≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Orban: Bez Srbije i Mađarske bi Austrija, Nizozemska i Nemačka imale stotine hiljada migranata više

Vreme čitanja: oko 3 min.

Trilateralni Samit Srbije, Austrije i Mađarske počeo je danas oko 11 sati

  • 24

Predsednik Srbije Aleksandra Vučić, kancelar Austrije Karl Nehamer i premijer Mađarske Viktor  Orban obraćaju se posle Trilateralnog samita u Beču.  

Trilateralni Samit Srbije, Austrije i Mađarske počeo je danas oko 11 sati, a predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana dočekao je ispred austrijske vlade Karl Nehamer.

Austrijski kancelar priredio je ispred zgrade vlade svečani doček.

Karl Nehamer: Naše zemlje su teško pogođene iregularnom migracijom

"Poštovane dame i gospodo, vrlo me raduje što imamo priliku da se ovde ponovo sretnemo jer smo i dogovorili da smo savznici kad se radi o borbi protiv iregularne migracije, ali to je i borba protiv organizovanog kriminala, kijumčarenja ljudi. Sistem azila EU ne funkcioniše i zato je bitno da bilateralno dobro sarađujemo.

Naše zemlje su teško pogođene iregularnom migracijom, uspeli smo da postignemo da sada drugačije razmišljamo, tema migracija je na evropskoj agendi, Austrija je uticala da se uvedu novi postupci. Austrija je s Mađarskom i Srbijom uspela da zakoči trend koji postoji u smislu br migranta. Hvala što se bezvizni režim za državljane Indije i Tunisa se odrazio u toj meri da je broj migranat u Austriji značajno smanjen, hvala i pol službama u Srbiji, Mađarskoj i Austriji, u poršloj godini smo uhapsili 700 krijumčara ljudi, koji ostvaruju biznis s nevoljom ljudi. Mađarska policija je u saradnji sa Austrijom uhapsila 100 krijumčara.

Sporazum koji danas ovde imamo je na težištu policijske saradnje i da se kreće u borbu protiv krijumčara ljudi.

Samo zajedno možemo na istom nivou sarađivati, Austrija će nastaviti unutar EU, ali i u sradnji sa državama Zapadnog Balkana, naročito Srbije"

Viktor Orban: Zahvaljujem predsedniku Vučiću za saradnju u prošlim godinama

Viktor Orban je posebno zahvalio Vučiću na saradnji u prošlim godinama. Bez Srbije i Mađarske bi Austrija, Nizozemska i Nemačka imale stotine hiljada migranata više nego danas. Zahvaljujem saveznom kancelaru za saradnju, na poslednjem sastanku saveta u Briselu je Austrija zastupala naš stav i pokušavala da nam pomogne.

Neka rešenja deluju ovako dobra, a na terenu ne, a vaš savezni kancelar je to razjasnio. Mađarska je u izuzetnoj poziciji, u Ukrajini imamo rat, imamo južnu granici naše zemlje, migrantska ruta je najfrekventnija, štitimo celu Evropu, takođe i Austriju. Na spoljašnjim granicama EU zaustavljeno je 330.000 migranata.

Aleksandar Vučić: Mi smo spremni da nastavimo sa radimo dalje, posebno prema granici sa Severnom Makedonijom

Predsednih Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je važno što su tri zemlje danas potpisale trilateralni Memorandum o daljoj saradnji kako bi se ilegalne migracije držale pod kontrolom.

On je u obraćanju javnosti nakon Trilateralnoig sastanka Srbije sa premijerima Mađarske i Austrije, kazao da je zadovoljan da je ono o čemu se razgovaralo u prethodnim suretima sprovedeno u delo u delo i što je Austija u prvoj trećini godine smanji za 18 odsto broj tražilaca azila nego što je imala prethodne godine, izjavio je Vučić.

Kako je dodao to je rezultat i austrijske vlade i vlade Viktora Orbana.

"Mi smo spremni da nastavimo sa radimo dalje, posebno prema granici sa Severnom Makedonijom. Verujem sa ćemo ovo pitanje uspeti sa držimo pod kontrolom jer je u najboljenm interesu naših zemalja i cele Evrope", kazao je Vučić.

On je naglasio da veruje da će se u godinama pred nama zajednički naći način da se promene trendovi i sačuva evropski napredak.

Memorandum o razumevanju između Austrije, Mađarske i Srbije o jačanju trilateralne saradnje u oblasti efikasne borbe protiv ilegalnih migracija

Potpisan je Memorandum o razumevanju između Austrije, Mađarske i Srbije o jačanju trilateralne saradnje u oblasti efikasne borbe protiv ilegalnih migracija, a nakon toga sledi zajednička konferencija za medije. Na instagramu buducnostsrbijeav objavljeno je da će Vučić, Orban i Nehamer razgovarati o svim bitnim bezbednosnim pitanjima od strateškog značaja za naše zemlje, pogotovo imajući u vidu rizike i sve veće izazove kojima smo izloženi i mi i cela Evropa.

"Srbija je dokazala da je snažan, pouzdan i ozbiljan partner, što ostaje i u budućnosti, spremna da preuzme deo tereta i efikasno obavi svoj deo posla. Naravno, razgovaraćemo i o #EU putu Srbije, energetskoj bezbednosti i jačanju saradnje na svim poljima. U vremenima opšteg nepoverenja, kada su mnoga savezništva stavljena na probu, Srbija nastavlja da neguje partnerstva i prijateljstva sa ozbiljnim državama, čime snaži svoje pozicije i ugled na međunarodnoj političkoj sceni", objavljeno je na instagramu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljilja

    7. jul 2023 | 13:11

    Na ovakve ljude i političare trebaju svi da se ugledaju!!!

  • Nana

    7. jul 2023 | 22:47

    U Beču je prilika za produbljivanje političkog i ekonomskog partnerstva.

  • Sonja

    7. jul 2023 | 18:44

    Samit u Beču je forum za identifikaciju zajedničkih izazova i pronalaženje rešenja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA