu izbora.

"Uvek smo spremni da se dogovaramo, ali to nije pitanje nečije partijske volje, već pitanje svih političkih činilaca, a svakako ne mesto gde će manjina nadjačati većinu. Ali će većina dati sve od sebe da bude odgovorna i da napravi neku vrstu tehničkih dogovora oko načina i trenutka održavanja različitih izbornih procesa", rekao je Vučić.

Govoreći o protestima rekao je da zahtevi koji su predati se ne tiču građana i dece.

"Ni jedan zahtev se ne tiče prava i položaja dece, nastavnika, bilo koje društvene grupe osim njih političara i jednog tajkuna", rekao je predsednik.

"Da budemo otvoreni stvari su baš takve. Došli smo i do zahteva da bude smenjen Bratislav Gašić, premijerka neće da ga smenjuje na silu jer s pravom smatra da za to ne postoji razlog", rekao je Vučić.

"Kao predsednik Republike čekaću ih na razgovorima, da ne bude da nismo želeli razgovore. Uputiću ih da je to jedini mogući način da do promena dođe, da se dobija podrška naroda, pa da dobiju mandat za formiranje vlade. Prelazne vlade neće biti, jer za prelaznu vladu je potrebna moja odluka, a takvu odluku nikad neću doneti... O tom nema pregovora", rekao je Vučić.

"To bi značilo da Srbijom u tom trenutku upravlja jedan tajkun i nekoliko centara moći, a ne građani Srbije preko svojih izabranih predstavnika. Dok sam predsednik, zakleo sam se na Ustav Srbije poštovaću samostalnost i nezavisnost Srbije i u tako nečemu protiv vitalnih interesa države nikada neću učestvovati", rekao je Vučić.

Vučić o merama

Predsednik je potom rekao da je država spremila mnogo mera. Kako je naveo najveća briga, ne računajući situaciju na KiM, jeste stopa rasta sa kojom ćemo do polovine sledeće godine da imamo problema iz mnogo razloga.

Vučić je rekao da imamo jednu oblast u kojoj nisu zarade jednake i najavio je povećanje plata i penzija.

"Doneli smo odluku da povećamo zaradu u prosveti", rekao je na početku Vučić.

Predsednik je, govoreći o predškolskom obrazovanju, rekao je da ima 28.813 zaposlenih, osnovno obrazovanje 75.162, srednje 35.957, učenički standard 1.514 zaposlenih, studentskih domovi 2.416.

"Ovi ljudi, za njih će važiti posebna pravila, za ovih 143.862 ljudi, od 1. septembra idemo na povećanje plata 5,5 odsto, a od 1. decembra najkasnije 1. januara još 10 odsto", rekao je predsednik.

Vučić je rekao da su plate ranije povećane za 12.5 odsto, da će 1. septembra biti povećanje 5,5 a potom još 10, što je kumulativno 30,6 odsto.

''Kada se uzme u obzir da je prosečna inflacija oko 11 odsto, vidite koliko je to povećanje. Želimo da osnažimo učitelje i nastavnike i da pokažemo da brinemo o njima'', rekao je Vučić.

Aleksandra Vučić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Najavio je i povećanja za zaposlene u zdravstvu.

Rekao je da medicinskih sestara i tehničara ima 58.128, što je sa prosvetarima više od 202.000 ljudi.

On je rekao da će njima plate biti povećanje od 10 odsto.

Dodao je da veruje da će za lekare, vojsku i policiju, administraciju i ostale u javnom sektoru imati snage za povećanje od oko 11 odsto.

Novo povećanje za penzionere od 1. oktobra

Vučić je rekao da od 1. oktobra ide povećanje od 5,5 odsto za penzionere, a onda od 1. januara sa dodatnih 14,6 odsto.

"Ovo je veliko povećanje", rekao je predsednik i dodao da će sa prosečnih 324 evra ići na 390 evra.

Vučić je najavio i da će pojeftiniti hleb.

"Cenu sa 57 spuštamo na 54 dinara. Hleb Sava će biti jeftiniji već od petka. To nam je važno za zaustavljanje inflacije. Ona pada, ali moramo da ubrzamo taj proces", rekao je Vučić i dodao da će zamoliti MMF da ne bude povećanja cena električne energije.

Vučić je ponovio da će svi u javnom sektoru imati povećanje plata, da je pitanje da li će to biti novembar, decembar ili januar.

Predsednik je rekao da uvodimo još jednu meru koju nikad nismo imali.

"Sada smo doneli odluku da damo po 10.000 dinara za svako dete tek do 16 godina starosti i to dajemo majkama, one će primati novac na račun. Ako imaju dvoje dece dobiće 20.000, isplata ide oko 25. septembra", rekao je predsednik ističući da će prijavljivanje biti od 20. avgusta do 15. septembra, a isplata oko 25. septembra.

On je rekao da će pravo imati i samohrani očevi.

"Ukoliko je samohrani otac taj koji se stara o deci, onda će on dobiti taj novac. Ukoliko su staratelji, oni će dobiti taj novac. Ukupno 1.190.000 dece od nula do 16 godina”, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je za tu meru izdvojeno sto miliona evra.

"To će najviše značiti majkama, pogotovo u septembru kad idu najveća izdavanja zbog škole da mogu da pokriju šta treba".

On je najavio i nove vaučere za turizam.

"Spremni smo za još 100.000 vaučera na 5.000 dinara", rekao je Vučić.

Presednik je dodao da je važno da pozove sve ljude u Srbiji "da radimo, da se borimo".

O Kosovu

Vučić je rekao da je juče i danas imao ozbiljne razgovore o Kosovu.

Najavio je da će sa Srbima sa Kosova razgovarati od petka do nedelje.

"Želim da se zahvalim našem narodu na KiM što se mirno i dostojansteno bori. Mi smo uz njih, važno je da sačuvamo mir", poručio je predsednik.

"Mere predaje oružja donete kako bi Srbija postala sigurnija"

Predsednik je rekao da je mera predaje oružja bez sankcija doneta kako bi Srbija postala sigurnije mesto za život.

On je otkrio i da je jedan čovek juče u policiju doneo rotirajući mitraljez Getling.

"To je onaj rotirajući mitraljez koji ispali 3.000 metaka u minutu. To je čovek stavio na prikolicu i doneo nam je mitraljez i hvala mu na tome što je to učinio. To je negde sa ratišta, američko oružje, hvala mu što je to učinio", rekao je Vučić i dodao je predato 22.000 minsko-eksplozivnih sredstava od čega je 15.000 ručnih bombi.

"Znate li koliko je to mrtvih? Srbija je prepuna oružja. Niko nikad nije pomislio da onakvi zločini kakvi su se dogodili u Ribnikaru, Duboni i Malom Orašju da se dogode. Niko nikada", rekao je Vučić i dodao da je predato 75.000 cevi i 3 miliona metaka do danas.

"To je ogroman uspeh", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je nakon dve stravične tragedije išao i razgovarao sa roditeljima stradalih.

"Razgovarao sam sa jednima i drugima, posećivao u bolnicama. Bilo je jako teško doneti odluku koja svima odgovara, ali mislim da smo postigli kompromis", rekao je Vučić komentarišući odluku o ranijem završetku školske godine.

Vučić je rekao da se nada da su građani zadovoljni merama, ali da nije srećan zbog mogućih izbora.

(Telegraf.rs)

Video: Samo se s vama osećamo sigurnije, poručio Vučić pripadnicima MUP-a: Obeležavanje Dana policije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Dada

  7. jun 2023 | 20:14

  Vi ste nas ponos, mogu drugi da pricaju sta hoce

  235
  108

  Podelite komentar

 • Beki

  7. jun 2023 | 22:06

  Nisam SNS bot, ali meni je ovo sve zaista ok. Čestitam

  223
  74

  Podelite komentar

 • T_e_o

  7. jun 2023 | 20:14

  država je ozbiljno shvatla problem nelegalnog oružja i generalno nasilja

  215
  61

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA