≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Vučić na ceremoniji u Nišu: Možemo da živimo u mnogim zemljama, ali imamo jednu zastavu, svoju trobojku

Vreme čitanja: oko 5 min.

Vučić je prethodno prisustvovao prikazu naoružanja, vojne opreme i dela sposobnosti Vojske Srbije, gde je pre svega svima čestitao ovaj praznik

  • 95
Niš Aleksandar Vučić prikaz naoružanja, vojne opreme i dela sposobnosti Vojske Srbije Foto: Tanjug/ Radule Perišić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanoj manifestaciji posvećenoj obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Nišu. Svečanost je počela u 18 časova u sportskoj hali "Čair" intoniranjem himne "Bože pravde".

Vučić je prethodno prisustvovao prikazu naoružanja, vojne opreme i dela sposobnosti Vojske Srbije, gde je pre svega svima čestitao ovaj praznik u prisustvu ministra odbrane Miloša Vučevića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras u Nišu da bi mnogo toga ispričao i što ne sme.

- Srbija je ponosna na svoju slobodu i tuđin nikada neće odlučivati u Srbiji. Prošlo je vreme kada ste imali poslušnike, ispunjavamo naloge svojih građana. Bolje za vas, bolje za nas, bolje za našu zemlju da mnoge stvari koje znam i prećutim jer svoju zemlju moramo da čuvamo i moramo da mislimo ne samo ono što je danas već i na ono što dolazi u budućnosti.

Dodao je da je ponosan na praznik koji se danas svetkuje, dodajući da je odluka o obeležavanju doneta zajednički sa RS.

- Doneli smo tu odluku jer mi Srbi smo uvek umeli da se razjedinjujemo, da sebi pogrde izmišljamo ili da lako tuđe uvrede i pogrde prihvatamo i nije slučajno o čemu vam je govorio predsednik RS kada mu neko kaže da je bosanski Srbin. Zamislite postoje hrvatski Srbi, postoje crnogorski Srbi. Ako je to već tako, a ja ne mislim da je moguće da tako nešto postoji, a što onda nije postojao srpski Hrvat, srpski Bošnjak, srpski Slovenac, srpski Crnogorac, nikada to niste mogli da čujete ni od koga ni na jednom mestu. Samo ste mogli da čujete da postoje neki drugi Srbi. I ne od juče, ne od ovih koji danas u Crnoj Gori ne dozvoljavaju Srbima da budu u vlasti zato što nisu dovoljno uverljivi u zaklinjanju da će se boriti protiv mrskog Beograda i još omraženije im Moskve, nisu dovoljno uverljivi u tome da i dalje ne vole KiM i da i dalje ne smatraju KiM delom Srbije, pa pošto nisu uverljivi, onda nema ni potrebe da budu u vladi, makar ih bilo i više od 30 odsto.

- Tako vam je svuda. Pa kažu, ne, ne, mi volimo Srbe, ali one koji ne vole Beograd. I kad govorimo o takvim Srbima, to su nam radili još od Pavelića i pre Pavelića...". Danas bi da nam izmišljaju takve predstavnike svuda po regionu, a samo je važna jedna stvar da taj Srbin ne bude Srbin i da se jasno odriče svog Beograda i svog srpstva i da vam govori da je pravi Srbin onaj koji mrzi Beograd i Srbiju i srpsku ujedinjujuću politiku. Možemo da živimo u mnogo zemalja, ali imamo jednu jedinu zastavu, crveno-plavu-belu, da imamo svoje srpsko ime i prezime, svoj rod koga se ne stidimo.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik podsetio je da četvrti put obeležavamo naš dan.

- Jedan od naše braće dolazeći ovde me pita "šta ima tamo", ja nisam tamo, ja sam ovde, ponekad mi se čini da to mnogo puta govorim. Sloboda koju smo tako darežljivo davali vratila nam se na kraju prošlog veka. Uspeli smo da ovladamo svojom sadašnjošću. Ko je god naišao ovde i tražio nešto uzeo je od Srba. I kad je naišao NATO, opet su Srbi stali da brane slobodu, opet smo bili loši momci. Zato Srbi moraju da budu jedinstveni, okupljeni oko vlasti. Mi želimo da živimo s drugima u miru, ne možemo da prihvatimo bilo šta osim mira. Borbeni aktivizam ne sme da prestane nijednog trenutka. Neka živi Republika Srpska, neka živi Srbija!

Patrijarh Porfirije rekao je u svom obraćanju da se raduje što je ponovo u Nišu. Patrijarh SPC poručio je da je kroz istoriju pravoslavna vera i crkva čuvala srpsko jedinstvo i da je zato i u današnjosti odgonetka svih srpskih nedoumica i rešenje za opstanak našeg naroda u budućnosti.

- Zato je odgonetka svih srpskih nedoumica u sadašnjosti i rešenje za opastanak u budućnosti pored svih legitimnih i dobrih trudova i napora. Kako kaže sveti vladika Nikolaj - vera večna, vara slavna i vera naša pravoslavna. Zar nije pravoslavna vera i pravoslavna crkva kroz svu istoriju oblikovala naš narod i davala smernice i negovala upravo jedinstvo bez obzira na prilike i neprilike koje su narod snalazile. I kad nije bilo srpske države bilo je jedinstva srpskog naroda, a hvala Bogu danas ima srpske države i Republike Srpske, ali i tada kada toga nije bilo postojala je pravoslavna crkva u Srba". Zar i danas nije slična situacija kada nas ima ne samo u vekovnim zavičajima širom Balkana nego kada smo narod rasejan širom sveta. Zar i danas nije upravo sveta vera pravoslavna i crkva u našem narodu roditelja i čuvarka i tog neotuđivog jedinstva, podržana jedinstvom nas u državi Srbji i u Republici Srpskoj - poručio je Porfirije.

Šta je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave?

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembar svedoči o jednoj od najveličanstvenijih pobeda u mnogovekovnoj istoriji Srbije - proboju Solunskog fronta do koga je, kako podseća istoričar Dejan Ristić, došlo na današnji dan 1918. godine kada se na vrhu Kajmakčalana pobedonosno zavijorila srpska zastava.

Zato praznik obuhvata ne samo jedinstvo i slogu već i nacionalnu zastavu i slobodu", rekao je Ristić za Tanjug povodom praznika srpskog naroda.

Ristić je naglasio da ako postoji datum kada se pledira ka slobodi, nezavisnosti, ponosu zbog pripadnosti srpskom narodu, to je 15. septembar.

On podseća i da brojne druge stare evropske države imaju praznične datume kada slave nacionalne i državne simbole, himnu i zastavu.

"Drago mi je što je naša zemlja uvela ovakav praznik, a izbor datuma je bio apsolutno istorijski ispravan", rekao je Ristić i podsetio da je proboj Solunskog fronta i uvod u početak kraja Prvog svetskog rata.

(Telegraf.rs)

Video: Predsednik Srbije u Nišu na prikazu naoružanja Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    15. septembar 2023 | 19:26

    Predivan govor predsednika koji nas je podsetio na našu slavnu istoriju, živela Srbija

  • Marko

    15. septembar 2023 | 19:25

    Hvla svim dragim gostima koji su ispunili halu Čair u Nišu na svečanosti povodom Dana srpskog jedinstva

  • Zora

    15. septembar 2023 | 18:46

    Divno. Ovakvi svečani događaji razgale dušu svakog Srbina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA