≫ 

Vreme čitanja: oko 9 min.

Vučić: U toku etničko čišćenje Srba, tražiću hitan razgovor sa šefom NATO-a i sednicu Saveta bezbednosti UN

Vreme čitanja: oko 9 min.

Predsednik se obraća u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike

  • 67

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas javnosti, nakon što je juče razgovarao sa Miroslavom Lajčakom. On je kazao da je u toku etničko čišćenje Srba koje je počelo 2021. godine u Štrpcu.  

- Juče smo imali razgovor sa Miroslavom Lajčakom i Evropska unija je pokušala, koliko je moguće, da zahteva neku vrstu deeskalacije. Ja želim da kažem da je Srbija ispunila sve što je od nje traženo da bi do nje došlo. Do deeskalacije ne dolazi jer to režim u Prištini ne želi - istakao je predsednik Vučić:

- Danas se naša zemlja nalazi u najtežoj situaciji ne svojom krivicom, neodgovornostu, neozbiljnošću, željom da ne budu sačuvani stabilnost i mir, već svakodnevnim aktivnostima režima u Prištini i onih koji blagonaklono gledaju - kazao je Vučić.

Sve počelo u Štrpcu

Rekao je da je u toku etničko čišćenje Srba na KiM, koje je počelo 2021. godine u Štprcu.

- Možda nije trebalo to da kažem. Bilo bi mi lakše i politički, da zabijem glavu kao noj u pesak i kažem ništa strašno, još poneki Srbin je uhapšen i ništa se nije desilo, živeli smo i živećemo i dalje sa tim. Da li se time dodvoram onima koji bi svaki dan da vode rat protiv nekoga, ne pada mi na pamet. Takođe mi ne pada napamet da lažem sosptveni narod, lažeći sebe, da se stvari ne menjaju. Želim da vas obavestim, da ta akcija pogroma, progona i etničkog ćišćenja koji provodi prištinski režim na KiM je dobro organizovana, planirana i susštinski podržana od pojedinih u Međunarodnoj zajednici - kazao je predsednik.

POd jedan, kako je rekao da svuda sve viđenije Srbe koji bi mogli da budu neko ko neće da prihvata prištinske odluke treba da budu oli pohapšeni ili ubijeni.

- Ta akcija je krenula još u Štrpcu 2021. godine - podsetio je predsednik.

On je naveo sva imena Srba koja su uhapšena na Kosovu i Metohiji.

Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Tada je uhapšen Bratislav Nikolić Braca, Saša Milosavljević, Dimitrije Račićević, Dragomir Milosavljević, Saša Spasić i Jadran Kostić. Nikolić je u pritvoru u Podujevu, Račićević u Gnjilanu, Milosavljević, Spasić i Kostić u severnom delu Kosovske Mitrovice. Znate li zbog čega su ti ljudi u pritvoru? U pritvoru su više od godinu i po dana, jedinstven slučaj u celom svetu. Zbog tobožnje zloupotrebe službenog položaja.

- Jeste li čuli nekada da neko ko nije optužen za najteža krivična dela poput ubistva ili stavljanje u promet i proizvodnja opojnih droga da je u pritvoru godinu i po dana? Ne postoji takav slučaj u celom svetu - rekao je Vučić i nastavio:

- Ali, Štrpce je obezglavljeno i u Štrpcu više niko ne sme da podigne glavu i ne može da podogne glavu, barem oni tako misle, i misle da su na takav način rešili problem.

Kako je rekao, ćuti Euleks, ćuti cela međunarodna zajednica.

- Mogao sam i ja da ćutim, niko u Srbiji se ne bi ni setio, ne mogu da ćutim jer neću da učestvujem i da saučestvujem u progonu svog naroda time što bih se pravio naivan kao što se prave mnogi u svetu i da sebe ograničavam hoću li istinu ljudima da kažem ili ne -  naveo je predsednik.

Ta akcija je veoma bružljivo pripremana.

- Najpre je morala da bude urađena puna kriminalizacija srpskog naroda. Pomagali su im inostrani mediji preko svojih vlada, i domaći mediji podstaknuti od stranih vlada i njihovih specijalizovanih službi. Ta kriminalizacija je bila toliko jeziva pa niko o Srbima na KiM govore kao o Srbima.

- U toku je akcija a evo pokazaću vam mapu od jutros. Kosovska policija zauzela je određene tačke, na prostoru na kojem u tom sastavu ne bi smeli da budu. Zauzeli su Jarinje, Šapić, Belo Brdo, Jošanica, Izvori, Zvečan, Brnjak, Bistrički Most, Hajdučki konak, Zubin Potok, Gazivode, Banje, Lučki most, Radopolje... - navodi predsednik pokazujući mapu:

- To su sve tačke u kojima pokušavaju da pokažu da Srbi ne mogu da podignu barikade i da bi sprečili dotok robe, da bi Srbi ostali bez hrane i lekova, da unesu strah u sve srpske kuće i da skupom kupovinom kupe one bedne Srbe kojih je malo, ali koji rade za njih - rekao je Vučić, navodeći da je takvih 30 u tzv. kosovskim snagama bezbedbnost.

On je rekao da je plan da, protiv Rezolucije 1244, do kraja 2027. u tim snagama bude 4.950 ljudi

O navodnom švercu oružja, i izjavama britanske poslanice Ališe Kerns, pozunate po antisrpskom delovanju, govore da uz policijske akcije uvode i dodatne elemente - napad na dva stuba srpskog naroda na KiM, SPC i zdravstveni siste.

- Ona traži istragu, ne brini gospođo, mi sprovodimo istragu protiv tebe da vidimo za što to radiš i ko te za to plaća.  Ako vlada Velike Britanije nije reagovala, mi moramo da reagujemo -  kazao je predsednik.

S tim u vezi, kazao je da je 20. januara 2021. inspekcija je upala u kovid ambulantu u Štrpcu zbog kovid vakcina.

- Jedini što su pronalazili bile su kovid vakcine i lekove, nikakvo oružje nisu našli.

Tražiću sastanak sa šefom NATO-oa

Predsednik je istakao da je u toku opšti napada na Srbe.

- Želim da ponovim predstavnicima Evropske unije i međunarodne zajednice. Čekali smo da formirate ZSO, čekali smo da vidimo bilo kakav procez ozbiljan po pitanju ZSO, nismo videli. Čekali smo da vidimo puštanje na slobodu nevinih ljudi, ni to nismo videli. Videli smo da je prištinski režim da nađe razlog da hapsi svakog Srbina. To je najbrutalniji poziv za etničko čišćenje. Mi smo spremni da nastavimo razgovore ali je sada nam jasno da su stvari oterale kontroli da je Srbija saterana u ćošak i za zid i u skladu sa tim ja ću posle Beča i razgovora sa Ramom i predsednikom Crne Gore, zamoliću sledece nedeklje hitan razgovor sa šefom NATO-a Jensom Soltembergom, bilo gde na planeti Zemlji, da obavim poslednje razgovore i ukažem na situaciju  - kazao je predsednik.

Odmah nakon toga tražiće hitnu sednicu Saveta bezbednosti.

- Nismo tražili ranije jer znamo da je to poslednja stvar pre nego što određene aktivnosti budu preduzete. Mi da dozvolimo dalji pogrom, progon i etničko čišćenje nemamo pravimo. Tražićemo hitne mere da zaštiti slobodu Srba na KiM. Tražićemo odnosno Srbija zahteva od Kfora da momentalno onemoguće delovanje strutura prištinskih institucija koje to rade i demilitarizaciju svih naoružanih albanskih formacija. Od Saveta bezbednosti ćemo makar dobiti odgovor ko treba da zaštiti prava i slobodu Srba. Da li je to KFOR ili neko drugi - kazao je predsednik.

U skladu sa tim razmotrićemo zahtev Srpske liste da se sve strukture prištinske proglase terorističkim organizacijama.

- U narednih 14 dana ćemo o tome upoznati sve naše partnere u međunarodnoj zajednici. Sledeće nedelje ćemo vas obavestiti kada smo uputili zahtev za hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN, lično ću prisustvovati sednici ukoliko do nje dođe, a nadam se da hoće - rekao je Vučić.

Predsednik  je izjavio da  Srbija ne sprema za rat, već se zalaže za mir i stabilnost i deeskalaciju situacije.

On je tako odgovorio na pitanje novinara da li se Srbija sprema za rat i šta ako odgovori Jensa Stoltenberga i zahtev za održavanje hitne sednice SB UN bude neodređen i istakao da je Srbija učinila sve da deeskalira sukob.

- Znam ja šta je vaša namera, da kažete da vas neko vraća u 90-te. Šta god da uradimo, uvek ćemo biti krivi. To nije od juče, već od ko zna koliko godina. Srbija se ne sprema za rat, ali je spremna da sačuva živote našeg naroda, svoju zemlju od svih onih koji žele da je ugroze i njen integritet i suverenitet. Ta pretnja koju ste hteli da iznesete i optužite nas da se pripremamo za rat na vašu žalost nije prošla - rekao je Vučić.

Rekao sam Martinoviću da se povuče iz Skupštine, izviniće se 

Predsednik je rekao je da je pozvao ministra državne uprave i lokalne samouprave Aleksandra Martinovića i iskazao, ne samo svoje neslaganje, već ogorčenje zbog onoga što je izgovorio u parlamentu i rekao mu da se povuče iz Narodne skupštine, ali je istovremeno primetio da su se tog dana mogle čuti i različite druge uvrede.

- Hvala vam na tom pitanju. Niti sam pratio, niti sam znao sve. Nisma znao ništa šta se događalo, onda sam sa danom zakašnjenja tražio da pogledam neka dva sata tokom noći šta se zbilo u Narodnoj skupštini. Video sam mnogo besprizornih izjava, mnogo nekulturnih i najprimitivnijih mogućih napada, ne samo na ministra Martinovića već i na mene, Anu Brnabić i na svakog od nas - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara N1 o izjavi ministra Martinovića tokom polemike sa Srđanom Milivojevićem.

Videćete sada, kako je rekao, razliku između mene i sebe.

- Vidite, vi koji ste hvalili i pozivali u goste neke, i kod vas su izgovarali one reči da moje dete i moga brata treba neko da siluje i da treba da završi u šahtu, ubijen, na to niste reagovali, već vam je bilo simpatično, pa ste ih pozivali da to ponavljaju u vašem studiju. I to je valjda normalno, i to od strane istih onih koji su se našli uvređeni. Jer, ako su u pitanju deca Aleksandra Vučića, ta deca su dobra samo kad su mrtva deca. I uvek ste ćutali na to i uvek to opravdavali - rekao je Vučić.

Vučić je potom rekao da je on pozvao Martinovića i iskazao, ne samo svoje neslaganje već svoje ogorčenje bez obzira na to koliko je bio pritisnut i koliko su brutalnih i bljutavih gadosti izgovarali tog dana, "mnogo gorih od toga što je izgovorio Martinović u Narodnoj skupštini".

- Rekao sam mu da se povuče iz Narodne skupštine zato što sam smatrao da tako nešto ne smete da uradite - rekao je Vučić. Vučić je rekao da u svojoj porodici ima žene koje bi volele da budu majke, a ne mogu da budu majke, ali i dodao sve i da nema, Martinoviću bi rekao isto.

- Ja znam da on to tako nije ni mislio i svakako će se izviniti, inače rasturao je ove koji pojma nemaju o politici ceo dan, a onda je napravio tu veliku grešku i zbog toga snosi konsekvence - rekao je Vučić.

On je rekao da je predsednik svih građana i da osuđuje sve.

- A znate li koja je vaša reakcija? Jutros ćutite kad kod vas gostuju. Pa 'lepi Ćuta', pošto valjda sebe smatra lepim, govori 'ušati trovač'. To je vaš argument. Ušati trovač? Ili kada pročitam tekst novinara iz vaše grupe koji takve gadosti izneo i koji je rekao da ga se majka stidi zato što je najružniji čovek na svetu ili nešto još gore od toga, poput Draže Petrovića. Lepi Draža i lepi Ćuta. Da li se vi šalite sa nekim? Šta ste vi? Komisija za lepotu? - upitao je Vučić.

Da li mislite da imate prava da maltretirate svakog u Srbiji kako vam padne pamet, upitao je Vučić.

- Ja ću da se ponašam kao predsednik Republike. Lično sam pozvao Martinovića, lično mu rekao šta smatram lošim, on se meni kao drugu i saborcu izvinio. Znam da mu je žao zbog toga, ali ja razumem da čovek nije mogao da izdrži takav jezivi pritisak bahaćenja, urlanja i svega drugog - rekao je Vučić.

Naveo he da istraživanja pokazuju šta narod misli o maltretiranju građana po Gazeli i po autoputevima. "A ćutimo, pustili sve, radite sve šta god poželite, samo da bismo mogli da se posvetimo državi, da se neko bavi u ovoj zemlji državnim pitanjima, a ne cirkuskim aktivnostima", rekao je predsednik.

On se obratio u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, a govoriće o najaktuelnijim temama.

(Telegraf.rs)

Video: Vučić : U toku drugi deo akcije Prištine, udar na SPC i zdravstveni sistem

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA