• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbi i dalje protestuju na severu KiM: Priština odbija da ispuni zahteve međunarodne zajednice

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dodatne pritiske na Aljbina Kuritja i konačno ispunjavanje svega što je dogovoreno očekuje i Beograd

  • 1
Leposavić

Foto: Tanjug

Ispred zgrada opština u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku Srbi su danas ponovo protestovali. Već 16 dana traže povlačenje albanskih gradonačelnika i kosovske policije i puštanje uhapšenih Srba. Međunarodni izaslanici od Prištine zahtevaju da izvede policiju iz opština, da omogući vanredne izbore i vrati se dijalogu. Iz Prištine nema odgovora.

- Mi smo rešeni za mir i za deeskalaciju ovih sukoba ali kao što vidite škole su nam ograđene žicom, naša deca, naši maturanti su na ulici u ovako vanrednim okolnostima prolsavili svoje veče, svoj maturski dan. Danas je vikend ali u velikom broju građani su se okupili da mirno, demokratski iskažu svoje nezadovoljstvo jednostranim akcijama Prištine - rekao je Dragiša Milović, bivši predsednik Opštine Zvečan, prenosi RTS.

Dodatne pritiske na Aljbina Kuritja i konačno ispunjavanje svega što je dogovoreno očekuje i Beograd.

- Očekujemo veliku diplomatsku aktivnost, a pre svega nadam se da će se završiti taj pritisak na Kuritija, odnosno da će se stabilizovati situacija na KiM jer bez toga nema mira i stabilnosti i kad već pričamo o svemu tome meni je žao da u svim ovim političkim dešavanjima i unutar zemlje i pokušaju zloupotrebe ove tragedije u političke svrhe niko se ne bavi pitanjem Kosova - naveo je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova.

- Obaveza Vlade Kosova je da ispoštuje sporazum onako kako je dogovoreno. Jedino upravljački tim sastavljen od Srba sa KiM može da predlaže nacrt statuta Zajednice srpskih opština - naveo je Dalibor Jevtić, predsednik Opštine Štrpce.

U međuvremenu, govoreći na proslavi dana Prizrenske lige, udruženja za odbranu prava albanskog naroda, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da će očuvati njene tekovine.

- Lojalni Ligi, možemo napredovati na našem putu ka političkom jačanju naših država, zajedno sa našim američkim i evropskim saveznicima - naveo je Aljbin Kurti.

Direktor Kancelarije za KiM odgovara: Kurtija treba da inspiriše Rezolucija 1244, a ne Prizrenska liga.

- Rezolucija 1244, koja je takođe doneta na današnji dan, jeste obavezujući međunarodno-pravni dokument koji se tiče Kosova i Metohije i, ako je već ljubitelj godišnjica i istorije, Kurti ne treba da se vraća u davnu prošlost, već inspiraciju i osnov za političko delovanje treba da traži upravo u tom dokumentu Saveta bezbednosti UN - naveo je Petković.

Srbi i dvanaesti dan protestuju ispred opštinskih zgrada u tri severne opštine i traže povlačenje albanskih gradonačelnika i specijalne policije i oslobađanje uhapšenih Srba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA