Vreme čitanja: oko 2 min.

Poslanik u Sobranju Ivan Stoilković: Srbi se preko Vidovdana prepoznaju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji i narodni poslanik u Sobranju Ivan Stoilković izjavio je da bi Vidovdan trebalo da bude lična karta za ulazak u srpstvo

  • 0
Pomen kosovskim junacima u crkvi Svetog arhangela Mihaila u Skoplju Foto: privatna arhiva

Pomenom kosovskim junacima u crkvi Svetog arhangela Mihaila u Skoplju i polaganjem venaca u crkvenoj kripti gde su pohranjene mošti srpskih vojnika poginulih u balkanskim i Prvom svetskom ratu, Srbi u Severnoj Makedoniji su tradicionalno obeležili Vidovdan.

Predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji i narodni poslanik u Sobranju Ivan Stoilković izjavio je za Srnu da se Srbi preko Vidovdana prepoznaju i da bi on trebao biti lična karta za ulazak u srpstvo.

- Ko nema tu ličnu kartu, ko ne poštuje Vidovdan i ne uvažava tu priču - njemu nedostaje ta lična karta za ulazak u srpstvo - rekao je Stoilković i podsetio da su se srpskom narodu kroz istoriju na taj važan datum dešavale i dobre, ali i loše stvari.

On ističe da je Vidovdan stvarno praznik koji oslikava srpstvo i srpski identitet po svojoj suštini i horizontalno i vertikalno i obeležavanje Vidovdane budi prijatne uspomene skoro svaki put jer podseća na slavnu prošlost i elementarno nacionalno ponašanje u budućnosti. Prema njegovim rečima, Vidovdan je istovremeno "pouka i opomena".

- Vidovdan je pouka da poštujemo prošlost, a opomena da treba da budemo u najmanjem nivou naših predaka - ocenjuje on.

Stoilković naglašava da borba srpskog naroda za slobodu nikada ne prestaje, posebno kada taj narod na Kosmetu živi u jednoj vrsti otvorenog koncentracionog logora takozvane demokratske međunarodne zajednice koja je sve samo to nije, kada su Srbi u Republici Srpskoj izloženi žestokim pritiscima, kao i u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.

- Takođe, naša matica je konstantno pod pritiskom da se odrekne i teritorije i istorije. Nalazimo se u jednoj veoma izazovnoj poziciji za celokupni srpski narod. Dobro je što Vidovdan otprilike dolazi u ovo vreme kada je državi potrebno na neki način nova energija, mobilizacija i puno nacionalno jedinstvo - poručio je on.

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Vidovdan, praznik posvećen svetom velikomučeniku knezu Lazaru i svim srpskim mučenicima koji su poginuli u Boju na Kosovu 1389. godine.

(Telegraf.rs)

Video: Liturgiju za Vidovdan služio episkop žički Justin i sa brda Ljubić poslao snažnu poruku svim Srbima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA