≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dačić iz Njujorka: Oni koji govore o potrebi očuvanja teritorijalnog integriteta imaju dvostruke standarde

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Mi smatramo da to mora da se odnosi na Srbiju", rekao je Dačić iz Njujorka

  • 2
Nikola Tesla i Mihajlo Pupin na novim poštanskim markama Foto: Milena Đorđević

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji boravi u Njujorku kao član delegacije Srbije koju na zasedanju Generalne skupštine UN predvodi predsednik Aleksandar Vučić, objavio je danas da je imao niz bilateralnih susreta sa ministrima spoljnih poslova više zemalja, kao i da je prisustvovao prijemima koje su priredili državni sekretar SAD Entoni Blinken i šefica nemačke diplomatije Analena Berbok.

- Ovo je uvek najznačajnija politička nedelja u svetu, tada je zasedanje Generalne skupštine i sve zemlje članice, a ima ih 193, šalju svoje najviše predstavnike, kako bi učestvovali u diskusijama, ali ne samo u diskusijama u plenarnom zasedanju, nego se to koristi za čitav niz drugih pratećih događaja, ali i za bilateralne susrete. U tom smislu, delegacija koju vodi predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, je danas prisustvovala otvaranju debate. Predsednik Vučić će govoriti u četvrtak. Mi ćemo tu veoma prezicno izneti sve ono što mislimo o pitanjima koja se tiču našeg teritorijalnog integriteta. Čuli ste i predsednika danas, mi veoma pažljivo notiramo kada neko govori na tu temu. osim što oni koji govore na tu temu, potrebi očuvanja teritorijalnog integriteta očito imaju dvostruke standarde kada misle na koje se zemlje to odnosi. Mi smatramo da to mora da se odnosi na Srbiju.

- Naravmo, naša spoljnopolitička pozicija zavisi puno od naših razgovora, kontakata. Predsednik će imati čitav niz susreta sa svojim kolegama, ja ću imati čitav niz susreta ssa svojim kolegama. Ja sam najviše pažnje posvetio zemljama sa kojima želim da proverim kakvi su njihovi stavovi o Kosovu i Metohiji, rekao je, između ostalog, Dačić.

- Predstavnici Prištine zloupotrebljavaju to da ovde mogu da uđu kao gosti odnosno predstavnici posmatračke misije sa KiM, oni nisu deo ove zvanične Generalne skupštine, i za sada nema naznaka ni najava da će doći do promene tog stava. S druge strane veoma je bitno da se čuje i od strane Srbije i šta su naši stavovi o nekim aktuelnim pitanjima. Naš je glavni cilj da budemo sa svima korektni.

- Veliko je pitanje da li su oni spremni i koliko su spremni da Prištinu izlože kritikama. U tom smislu će naša pozicija biti bolja, zato što ćemo biti sigurni da imamo čvrstu većinu u Generalnoj skupštini UN i da nikakvi marifetluci ne mogu da dovedu do toga da Kosovo bude primljeno u UN. To je za nas izuzetno bitno.

Kako je Dačić ocenio ranije, to je bila prilika za konstruktivne razgovore.

"Tokom prvog dana na marginama generalne debate 78. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, imao sam bilateralne sastanke sa ministrima inostranih poslova Kipra, Nepala, Jermenije, Burkine Faso i Ujedinjenih Arapskih Emirata, sa kojima sam razgovarao o daljem unapređenju bilateralnih odnosa", naveo je Dačić na Instagram profilu ivica.dacic.rs.

Kako je dodao, susrete sa kolegama iz Mađarske, Luksemburga, Palestine, Venecuele i Nikaragve, kao i radni doručak sa šefovima diplomatije Crne Gore, BiH, Albanije, Hrvatske i Slovenije, čiji je domaćin bio ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani, iskoristio je za razmenu mišljenja.

(Telegraf.rs)

Video: Dačić stigao u Brisel, prvo sastanak sa Mekalisterom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Manjača

    19. septembar 2023 | 23:24

    Naslednik Slobe eee majko moja tesko nama

  • JS

    20. septembar 2023 | 13:42

    Ne mogu da verujem, posle trideset i više godina, naučio engleski jezik. Sve razume i govori tečno?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA