Kraj Međunarodne civilne kancelarije Pitera Fejta

Zatvaranje uslovljeno punim ispunjavanjem Ahtisarijevog plana

  • 0

Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo (ISG) donela je odluku o pripremama za zatvaranje kancelarije međunarodnog civilnog predstavnika.

Na 14. zasedanju ISG konstatovano je da se Kosovo sada nalazi u finalnoj fazi implementacije Ahtisarijevog predloga i zbog toga ce biti pokrenute pripreme za organizovanje okončanje nadgledanja nezavisnosti i zatvaranje međunarodne civilne kancelarije (ICO), što se očekuje krajem ove godine.

Međunarodnu upravljačku grupu za Kosovo čine predstavnici 25 država koje su priznale Kosovo i njen zadatak je nadgledanje ostvarivanja plana Martija Ahtisarija.

Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt istakao je posle sastanka ISG u Beču, da je zatvaranje njegove kancelarije uslovljeno punim ispunjavanjem Ahtisarijevog plana.

On je rekao da je, kad je reč o položaju Srba na Kosovu, kosovska vlada postigla veliki napredak južno od Ibra, i da je Srbima tamo omogućeno da žive bezbedno, koriste svoj jezik, imaju svoje gradonačelnike i šefove policija, kao i mogućnost za ekonomski razvoj.

Fejt je naveo da sever Kosova ostaje deo Kosova, i da ISG smatra da podela nije opcija, već očekuje da implementacija Ahtisarijevog plana bude sprovedena na čitavoj teritoriji Kosova.

(Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA