≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Vučić: Svoja ognjišta na KiM napustilo je 70 odsto Srba, Albanaca je 300.000 više, toliko o pravu i pravdi!

Vreme čitanja: oko 5 min.

"Stojim pred vama kao predstavnik slobodne i samostalne zemlje, Srbije, koja se nalazi na putu ka Evropskoj uniji, ali koja nije spremna da pogazi svoga tradicionalna prijateljstva koja je vekovima gradila", rekao je Vučić

Aleksandar Vučić Ujedinjene nacije UN Foto: Tanjug/AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je u okviru 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Vučić je bio jedanaesti govornik u jutarnjoj sesiji, a za izlaganje svakog zvaničnika predviđeno je bilo 15 minuta.

- Novi globalni talas ratova i nasilja koji udaraju na temelje međunarodne bezbednosti jeste bolna posledica, čiji uzrok leži u napuštanju Principa zacrtanih u Povelji UN. Svi koji govorimo u ovom domu, govorimo o svojim problemima, neretko se obračunavajući sa stvarnim i zamišljenim neprijateljem, udvarajući se sopstvenom javnom mnjenju, pričajući bajke iz budućnosti uz nedovoljno realnog sagledavanja stvari -  rekao je Vučić.

- Iako su svi čuli reči generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, malo ko ga je slušao, a gotovo nijedan svetski dnevnik nije preneo njegove upozoravajuće reči. Uostalom, u eri dominacije socijalnih mreža, u kojoj je važno samo dobiti 'lajk' više, u eri u kojoj svakom kućnom ljubimcu se posvećuje više pažnje nego deci, nije ni čudo da ne razaznajemo opasnosti koje su pred nama.

- Ne mogu i nemam pravo kao predsednik jedne "nevelike zemlje", da govorim o odnosima između velikih sila, da mu to nije posao, niti bi to umeo, ali mogu i želim da govorim o tome kako nepoštovanje međunarodnog javnog prava može da dovede do užasnih posledica.

- Pokušaj rasparčavanja moje zemlje, započet formalno 2008. jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohije još nije završen. Upravo gaženje Povelje UN u Slučaju Srbije bila je je jedna od vidljivih preteča brojnih problema sa kojima se danas svi suočavamo, a koji uveliko prevazilaze granice moje zemlje ili okvire regiona iz koga dolazim", rekao je on.

Globalni mir i stabilnost akutno ugroženi

Prema njegovim rečima, od prethodne Generalne Skupštine UN svet nije postao ni bolje, ni bezbednije mesto.

- Naprotiv. Globalni mir i stabilnost su i dalje akutno ugroženi. I dalje se suočavamo sa problemima energetske bezbednosti, finansijske nestabilnosti, kao i sigurnosti i poremećaja u lancima snabdevanja hranom i lekovima. Rešenja za mnoge probleme, ne samo da nismo pronašli, već su oni postali brojniji, a neki od njih još složeniji. Govorio sam i o tome kako ovde niko nikoga ne sluša i ne teži stvarnim dogovorima, a u međuvremenu smo počeli sve manje i da razgovaramo. Kao da su skoro svi, vodeći se isključivo sopstvenim interesima, zaglavljeni u svojim pozicijama, odustali od traženja kompromisnih rešenja - rekao je Vučić.

- Danas neću govoriti u superlativu o mojoj zemlji, o rastu plata, izgradnji puteva jer to je prirodna stvar, govoriću o principima koji su prekršeni, često smo meta napada.

Nemačka se čvrsto drži povelje UN?

- Nemačka ministarka rekla je da se Nemačka drži čvrsto Povelje UN i odluka i akata UN, i da nikada neće odustati od toga. Sve bi to bilo lepo, kada bi bilo istinito. Gotovo sve velike zapadne sile brutalno su pogazile i Povelju UN i Rezoluciju 1244 UN donetu u ovom visokom domu, negirajući i gazeći baš sve one principe koje danas brane, a to se dogodilo pre 24 i pre tačno 15 godina.

Prema njegovim rečima, prvi put, nezabeleženo u svetskoj istoriji, 19 najmoćnijih zemalja donelo je odluku, bez učešća SB UN - bez ikakve odluke SB UN, da surovo napadne i kazni jednu suverenu zemlju na evropskom tlu, kako su rekli, da bi sprečili humanitarnu katastrofu. 70 odsto Srba sa KiM napustilo je tada svoja ognjišta, a Albanaca je za 300.000 više nego što ih je ikada bilo na KiM.

- Nisu se grohotom smejali kada je predsednik Rusije iskoristio iste te reči pravdajući svoj napad na Ukrajinu. Zaboravili su da su i oni sami koristili isti narativ, iste reči, ista objašnjenja“, podvukao je Vučić.

Sada nema poziva na humanitarnu akciju

- Novi Srbi se vode u Kurtijeve zatvore, zbog lažnih optužbi. Ne postoji nijedan povređeni Albanac. Kurtijeve akcije nasilja na Kosovu i Metohiji i proterivanje Srba se nastavljaju, ali sada nema poziva na humanitarnu akciju, Srbija pruža primer slobode svojom odlučnošću i hrabrošću

- Poštovanje Povelje UN nije izbor nego obaveza, Srbija od početka poziva na poštovanje teritorijalnog integriteta svih članica UN, uključujući i Ukrajinu, zahvalni svima koji poštuju i teritorijani integritet Srbije.

- Kad nema morala u politici onda je jasno da ulazimo u doba velikih sukoba. Verujem da je posvećenost miru i razvoju, da se obezbedi bolja budućnost upravo ono što nas ujedinjuje. Potrebno je da udružimo snage u zajedničkoj borbi za međunarodni poredak. Republika Srbija je konstatno pokazivala da podržava teritorijalni integritet Ukrajine i svih drugih država.

- Srbija radi na očuvanju dijaloga sa Prištinom, ali stalno mora da čini ustupke i dijalog postaje monolog, ZSO još nije formirana.

- Ne prekidamo važne istorijske veze ni sa Ruskom Federacijom.

- Mir i stabilnost regiona nema alternativu. Različite interpretacije su izazvale brojne nesuglasice. Blagostanje naših nacija nas povezuje, treba da gradimo mostove, a ne zidove.

Otvoreni Balkan i Expo 2027

- Mi smo inicijatori Otvorenog Balkana, želimo da očuvamo stabilnost u regionu, to je neodvojiv deo našin napora da postanemo član EU. Potrudićemo se da ojačamo postojeća i gradimo nova prijateljstva u različitim regionima širom sveta.

- Ponosni smo što se duh prijateljstva može osetiti u Beogradu, koji je domaćin Expo 2027. godine. Srbija ulaže maksimalne napore kako bi obezbedila sigurnu budućnost. Pozivam predstavnike svih zemalja članica UN da učestvuju u izložbi Ekspo 2027 godine, najslobodnijoj izložbi do sada, dođite u Beograd da proslavimo zajedno.

- Znam da sam govorio više nego što su mi tražili, ali moram da kažem da sam sebi dao isto pravo koje su velike sile dale same sebi.

"Želim da ostavim pečat"

Uoči obraćanja na Generalnoj skupštini, Vučić je rekao da ćemo pokazati da se držimo principa i poštovanja međunarodnog prava.

- Glavna tema mog govora biće principi međunarodnog javnog prava, kao politički veteran, želim da ostavim pečat i tim govorom i molim građane Srbije da to poslušaju, biće posle 17 sati, govoriću činjenice, istinu i verujem da se mnogima neće dopasti. Možda ću da govorim i nešto duže, možda će da me prekinu, neki su govorili i duže, njih nisu prekidali - rekao je Vučić.

U delegaciji sa predsednikom Vučićem su i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić.

U okviru jutarnje sesije govoriće i predsednik Crne Gore Jakov Milatović, predstavnici Jemena, Zimbabvea, Gvineje, Burundija, Dominikane, Konga, Šri Lanke, Kenije, Palestine.

Planirano je i obraćanje predsednika Evropske komisije Šarla Mišela.

U popodnevnoj sesiji na Generalnoj skupštini govoriće predstavnici Gvineje Bisao, Albanije, Sudana, Kine, Ugande, Grčke, Norveške,Nepala, Francuske, Austrije, Danske, Kuvajta.

Podsetimo, Vučić će boraviti u Sjedinjenim Američkim Državama do 22. septembra.

(Telegraf.rs)

Video: Vučić iz Njujorka: "Posle pretnji Kurtija Srbi će da pate i plate, tražićemo hitnu sednicu SB UN"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    21. septembar 2023 | 17:47

    Ponosna sam kada vidim kako Vucic snazno zastupa srpske interese. Podrzavam njegovu odgovornu politiku.

  • Марко

    21. septembar 2023 | 18:00

    Треба све да их је срамота што су спровели агресију над малом Србијом. Данас су они који бране међународно право које су над нама прекршили. Срам их било.

  • Jelena

    21. septembar 2023 | 17:49

    Srbiji se ne poštuje teritorijalni integritet i Vučić je to izneo. Uzeta nam je teritorija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA