Vreme čitanja: oko 2 min.

Vučević: Ostavljajući Srbe bez lekova, hrane i signala Kurti želi etnički da očisti Kosovo i Metohiju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Komentarišući pismo koje je 50 zapadnih političara nedavno uputilo zvaničnicima SAD, EU i Velike Britanije sa zahtevom da se kritičnije odnose prema vlastima u Beogradu, Vučević kaže da će biti još mnogo takvih pisama i da to vidi kao dokaz da je Srbija na dobrom putu i da predsednik Aleksandar Vučić vodi dobru politiku

  • 27

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da bi Ukrajina, ukoliko bi priznala nezavisnost Kosova napravila veći problem sebi nego Srbiji, jer u tom slučaju ne bi imala kredibilitet da brani pitanje suvereniteta svoje države, prenosi RTV.

On je za televiziju Prva rekao da Srbija smatra Ukrajinu prijateljskom državom, koja nije priznala Kosovo i koja je uvek bila korektna prema suverenitetu Srbije, prenosi Kosovo Online.

Komentarišući pismo koje je 50 zapadnih političara nedavno uputilo zvaničnicima SAD, EU i Velike Britanije sa zahtevom da se kritičnije odnose prema vlastima u Beogradu, Vučević kaže da će biti još mnogo takvih pisama i da to vidi kao dokaz da je Srbija na dobrom putu i da predsednik Aleksandar Vučić vodi dobru politiku.

- Izvinjavamo im se što nismo predali Kosovo i Metohiju na tacni, što nismo predali deo svoje države, izvinjavamo se što poštujući BiH čuvamo Republiku Srpsku u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH, a mi smo obavezni da čuvamo Republiku Srpsku po Dejtonskom sporazumu, izvinjavamo se što smo vojno neutralni i što vodimo nezavisnu politiku, što smo na evropskom putu i ne želimo da sečemo veze sa državama sa kojima imamo tradicionalno prijateljstvo - rekao je Vučević.

Komentarišući zabranu uvoza srpskih proizvoda na Kosovo koja je već dva meseca na snazi, Vučević kaže da je premijer Aljbin Kurti otišao korak dalje.

- Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti dobija neke sankcije, ali on sad ide korak dalje, sad poništava preduzeća i privredna društva koja su registrovana u Prištini u skladu sa njihovom legislativom, u skladu sa pravilima privremnih prištinskih institucija zato što koriste reč Srbija, što se dešava u MTS, a najavili su i dalje ukidanje - rekao je Vučević.

Dodao je da ukidanjem preduzeća na Kosovu, prištinske vlasti dovode u situaciju da ljudi ostaju bez posla, bez lekova, hrane, bez telefonskog signala, televizijskog signala kao i da na taj način srpski narod na Kosovu vraćaju u 17. vek.

- Sve što radi Kurti, radi da etnički očisti Kosovo i Metohiju od Srba, to je njegova politička agenda, nikakvi dogovori, nikakvi sporazumi, nikava ZSO, nikakve implementacije do sada postignutih dogovora - istakao je Vučević i dodao da mora da se izbegne "scenario koji Kurti želi, a to je sukob Srbije i NATO pakta, a on da bude neki Zelenski".

On je istakao da Srbima na Kosovu mora da se pomogne "na svaki način".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gaga

    12. avgust 2023 | 01:39

    Kurti vise ne bira nacin kako da nanese zlo Srbima na KiM!

  • Duda

    12. avgust 2023 | 00:14

    Kurtiju se mora stati na put.

  • Ogi

    12. avgust 2023 | 01:43

    Nema veceg zla na KiM od Kurtija, svesno narusava mir! Ne postuje nista i nikoga!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA